Fem familieaktiviteter du må få med deg på Sørlandet i sommer

PRODUSERT AV BRAND STUDIO FOR VISIT SØRLANDET

Strender, hvite byer og et bredt aktivitetstilbud. Det er mange grunner til å legge ferien til Sørlandet i år. Her er fem spennende attraksjoner og fem populære overnattingssteder.

Flere nordmenn valgte å feriere i Norge i 2018, viser den siste reiseundersøkelsen fra SSB. Vi var på rundt 50 prosent flere feriereiser i hjemlandet i fjor enn snittet de siste ti årene. På Sørlandet har de også merket veksten.

– Det har vært en massiv turisttilstrømming. Spesielt i det norske markedet, bekrefter Håvard Solum, hotelldirektør ved Scandic Kristiansand Bystranda.

Sørlandshotellet var stappfullt i hele fjor sommer. Noe av grunnen kan være den gode været som var sommeren 2018, men han forteller at regionen har merket vekst i flere år.

På Sørlandet finner du en rekke attraksjoner for familien. Her fra Sørlandsbadet i Lyngdal.

Barnas landsdel

– Det har vært tilvekst med nye hoteller i området de siste årene, men likevel selges det mye rom. Euroen er dyr, noe som gjør det billigere å feriere i Norge enn tidligere. I tillegg føles Norge trygt som ferieland, legger han til, men understreker at kjente attraksjoner i området også trekker feriegjester, som Dyreparken og Aquarama.

– Sørlandet er top of mind når man tenker sommerferie, sier Solum.

Sørlandet omtales ofte som barnas landsdel, og ikke uten grunn. Her er det et bredt aktivitetstilbud for barn i alle aldre. I tillegg finnes både rekreasjonsmuligheter, shopping, mat- og kulturopplevelser for de voksne.

Her er et knippe attraksjoner samt overnattingssteder som vil falle i smak for hele familien:

Ved Rosfjord Strandhotell og Sørlandsbadet ligger en lang og barnevennlig strand.

1. En rekke nyheter i Dyreparken

Skal man feriere på Sørlandet, er det vanskelig å komme seg unna Dyreparken i Kristiansand. Siden parken fikk de første gjestene i 1965 har stedet vokst til å bli en av landets største turistattraksjoner. Dyreparken huser nå 139 ulike dyrearter, men også Badelandet, Kardemomme by, Hakkebakkeskogen og Kaptein Sabeltanns verden.

Hvert år investeres betydelige summer i oppgraderinger og nyheter. I år er intet unntak.

– Det som er den virkelig store nyheten i år, er at Kaptein Sabeltann fyller 30 år og det skal vi feire. Vi bygger ut Kaptein Sabeltanns verden, dobler arealet og har laget seks nye aktiviteter, forteller Anniken Bjørnstad Schjøtt, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Dyreparken

Det blir jubileumsforestilling på kvelden og jubileumsshow på dagtid i Kjuttavika, ny tur med Greven av Grals skute, Grevinnen,  der man går i duell med den Sorte Dame og «Grevens Forheksede Labyrint» som man kan prøve seg i.

Men det er enda en jubilant i Dyreparken i år: Julius fyller 40 år.

– Det gjør han ikke før 2. juledag, men bursdagen skal feires daglig med egen presentasjon og ulike markeringer gjennom sommeren, forteller Schjøtt.

Både Kaptein Sabeltann og Julius skal feires med hvert sitt jubileum i Dyreparken i sommer.

2. Lær å surfe på Aquarama

På Bystranda i Kristiansand ligger badelandet Aquarama, som er blant de største i Norge. Her finnes fasiliteter både ute og inne,og man kan boltre seg i 50-meters idrettsbasseng, stupetårn på opp til ti meter, bølgebasseng, klatrevegg, strømkanal, plaskebasseng og spa for de voksne.

– Norsk sommer er jo varierende, men her er det alltid 32 grader i luften og 27 til 38 grader i de ulike bassengene, sier Unni Mesel, administrerende direktør i Aquarama. Hun legger til at mange gjester fra Øst- og Vestlandet sier: «Sånt no’ ha’kke vi i by’n».

På Aquarama finnes også en av landets kun tre innendørs surfebølger.

– Det fine med surfebølgen, er at den gir alle mestringsfølelse. Man kan ligge på magen, sitte på kne eller stå. Første gang kjøper man en time med instruktør slik at man får god veiledning. Alle klarer å surfe litt etter den timen, forteller Mesel. Man må være 110 cm høy for å prøve.

Hun kan også røpe at det kommer to nyheter i sommer: En for de minste og en for ungdom.

IMG_1067.jpg

På Aquarama finnes en av landets tre innendørs surfebølger.

Aquarama ligger på Bystranda i Kristiansand og er et av landets største badeanlegg.

3. Rekreasjon på Sørlandsbadet

Vil du slappe av i roligere omgivelser kan du besøke Sørlandsbadet i Lyngdal. I vannkanten innerst i Rosfjorden får du badeland med anlegg og sklier både inne og ute, bølgebasseng, spa, og treningssenter på ett sted. Det er boblebad på terrassen, og man kan skli over på en kunstig øy i sjøen.

– Småbarnsfamilier har det veldig bra her. Vi er et mellomstort badeland, så det er oversiktlig for foreldre. Det er typisk at familien er aktiv i badet, og så kan mor ha en halvtime for seg selv i velværeavdelingen. Vi ser at flere og flere velger å trene på ferie også, forteller daglig leder Atle Homme.

Anlegget er et av få i Norge som bruker sjøvann i bassengene sine.

– Fordelen med saltvann, er at det er bedre for huden. Folk som reagerer på klorvann vil ha det bedre hos oss. Vi blander saltvann med klor som er naturlig skilt ut fra saltvannet, forteller han.

Srlandsbadet 3.jpg
Srlandsbadet 2.jpg

På Sørlandet finner du en rekke attraksjoner for familien. Her fra Setesdalsbanen.

4. En togtur tilbake i tid

Setesdalsbanen ble åpnet mellom Kristiansand og Byglandsfjord i 1896. Etter nedleggelsen i 1962 tok det bare få år før før veterantog begynte å operere på en del av strekningen. Banen ble dermed Norges første museumsjernbane og er nå en del av Vest-Agder-museet. De gamle togene går mellom Grovane og Røyknes stasjon, en tur som tar 26 minutter hver vei.

– Turen passer veldig godt for barn eller for deg som liker fin natur kombinert med kulturhistorie, forteller Øystein Aas, avdelingsleder på Setesdalsbanen.

På Røyknes stasjon rekker du akkurat en is eller kaffe før toget returnerer. Man kan også kombinere turen med et bad i Otra eller gåtur i den gamle tømmerrenna.

– Konduktører i tidsriktige uniformer fra 1800-tallet, damp fra et kullfyrt damplokomotiv, nummerpregede billetter og nyrestaurerte vogner, setter deg i den riktige stemningen mens du nyter utsikten til et spesielt vakkert og variert landskapsvernområde, sier Aas om turen.

På Sørlandsbadet kan du boltre deg i ulike basseng inne og ute. Her brukes sjøvann i bassengene.

Togtue langs vakker natur i Vennesla Foto Linda EvensenVest Agder museet.jpg
18475419833_911150ee8c_o.jpg

5. La adrenalinet bruse i Setesdal

Å skli ned et elvestryk eller dingle mellom trærne mange meter over bakken, kan være en utfordring for de fleste. TrollAktiv har gjennom 25 år gitt utallige store og små adrenalinkick med rafting og i klatreparken sin på Evje. Her kan man få brynet seg med vannaktiviteter i elven Otra eller ziplines og ulike hindre i klatreparken, men ikke la deg avskrekke:

– Vi har aktiviteter for alle. På rafting og i klatreparken må man ikke nødvendigvis være tøff, men man må være klar for å bli utfordret. Ingen aktivitetene våre er ekstreme eller har høy risiko, forteller Tim Davis, som startet selskapet.

TrollAktiv tilbyr en rekke aktiviteter som SUP, paintball, pil og buepark, grottevandring og BMX-bane. I år åpner også selskapet en helt ny klatrepark på Hove i Arendal. Han forteller at alle deres aktiviteter kan tilpasses nivå og passer for barn fra seks - syv år og oppover, men de har også noen aktiviteter fra fire år.

Setesdalsbanen tar deg med tilbake i tid i veterantog gjennom vakkert landskap.

TrollAktivs base er i Evje som også er starten på Setesdal som strekker seg til Hovden i nord.

–  Setesdalen full av historie, kultur og aktiviteter, men det er særlig naturopplevelsene som er unike, forteller Roy Bakke ved Destinasjon Hovden og Setesdal.

Han forteller at man kan gå i en rik natur fra skog til høyfjell. I Byglandsfjorden er det flere hvite strender. De har 44 merkede turer i området, men man kan også vandre i nærmest urørt natur på vidda. Han anbefaler også å besøke Elgtun i Bygland.

– Det er et fantastisk sted der man kan oppleve skogens konge på nært hold. Man kan klappe og være med å mate elgen, og man kan få guidet tur i innhegningen.

Family Rafting 3.jpg

Rafting i Otra er gøy for hele familien.

Langs Byglandsfjorden finner du lange, hvite strender. På Evje kan du besøke TrollAktivs klatrepark.

Tett mellom attraksjonene

Noen av fordelene med å feriere på Sørlandet er at det er korte avstander. Alle aktivitetene vi har tipset om ligger innen 1,5 timers kjøring fra hverandre, og flere avstander er kortere også.

Unni Mesel i Aquarama anbefaler å ha Kristiansand som base.

– Kristiansand er en myldrende by om sommeren med bra utvalg av shopping og restauranter. Man får strandliv på Bystranda og det er masse aktiviteter å velge mellom. Det er også utrolig mange opplevelser innen en radius av en time i bil. Da når man Lillesand, Grimstad og Arendal i øst, Søgne, Mandal og Lyngdal i vest, og Evje i nord, sier hun.

Fem steder du kan overnatte på turen:

Lindesnes fyr

Scandic Kristiansand Bystranda

1. Urbant på Scandic Kristiansand Bystranda

Dette er Sørlandets største hotell. Det ligger vegg i vegg med Aquarama og bare et steinkast fra Bystranda.

– Her kan du gå ut i badebuksen, så er du på stranden. Men det er også noen hundre meter til gågater med masse hyggelige butikker, sier hotelldirektør Håvard Solum.

Han forteller at hotellet er veldig familievennlig:

– Av våre 229 hotellrom, så har 190 plass til fire personer, og det er god plass med gode sovesofaer og køyesenger. Totalt har hotellet 814 senger.

Hotellets gjester har rabatterte priser hos Aquarama.

Scandic Sørlandet

2. Sentralt på Scandic Sørlandet

Her bor du ca et kvarter unna Kristiansand sentrum, og er nabo med Dyreparken. Beliggenheten rett ved E18 gjør det enkelt for deg som kommer med bil. Det er også bare noen minutter unna Kjevik flyplass.

Hotellet er et av Scandics mest familievennlige. Her er det et stort bassengområde utendørs, lekerom, barnekanaler på TV og om sommeren arrangeres det en rekke aktiviteter for barn. Det er også egen barnebuffet i restauranten.

Og på toppen av det hele: barn under 13 år bor gratis.

Safaricamp og Abra Havn i Dyreparken

3. Midt i eventyret i Dyreparken

Det finnes flere ulike overnattingssteder tilknyttet Dyreparken. Alle stedene er tematisert. I Kardemomme by spiser du frokost hos bakeren, og bor inne i selve Dyreparken. I Abra Havn er du omgitt av sjørøvere og blir vekket av at Den Sorte Dame kommer seilende hver morgen, mens på Dyreparken Hotell er du på safari i Afrika.

Det er du også på Dyreparken Safaricamp som åpner i sommer. Her bor du i safaritelt, men det er gode senger, stue og enkelt kjøkken. Halvparten av teltene har eget bad, mens halvparten har tilgang til fellesanlegg med dusj og toalett.

Safaricamp-closeup-konsept.jpg

– Konseptet med alle våre overnattingssteder er at du bor midt i eventyret, sier Anniken Bjørnstad Schjøtt.

Dyreparken har en egen inngang for boende gjester, slik at man slipper inn i parken en time før alle andre.

Abra Havn

Rosfjord Strandhotell

4. Landlig og barnevennlig på Rosfjord Strandhotell

En time sørvest for Kristiansand kan du finne roen på Rosfjord Strandhotell.

– Vi ligger rett på stranden, en langgrunn og fin sandstrand som passer godt for mindre barn. Utenfor hotellet er det også en strandpromenade der det er kort vei til Sørlandsbadet, med gratis inngang for våre gjester, sier Kathrine Ubostad, ved Rosfjord Strandhotell og Lindesnes Havhotell.

Det er også en rekke turmuligheter i området. Sørlandsbyen Lyngdal er bare noen minutter unna, men det er også kort til perler som Farsund, Mandal og Flekkefjord.

– Dette kan være en rolig og fredlig base for sørlandsferien. Med bare en times reise kan man søke mer liv og shopping hvis man vil det, sier Ubostad.

Rosfjord Strandhotell og Lindesnes Havhotell er familiedrevet og ikke med i noen hotellkjede. Det gjør at de har kunnet satse ekstra på kjøkkenet sitt.

– Vi er kjent for vårt gode kjøkken og sanker råvarer fra lokale leverandører og bruker bøndene i området, forteller hun.

Begge hotellene består av vanlige hotellrom, familierom og ferieleiligheter til fire eller seks personer. Slik kan man tilpasse oppholdet etter behov. I leilighetene kan man velge om man vil ha full hotellservice med nyoppredde senger hver dag og mat på hotellet.

Lindesnes Havhotell

5. I havgapet på Lindesnes Havhotell

Lindesnes Havhotell ligger i havgapet. En av de store attraksjonene i området er Lindesnes fyr. Dette er Norges eldste og det eneste som fortsatt er bemannet.

– På havhotellet har vi et litt mer voksent publikum, men det passer godt for barnefamilier også. Her kan man låne kajakker og sykler. Vi låner også ut fiskeutstyr og krabbefiskeutstyr, og barn som viser oss fangsten får en liten premie, forteller Ubostad.

Nytt av året er den undersjøiske restauranten Under, som ligger rett over bukten fra hotellet. Mange synes også det er en opplevelse å se når reketrålerne og fiskebåtene kommer inn og fangsten losses på fiskemottaket rett ved.

Gepard Dyreparken.jpg
20181108-DSC_5727.jpg
20181108-DSC_5841-Edit.jpg
Safaricamp-closeup-konsept.jpg
Lindesnes havhotell Foto Elisabeth HiboVisit Srlandet.jpg
36490299150_0aa24fc116_k.jpg
46511621595_815412d73b_k.jpg
19258906354_d2542454c9_k.jpg
35546652321_8c3ddcc516_k.jpg
Rosfjord strandhotell Foto Peder AustrudVisit Srlandet 1.jpg
35706665721_33e548dbc0_k.jpg
27164481682_9ec2b31985_o.jpg
Is p fiskebrygga Foto Victoria NevlandVisit Srlandet.jpg

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

© Copyright Brand Studio