Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)Denne siden er annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio AS. Partnerstudio har ingen tilknytning til mediehusets redaksjoner, men innholdet er i likhet med ordinære annonser underlagt Schibsted-medienes kvalitetskrav og redaktøransvar. Mediehusenes journalister og redaksjoner har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
Har du barn som trenger økonomisk bistand? Eller ønsker du at barna skal bli mer involvert i familiebedriften? Det er mange grunner til å overføre verdier til neste generasjon mens man ennå er i live. Dersom det blir regjeringsskifte etter høstens stortingsvalg, kan i tillegg arveavgiften komme tilbake. En slik gjeninnføring kommer trolig tidligst med virkning fra fremleggelse av statsbudsjettet for 2022.
– Det at arveavgiften kan komme tilbake tilsier at mange bør vurdere å starte generasjonsoverføringen inneværende år, sier Ole Andreas Bjerke, som leder Formuesforvaltnings kontor i Oslo.
GOD VEILEDNING: Ole Andreas Bjerke, som leder Formuesforvaltnings kontor i Oslo har mange gode råd om arv .
– Vi har hjulpet mange vellykkede gründere eller familier som har lykkes på andre måter. Det er viktig å sikre at verdiene som er skapt ikke forringes i en generasjonsoverføring. Statistikker viser at det tapes store verdier hvert eneste år fordi familier ikke klarer å bli enige om fordelingen. En vellykket generasjonsoverføring er derfor minst like viktig som selve forvaltningen, sier han.
Les mer om hvordan du kan forvalte formuen din her
Formuesforvaltning er Norges ledende, privateide rådgivningsfirma for formuende privatpersoner og familier. Siden oppstarten for 20 år siden har selskapet hjulpet utallige kunder med å legge gode planer for hvordan verdiene skal overføres til neste generasjon. Selskapet satser på lokal tilstedeværelse med 17 kontorer fordelt over hele Norge.
Les mer om Formuesforvaltning herBjerke trekker parallellen til bedriftseiere som legger gode planer for hvordan bedriften skal utvikle seg.
– Jeg pleier å si at de bør ha samme tankesett for formuen. Man bør sette mål for hva formuen skal oppnå og legge en plan for hvordan man skal komme dit. Da får man kontroll på hvordan man skal bygge opp investeringsporteføljen og hvilken risiko man bør ta. I tillegg bør planen inneholde hvordan verdiene skal fordeles og forvaltes videre av neste generasjon.
Les mer om hvordan du kan forvalte formuen din her
Svært mange av kundene Bjerke og hans kolleger møter for første gang har hverken et testament eller en fremtidsfullmakt.
– «Jeg trenger ikke et testament, for alt er jo regulert i arveloven» er noe jeg ofte hører fra dem jeg snakker med, sier han og legger til:
– Men hvordan skal for eksempel fast eiendom og andre eiendeler verdsettes i arveoppgjøret for å sikre at barna faktisk arver like store verdier? Og hva hvis flere arvinger ønsker å overta samme eiendom? Disse forholdene sier arveloven ingenting om.
Les mer om hvordan du kan forvalte formuen din her
Han trekker frem at man i et testament kan legge føringer om at det skal innhentes takst, verdivurdering eller lignende, og det kan bestemmes at det skal trekkes lodd om kjære eiendommer eller andre verdifulle gjenstander.
– Hvis du eier et selskap, ønsker du kanskje at barna skal arve dette sammen. I slike tilfeller anbefaler vi at det stilles krav til arvingene om å ha en aksjonæravtale, som kan bidra til et godt samarbeid mellom dem, sier Bjerke.