Fire gründer-kompiser med ny teknologi:

–  Målet vårt er å løse en utfordring mange bønder har

Produsert av HyperRedink/Schibsted Brand Studio for Telia

Fuktighetsnivået i jorda er det som kan skille en god avling fra en ødelagt – og store økonomiske tap. Fire unge gründere har utviklet en teknologi som erstatter intuisjon med data.

Til nå har korn-og grønnsaksbønder vannet jordene sine ut fra erfaring. Ingen er mer avhengig av været enn disse bøndene.

Fuktighetsnivået i jorda er det som kan skille en god avling fra en ødelagt en – og i verste fall store økonomiske tap. Så da er det vel bare å vanne da, om regnet uteblir?

Problemet er bare at når vekstene bærer preg av tørke, da er det allerede i seneste laget å starte vanningen. 

FrEasyGrowth33 1.JPG

– Målet vårt er å løse en utfordring mange bønder i landbruket har - å vite når de bør vanne jorda. Målestasjonen vi har laget, skal gjøre bøndene tryggere på de valgene de tar, sier Hans Petter Bye Stien, en av de fire gründerne i startup-selskapet EasyGrowth i Kvelde i Vestfold.

Hans Petter Bye Stien er en av gründerne bak EasyGrowth.

Foto: Fartein Rudjord

Grønnsaksbonde Hans Kristian Berge har testet den nye målestasjonen og er imponert.

Foto: Fartein Rudjord

Sensor som gir bedre beslutningsgrunnlag

EasyGrowths probe er enkelt forklart en liten målestasjon, som stikkes i jorda der den måler temperaturen og fuktigheten både i lufta og jorda. Sensoren i proben er koblet til et SIM-kort, og dataene sendes til en mobil-app der bonden kan lese av nå-situasjonen og historiske data for hver enkelt probe. 

– Dermed får man beslutningsgrunnlag for å gå i gang med vanning på riktig tidspunkt, konstaterer Bye Stien. 

Dette fikk de bekreftet da de sist sommer gjennomførte en pilot der ti bønder i Vestfold testet proben. 

– Vannet kun der det var behov

En av dem som testet målestasjonen, var Kristian Sogn Bjerke som sammen med broren dyrker poteter til salg i butikk. De plasserte ut prober på de jordene der de var mest usikre på hvordan jorda holdt på vannet.

Det resulterte i færre turer ut i åkeren, og betydelig tid spart for brødrene som gjør dette ved siden av annen jobb.

– Målestasjonen gjorde at vi kunne kanalisere innsatsen og bruke vanningskapasiteten kun der det var nødvendig, sier Kristian Sogn Bjerke, som tror EasyGrowths målestasjon vil vi enda større gevinst over tid.

– Når man bruker dataene over tid, vil man også kunne vite hvor lav jordfuktighet man kan akseptere og likevel få god avling. Dessuten vil man kunne finne det tidligste tidspunktet der man trygt kan plante poteten om våren, slik at man kan levere tidligst mulig til butikk og få best mulig pris, fastslår han. 

FrEasyGrowth31.JPG
FrEasyGrowth13.jpg

Kristian og Sondre Sogn Bjerke fikk nyttig innsikt om jorda der de dyrket potetene da de testet EasyGrowth. – Det var superenkelt å ta i bruk, og med fjernavlesing sparte vi mye tid. 

Målestasjonen skal være et enkelt verktøy for den enkelte gårdbruker, men gründerne ser at dataene også vil kunne være interessante for flere, blant annet forskningsmiljøer, med tanke på sprøytebruk også lignende.

Fakta

EasyGrowth

Formelt stiftet sommeren 2019 av Thor Martin Liverød, Richard Myhre Nordkvelde, Stian Lysnes og Hans Petter Bye Stien i Kvelde i Vestfold. Produktet er en målestasjon, en probe med en sensor, som måler temperaturen og fuktigheten i både luften og jorda, og sender dataene til en mobil-app. Målestasjonen vil gi bøndene i landbruket sikker informasjon om fuktighetsnivået i jorda og bidra til at åkrene vannes til rett tid. EasyGrowths probe ble testet av ti bønder sommeren 2019 og settes i produksjon vinteren 2020. Vant i september 2019 Larvikbankens Innovasjonspris. EasyGrowth er et et av sju startup-selskap som er med i mentorprogrammet Telia Startup.

Les mer her

Foto: HyperRedink

Fire kamerater – fire roller 

De fire gründerne bak selskapet har kjent hverandre siden de var små, og har alle tilknytning til gård. De kjenner med andre ord godt til problematikken de nå forsøker å løse. 

At løsningen skulle bli en målestasjon henger sammen med kameratenes bakgrunn: Thor Martin Liverød er utdannet maskiningeniør og har laget rammen og utformingen av selve proben.

Richard Myhre Nordkvelde er kybernetiker og har laget innholdet i proben, mens Stian Lysnes er dataingeniør og har jobbet med teknologien. 

Hans Petter, som er lærer i idrettsfag på videregående skole, er daglig leder i selskapet.

De fire gründerne er også barndomskamerater. 

Foto: Silje Langvik, Østlandsposten

Det var Thor Martin som fikk ideen etter å ha spurt han som forpakter jordene på hjemgården om hvordan han visste akkurat når han skulle vanne. Svaret overrasket han:

– Erfaring og magefølelse. Med tanke på all utviklingen som har skjedd med traktorer og annet landbruksmateriell siden vi flyttet hjemmefra for å studere, hadde vi trodd at mer hadde skjedd med vanningen også, sier Hans Petter. 

De er alle tilbake i hjemkommunen og i hver sin fulltidsjobb. Startup-en er enn så lenge kvelds- og helgejobbing. 

– Det gjør logistikken krevende, medgir han.

– Men vi klager ikke. Vi er fire kamerater som møtes noen ganger i uka, så det blir litt kamuflert syforening også! 

– Unner dem å lykkes

En av dem som virkelig heier på de unge gründerne i Kvelde, er Hans Kristian Berge. Han dyrker hovedsakelig salat i drivhus, men sist sesong ville han i tillegg satse på gresskar. 

– Det ble 60 tonn gresskar til Halloween, utdyper han. 

FrEasyGrowth04.JPG

Bonde Hans Kristian Berge.

Etter å ha brukt målestasjonen i gresskaråkeren gjennom hele sesongen, har han stor tro på nytteverdien, ikke minst på lang sikt, da innsamlingen av egne data vil gjøre det mulig for ham å sammenligne jordtyper, fuktnivå og vekst, med tanke på å optimalisere avlingene sine. 

Han understreker at EasyGrowth etter hvert vil sitte på data fra alle bøndene som bruker proben – et enormt materiale - og at dette vil gi svært verdifullt innsikt. 

FrEasyGrowth03.JPG
FrEasyGrowth10.JPG

– Teoretisk sett vil EasyGrowth etter noen år kunne gi meg formelen på hvordan man dyrker gresskar, poteter eller løk på best mulig måte, poengterer han. 

Grønnsaksbonden forteller at han ble oppriktig glad da han fikk telefonen med spørsmål om han ville teste den nye målestasjonen. 

– For meg som bonde er det veldig gøy å oppleve at unge mennesker med god utdannelse finner på smarte ting til landbruket. At de ser på dette som en næring med potensial og fremtid. Jeg heier på alle som vil gjøre noe for landbruket og unner virkelig disse gutta å lykkes, sier han. 

– Det vi har drevet med til nå når det kommer til vanning, er jo mer eller mindre kalkulert gjetting!

Foto: Fartein Rudjord

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.


© Copyright Brand Studio

Annonsørinnhold