Turentusiast, skikjører og gründer Ina Othilie Vikøren deler sine tips for hva som er viktig for henne når hun velger sekk til alt fra dags – til toppturer.

Turentusiast, skikjører og gründer Ina Othilie Vikøren deler sine tips for hva som er viktig for henne når hun velger sekk til alt fra dags – til toppturer. inavikoren.no

Turentusiasten råder: Slik velger du riktig tursekk

Uansett om du skal gå fra hytte til hytte i sommer, på telttur eller på dagstur, så er det viktig med riktig ryggsekk. Her er sjekklisten du bør merke deg før du investerer i tursekk, ifølge ekspertene.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Velg kvalitet over kvantitet. Det er viktig å velge en sekk som passer kroppen og formålet den skal brukes mest til. Tursekken skal ikke være for liten, og ikke for stor – i tillegg bør den ha smarte funksjoner, slitesterkt materiale og aller helst være vannavstøtende, sier Ina Othilie Vikøren.

Hun er skikjører, instagrammer, foredragsholder, miljøambassadør, og elsker å dra på tur i naturen. Selv beskriver hun seg som alt fra en halvgal «adrenalinjunkie», til en som drar på søndagstur med primus, eller kajakktur på stranden.

På fjelltur i sommer? – Det er viktig at du gjør deg noen tanker om hvor og når du kommer til å bruke sekken mest, for å få den mest optimale sekken ut ifra bruksområde, påpeker Ole Martin Dahl i Sport 1 Storgata.

Uansett om du skal på kortere eller lengre tur i sommer, er riktig tursekk viktig – slik at du ikke belaster ryggen feil, og slik at du kan pakke med alt du trenger.

Sammen med Sport 1 Storgata, gir friluftsentusiasten tips til valg av riktig ryggsekk.

– Det viktigste man bør tenke på ved valg av sekk er bruksområde: Hva skal du ha med deg på tur? Hvor mange liter trenger du? Hvor tungt skal du bære? Passform? Og hvor lett ønsker du at ting skal være tilgjengelig? Sier Ole Martin Dahl, avdelingsleder outdoor ved Sport 1 Storgata.

Et godt eksempel på en slitesterk sekk med lang levetid, er Osprey, mener Dahl.

– Dette er lette sekker med god passform, god støtte, lufting i rygg, og de passer de fleste. Kvalitetsmerket har mange ulike sekker for all slags bruk. Osprey er som Osprey sier, best på sekk. De sender ut de mest ekstreme folkene for å teste sekken sin, og bruker mye tid på testing.

Disse tankene bør du gjør deg før du kjøper tursekk, ifølge Sport 1 Storgata.

Hvor og når skal jeg bruke sekken mest?

– Det er viktig at du gjør deg noen tanker om hvor og når du kommer til å bruke sekken mest, for å få den mest optimale sekken ut ifra bruksområde. Skal du kun bruke den til korte dagsturer, så kan du gå for en lettere sekk, kontra om du skal gå fra hytte til hytte og behøver en sekk som tåler mer vekt.

Hva er viktig for meg når jeg går på tur?

– Vekt, bærekomfort, slitestyrke, rominndeling, festesystemer, størrelse eller passform. Sørg for at du får en sekk som dekker dine behov.

Hva skal jeg ha med meg på tur?

– Valg av sekk avhenger av hva du skal ha med deg på tur. Skal du ha med deg telt, stormkjøkken, sovepose også lignende, så kreves det en stabil sekk som tåler å bære tungt.

– Vi har Oslos største utvalg på Osprey-sekker, og vi har et meget godt utvalg fra de ulike merkene vi har i butikken. De ansatte i Sport 1 bruker sekkene selv, og har egne erfaringer de kan dele med kundene. Det er alltid viktig å spørre om hjelp, og få god veiledning når du skal investere i en god tursekk, understreker Dahl.

Han nevner tre eksempler på ulike sekker som dekker ditt behov:

Dagstur/multisportsekk:

Dette er en mindre sekk, og gjerne i størrelsen 20 liter til 45 liter. Du skal ha plass til det du trenger for en hel dag, som en lett jakke, drikke og matpakke. Skal du for eksempel ha med skift til barn, og mer mat, bør du opp i en sekk på 45 liter. Se an behovet, og husk at det er synd å kjøpe en sekk som er for liten, mens en stor sekk stort sett kan komprimeres. Osprey er spesielt kjent for sine dagstur- og multisportsekker, fordi sekken har gode løsninger for drikkesystemer og passer til alt fra løping, sykling, klatring, til pendling.

Skal du ha en sekk til trening og konkurranse, bør den dekke en del kriterier, som plass til drikkepose. Andre ting kan være lommer eller rom til for eksempel lappesaker, slange eller en skalljakke.

En multisportsekk bør også ha smussavvisende materiale eller være lett å vaske. Et siste punkt er at sekken bør være god å ha på ryggen, og gi bevegelsesfrihet.

Tre gode eksempler på dagstur/multisportsekk fra Osprey. Fra venstre: Talon 22, Tempest 20, Hikelite 26. Sport 1 Storgata

Tursekk 46–65 L:

Skal du gå fra hytte til hytte på fjellet, vil en tursekk på 45–65 liter være nok, avhengig av hvor lenge du skal være ute, og hvor langt du skal gå. I tillegg kommer det an på hvordan du skal overnatte. Her må du tenke passform, komfort og justeringsmuligheter til din anatomi.

Et godt tips er å prøve og pakke sekken i butikk med de aktuelle produktene du skal ha med deg på turen.

To gode eksempler på dagstur/multisportsekk fra Osprey. Fra venstre Kestrel 48, Kyte 46. Sport 1 Storgata

Tursekk 65–105 L:

Skal du på en lengre tur, og gjerne telte, bør du ha en større sekk. Da har du naturlig nok med deg flere ting. Pass på at bæresystemet er solid nok til sekkens bruksområde, og at du bærer riktig. Du bør bære med hofter, lår og ikke ryggen alene.

Rygglengden kan justeres på store tursekker, men den bør likevel passe din rygg. Det er også forskjell på herre–og damesekker, men rygglengden er avgjørende og ikke kjønn. Spør om råd og hjelp i butikk.

To gode eksempler på tursekker fra Osprey. Fra venstre: Atmos AG 65, Aura AG 65. Sport 1 Storgata

Lofoten vs. Oslo

Selv om Vikøren har reist mye, mener hun at du ikke behøver dra langt for å få de fineste turopplevelsene.

– Det er ingen hemmelighet at jeg elsker Lofoten og å reise rundt i Nord-Norge byr på noen helt fantastiske turopplevelser, både i fjell og på hav. Men akkurat nå er jeg veldig glad i været og det bynære friluftslivet i og rundt Oslo, sier hun og legger til:

– Jeg er blitt litt kajakkfrelst, så jeg ser for meg at mye av sommeren vil være på og ved sjøen i år.

Vikøren påpeker at du ikke trenger reise langt på tur: – Skål for det bynære friluftslivet! Dra ned til Friluftshuset på Sørenga, lei deg noen kajakker og dra på øyhopping rett utenfor Aker brygge! Deiligere blir det ikke. Martha Sverdrup

Privat har turentusiasten derfor tre sekker, som hun bruker til ulike formål. Hun har en dagstursekk, en sekk som rommer tur for flere dager, og en snø/skisekk. For henne er det viktigste at sekkene har gode mage- og ryggstropper, samt enkel regulering av bærefunksjon.

– Jeg har en del ryggproblemer og det effektivt å kunne regulere bæringsfokuset er superviktig for meg. Det er så viktig å finne en sekk som passer kroppen din, sier Vikøren, og legger til:

– Jeg er og en «overpakker», og er derfor glad i å kunne regulere topplokket til å romme noen ekstra liter. Jeg er også veldig glad i det vannavstøtende materialet, drikkelommene på siden og stropper til å feste og spenne alt mulig utenpå sekken.

Til slutt ønsker tureksperten å påpeke:

– Velg riktig, og ta godt vare på sekken din, så kan det bli et forhold som varer livet ut!