Økonomer har regnet på forskjellen mellom netthandlere og butikkhandlere - og hva det kan bety i en hektisk hverdag.
TIDSKLEMMA: Småbarnsforeldre sliter ofte med å få tiden til å strekke til. Forbrukerøkonomen gir sine tips.
MER TID: Som de fleste småbarnsforeldre, ønsker også Elin Ellingsen Epithite seg mer tid i hverdagen. Da hun satte seg ned og regnet på antall turer i butikken og hvor mye tid som faktisk går med til handling i løpet av en uke, ble hun overrasket over omfanget.
PRODUSERT AV BRAND STUDIO FOR KOLONIAL.NO
Menon Economics spurte nærmere 1500 husholdninger i Oslo- og Akershus-området hvor ofte og hvor lang tid de bruker på å handle dagligvarer. I tillegg tok de tiden på, og intervjuet, over 600 personer på utvalgte butikker for å ha et best mulig anslag på tidsforbruket.
Ved å sammenlikne handlevanene til de som handler på nett med de som utelukkende handler i butikk, kunne de anslå hvor mye tid en husholdning kan spare på å handle dagligvarer på nett i løpet av et år.
Hva ville du gjort hvis du fikk en time eller to ekstra i uken gjennom et helt år? Vært mer sammen med barna? Trent en ekstra økt? Laget en bedre middag sammen? Spørsmålet er mer reelt enn du kanskje tror.
Økonomene i Menon Economics har nemlig undersøkt hvor mye tid vanlige folk i Oslo bruker på å handle i mat- og dagligvarebutikker. Resultatene viser at det er opptil flere dager i året å spare med ett enkelt grep: Å handle dagligvarer på nett.
– Vår analyse viser at handel av dagligvarer på nett kan gi store tidsbesparelser i en hektisk hverdag, forteller partner i Menon Economics, Magnus Utne Gulbrandsen.
– Det kommer av at de som handler dagligvarer på nett både handler sjeldnere og bruker mindre tid per handel. Analysen viser også at jo større husholdningen er, jo mer tid er det mulig å spare, fortsetter han.
Tallenes tale er altså klar: Man kan spare mye tid ved å bytte til netthandel.
I gjennomsnitt 1 time og ett kvarter i uken - eller rundt 61 timer i året.
For mange vil det kunne være langt mer.
– Det som kanskje overasket oss mest er at det ikke er forskjellen i tid brukt per handel som utgjør den største forskjellen mellom netthandlere og butikkhandlere, men hvor ofte de trenger å handle, sier Magnus Utne Gulbrandsen i Menon Economics.
– De som handler på nett, handler gjerne mer når de først handler. De bruker dermed mindre tid per krone de handler for, hver gang de handler, og trenger ikke handle like ofte, slår han fast.
RAPPORT: Partner i Menon Economics, Magnus Utne Gulbrandsen, forklarer hvorfor netthandlere kan spare så mye tid i hverdagen.
Kolonial.no er en matbutikk på nett som leverer varene hjem til deg, slik at du slipper å gå i butikken.
1. Finn varene du trenger, og legg dem i handlekurven. Du kan både søke fritt etter produkter eller bla i kategorier. Du velger også ønsket leveringstidspunkt.
2. Kolonial.no plukker varene for deg. Før levering plukkes varene fra Kolonial.nos lager, der de oppbevares under ideelle temperaturforhold for de ulike varekategoriene.
3. Varene kjøres hjem til deg. På den valgte dagen for levering, får du SMS fra Kolonial.no om når de tror de er hos deg, innenfor det avtalte tidsintervallet.
Netthandel av mat- og dagligvarer er fortsatt et forholdsvis nytt fenomen i Norge. Kolonial.no, som er den største aktøren i Oslo og på Østlandet, har nå holdt på i litt over fem år. Hovedvekten av kunder er barnefamilier, og svært mange av disse oppgir i kundeundersøkelser at de velger Kolonial.no fordi de vil spare tid.
HANDLER FOR DEG: Markedssjef for privatmarkedet i Kolonial.no, Mari Hoftun.
– Hele ideen bak Kolonial.no er jo at vi går på butikken for deg, mens du kan gjøre noe annet, sier Mari Hoftun, markedssjef for privatmarkedet i Kolonial.no. Hun forteller at stadig flere oppdager at Kolonial.no har et bredere utvalg av varer enn en typisk lavprisbutikk, men samtidig like rimelige priser.
Dette vises også på tallene: De to siste årene har nemlig markedet for netthandel av dagligvarer vokst i rekordfart. Ifølge Postnord er det ingen andre områder innen netthandel som vokser raskere i Norden.
Likevel er Norge fortsatt et stykke bak når det kommer til dagligvarenetthandel. I Sør-Korea, som tradisjonelt ligger langt foran på forbrukertrender, handles nå nesten 20 prosent av befolkningens dagligvareinnkjøp over internett.
1. Bli bevisst på hva pengene går til i dag. Bruk løsninger i mobilbanken/nettbanken til å få oversikt. Sjekk kontoutskrift for en periode. Tell antall handleturer i butikken en ukes tid. Følg med på hvor mye mat som går i søpla.
2. Sett et budsjett for dagligvareinnkjøp. Prøv dere frem med for eksempel en felles matkonto, som kun skal gå til dagligvareinnkjøp. Der setter man inn avtalt beløp for en periode. Slik vil du raskt se om du ligger over eller under det du mener er et fornuftig forbruk.
3. Ta kontroll på unødvendig forbruk. Forsøk å planlegge innkjøpene noen dager i forveien. Planlegg å gjøre noe hyggelig med pengene og tiden man sparer, for eksempel en tur eller opplevelse.
TIDSBUDSJETT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank sier mange er blitt mindre bevisste på forbruket sitt, men mer opptatt av hva de bruker tiden sin til.
Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen av handlevaner og tidsbruk.
– Det er klart at planlegging er essensielt her. Hvis man planlegger innkjøpene godt, handler man mindre på impuls og kaster mindre mat. Med god planlegging kan man altså spare utrolig mye tid og penger, og kanskje også få en sunnere livsstil, sier hun.
– Tar du et skikkelig blikk på kontoutskriften tror jeg de fleste ville sett at disse små turene på butikken blir langt flere enn man tror, og at småkjøpene til sammen blir store summer, sier Tvetenstrand.
Samtidig kan det være at spart tid er et like godt argument som sparte penger, hvis man først skal endre vanene sine. Og det at man kan spare mye tid i en hektisk hverdag ved å planlegge dagligvarekjøpene til en til to dager i uken, kan særlig for barnefamilier være et viktig argument.
– Nordmenn har generelt sett hatt god økonomi i mange år, og vi er nok blitt mye mindre oppmerksomme på det daglige forbruket vårt enn det vi var for bare 15-20 år siden. Det folk derimot er stadig mer bevisste på, er hva man bruker tiden sin til. Mange snakker om tidsbudsjett på samme måte som et vanlig budsjett, sier forbrukerøkonom Tvetenstrand.
PÅ GJERDET: Elin Ellingsen Epithite sier hun lenge har tenkt på å prøve netthandel av dagligvarer, men at det å endre en innarbeidet vane kan virke som et ork. Nå som hun har blitt mer oppmerksom på hvor mye tid hun faktisk bruker på handling i butikk, vil hun ta steget ut.
– Når jeg først tenker over hvor mye tid vi bruker på handling i vår hverdag, skjønner jeg faktisk hvordan tiden bare flyr, sier Elin Ellingsen Epithite. Hun jobber som kommersiell rådgiver i Brand Studio, og bor på Fagerborg i Oslo med mannen Sven og datteren på 2 år.
– Vi er en familie som bruker mye tid på matvarehandel da matopplevelser og matlaging er en viktig del av våre liv. Samtidig har vi ofte tett program på kveldene, eller forpliktelser på jobb, og i hverdagen bytter ofte vi på hvem som handler inn og lager middag til minstemann og seg selv, forteller hun.
Men selv om de både bor og jobber sentralt, føler hun stadig at de kommer i den berømte tidsklemma.
– Vi ender nok opp med å handle 6-7 ganger i uka, eller mer. Og de gangene jeg henter i barnehagen og handler etter jobb, bruker jeg nok 1,5 til 2 timer fra jeg drar fra jobben, til jeg er hjemme med handleposer og barn, sier Elin.
Hun innrømmer at hun og mannen i praksis ofte ender opp med doble handleturer - en til hverdagsinnkjøp og en til mer spennende middager og helgedager.
Nå tenker hun at det går an å planlegge denne inndelingen mer praktisk.Samtidig reflekterer hun over hvor vanskelig det kan være å endre på vaner, til tross for ulempene med kø, overfylte busser, tunge handleposer og utålmodig unge på slep.
– Jeg er vel i den kategorien av folk som synes det er slitsomt å bytte en gammel mobil til en ny fordi jeg tror det er mye pes, men når jeg først gjør det, så er det jo absolutt ikke det, sier hun.
– Når jeg hører av mine venninner som får handleposer levert på døra fra Kolonial.no og har en mer harmonisk ettermiddag på grunn av det, der de får tid til langt mer enn å handle, så tenker jeg det er stor motivasjon for meg, avslutter hun.
MER TID: Som de fleste småbarnsforeldre, ønsker også Elin Ellingsen Epithite seg mer tid i hverdagen. Da hun satte seg ned og regnet på antall turer i butikken og hvor mye tid som faktisk går med til handling i løpet av en uke, ble hun overrasket over omfanget.
Kilde: Menon Economics
* Menon Economics har i arbeidet med sin rapport om tidsbruk i dagligvarehandelen beregnet hvor lang tid en enkelt handel i gjennomsnitt varer for ulike typer butikkhandlere, ulike husholdningsstørrelser og ulike aldersgrupper. Disse tallene brukes som utgangspunkt for utregningen. Resultatet gir et anslag på hvor mange timer man årlig og ukentlig kan spare ved å handle dagligvarer utelukkende på nett. Tallet er ikke justert for den tiden man vil også med netthandel vil bruke til å planlegge og gjennomføre handel.
Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.
© Copyright Brand Studio