Annonsørinnhold

Funkygine om møtet med fadderbarnet:

– Vi betyr noe for hverandre

– Følelsen av urettferdighet, at forskjellene mellom livet til Sentiya og barna mine er så stor, traff meg hardt i magen. Men det er masse håp.

Det snør lett over Jessheim denne fredagsmorgenen. Jørgine Massa Vasstrand, også kjent som Funkygine, holder igjen båndet til den ivrige huskyen Trym når vi møter dem i døren.

Jørgine er en av Norges mest kjente influensere, TV-personlighet og personlig trener. Hun og ektemannen Morten Sundli og de tre barna Filippa (11), Sokrates (6) og minstemann Milano (2) flyttet fra Oslo til Jessheim for en liten tid tilbake og trives tett på naturen.

Mens Jessheim pakkes inn i gryende vinteridyll, spoler vi tiden tilbake til februar, ikke lenge før Norge stengte.

Jørgine Massa Vasstrand, bedre kjent som Funkygine.

Da dro Jørgine, sammen med moren Trude og datteren Filippa, til landsbygda i Rwanda for å besøke fadderbarnet Sentiya (6).

– Det er en helt annen kultur. De verdsetter samhold og fellesskap, og de ser verdien av det på en måte vi kanskje har glemt litt her i Norge. Der vi verner om alt som er vårt og passer på de som står oss nærmest, så tok Sentiya og de andre familiene i landsbygda vare på hverandre. I landsbygda verner de om alle. De som har minst, er også de som får mest fra andre.

Barnelandet

Rwanda er ikke større enn tidligere Hedmark fylke, men det lille landet rommer nesten 13 millioner innbyggere. Etter det brutale folkemordet i 1994, hvor mer enn 800.000 mennesker ble massakrert på kun tre måneder, fikk Rwanda tilnavnet «Barnelandet». Nesten en hel generasjon voksne ble brutalt drept. I dag er over halvparten av innbyggerne under 25 år.  

Selv om Rwandas økonomi har vokst raskt det siste tiåret, er det mange steder fortsatt vanskelig å vokse opp. Tilgang til skole, nok mat, rent drikkevann og andre nødvendigheter er en utfordring, spesielt på landsbygda.


BLI PLANFADDER DU OGSÅ

🔘 Du blir fadder til ett barn du kan følge over tid.

🔘 Du bidrar til at flere barn får utdanning, helsetilbud og økonomisk sikkerhet. At flere beskyttes mot barneekteskap og vold. Og at flere jenter får de samme mulighetene som gutter.

🔘 Det koster kun 10 kroner dagen. Du følger ett barn, men støtten din går til å hjelpe mange.

Bli planfadder her

Sentiya (6) leker med lillebror Blesse (3) ute i åkeren som moren og faren jobber på. Foto: Plan International Norge, Jeton Kaçaniku. 

Jørgine og familien har vært Planfaddere i snart fem år. Barna Filippa, Sokrates og Milano er fadder for hvert sitt fadderbarn på samme alder som dem selv.

– Vi fikk faktisk et brev fra ett av fadderbarna våre i posten i dag. Det er veldig fint å få muligheten til å følge utviklingen til barna og se at hjelpen når frem. Jeg syns alle burde bli Planfadder. Det er mange her som har muligheten til det, og det har stor betydning for barn som Sentiya.

– Vi har fått brev og bilder av fadderbarna våre, men å være på besøk hos Sentiya setter helt andre spor, sier Vasstrand.

Sentiya er seks år, og for barn her hjemme i Norge betyr det ny skolesekk, kribling i magen og straks første skoledag. Sentiya gleder seg til å begynne på skolen hun også, men skolen ligger én time unna til fots hver vei. Uten skolebuss, bil eller sykkel kan det bli for langt. Særlig på små barneføtter.

– Å få på plass en førskole – et barnesenter, i landsbygda ligger i planene. Pengene som kommer inn gjennom fadderordningen, går blant annet til Plans arbeid på landsbygda i Rwanda og til de tiltakene som trengs der. Enten det er vann, skole eller et helsetilbud, forklarer Jørgine.

BLI PLANFADDER DU OGSÅ

⚪️ Du blir fadder til ett barn du kan følge over tid.

⚪️ Du bidrar til at flere barn får utdanning, helsetilbud og økonomisk sikkerhet. At flere beskyttes mot barneekteskap og vold. Og at flere jenter får de samme mulighetene som gutter.

⚪️ Det koster kun 10 kroner dagen. Du følger ett barn, men støtten din går til å hjelpe mange.

Bli planfadder her

På barnesenteret til Plan får barna undervisning, mat og helsesjekk. Det ligger i planen å starte opp et slikt senter i landsbyen til Sentiya.

Foto: Plan International Norge, Jeton Kaçaniku 

«Alle barn har rett til å gå på skolen» heter det i FNs barnekonvensjon.

Småbarnsmoren har flere ganger reflektert over hvor urettferdig det er at noen barn ikke får mulighet til å gå på skolen eller legge seg mette – hvordan hun hadde reagert om Filippa ikke lenger fikk gå på skole. Som Planfadder ønsker Jørgine å gjøre noe med det.


– Jeg har selv tre barn som går på skole og i barnehage. De har aldri opplevd å være sultne, kalde eller redde. Det er fryktelig urettferdig, sier hun.

Etter hjemkomsten forteller Jørgine at datteren Filippa har blitt nøye med å spise opp maten sin og ikke kaste noe. Filippa har også bestemt seg for å legge unna alle klær som har blitt for små til henne, sånn at hun kan ta det med til Rwanda neste gang de drar på besøk.

– Vi tenker nok mer over det nå som vi har en relasjon til dem, men livet går fort tilbake til normalen. Møtet med Sentiya og familien hennes har likevel gjort noe med oss, og vi er nok mer bevisste nå.

BLI PLANFADDER DU OGSÅ

🔘 Du blir fadder til ett barn du kan følge over tid.

🔘 Du bidrar til at flere barn får utdanning, helsetilbud og økonomisk sikkerhet. At flere beskyttes mot barneekteskap og vold. Og at flere jenter får de samme mulighetene som gutter.

🔘 Det koster kun 10 kroner dagen. Du følger ett barn, men støtten din går til å hjelpe mange.

Bli planfadder her

Jørgines datter Filippa og fadderbarnet Sentiya knyter vennskapsbånd som Filippa har laget. – De kom tett på hverandre. Begge er tøffe, uredde jenter, forteller Jørgine. Foto: Plan International Norge, Jeton Kaçaniku. 

På barnesenteret får barna undervisning, mat og helsesjekk. Det ligger i planen å starte opp et slikt senter i landsbyen til Sentiya.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Plan Norge

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)