VIKTIG VERN: Cecilie Lind har selv vært ute i hardt vær, og visste hvor viktig vern mot usaklig oppsigelse er for arbeidstakere da hun fikk oppgaven fra Finansforbundet.

VIKTIG VERN: Cecilie Lind har selv vært ute i hardt vær, og visste hvor viktig vern mot usaklig oppsigelse er for arbeidstakere da hun fikk oppgaven fra Finansforbundet. Michael Solbakken

– Jeg håper de kjenner på følelsen av å være utsatt for en usaklig oppsigelse

Kunstner Cecilie Lind har selv vært i hard kamp – og vunnet. Gjennom Finansforbundets «Kunsten å være norsk» viser hun hvor viktig vern mot usaklig oppsigelse er.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Artikkelen er produsert av Kitchen i samarbeid med Finansforbundet.

Den norske arbeidsmodellen beskytter deg mot usaklig oppsigelse. For å understreke hvor unik og flott denne og flere andre arbeidstakerrettigheter er, har Finansforbundet gått til uventet hold. I serien «Kunsten å være norsk» har de bedt kunstnere om å tolke ulike deler av systemene og rettighetene, som sikrer oss i her i landet et ordnet og godt arbeidsliv.

– Alt fagforeningene har fått til, er en kunst. Det handler ikke om å være norsk, det handler om det vi har fått til i Norge, Pål Adrian Hellman, leder i Finansforbundet.

Alle filmene ser du her

Forventer gratisjobb

Kunstner Cecilie Lind vet hvor viktig fagforeningen er. Ikke bare fordi hun selv har trengt hjelp da hun risikerte usaklig oppsigelse, men også fordi kunstnere ofte møter på rare problemstillinger. For eksempel å få betalt for jobben de gjør.

– Det er mange som tenker at kunstnere skal bare være glade for å få stille ut, og selv betale for produksjonen og produksjonsprosessen. Dette er noe våre fagforeninger jobber med.

SIKKERHETSNETT: Det var det første kunstner Cecilie Lind tenkte da Finansforbundet ba henne tolke vern mot usaklig oppsigelse i «Kunsten å være norsk». Michael Solbakken

Lind er glad for å kunne være med på å åpne flere folks øyne for det viktige fagforeningsarbeidet gjennom «Kunsten å være norsk».

– Jeg håper folk skjønner tanken bak skulpturen min, og kjenner på følelsen av å være utsatt for en usaklig oppsigelse, og på tryggheten ved at det finnes et nett der: et lovverk og en tariffavtale, som vi har å falle tilbake på, fastslår Cecilie Lind.

Personlig tolkning

Stjernekokk Halvar Ellingsen, som blant annet har fartstid fra Bagatelle, bidrar også i «Kunsten å være norsk». Han har tolket retten til sommerferie, og disker opp med tre retter som smaker Nord-Norge.

– Jeg har spilt på mine egne ferieminner: hva det har betydd for meg at mine foreldre har hatt rett til ferie, sier kokken fra Vesterålen.

GODE FERIEMINNER: Kokk Halvar Ellingsen brukte gode ferieminner fra oppveksten sin da han ble bedt om å tolke ferieloven til «Kunsten å være norsk»-serien. Kitchen/Hans Moe

Grafiker Cathrine Liberg ble bedt om å tolke «trepartssamarbeidet». Hun fikk frie tøyler og lærte mye i prosessen.

– Et sted sto det «kollapser én del av dette trepartssamarbeidet, kollapser hele». Det var da jeg fikk ideen om kroppslige organer, systemet med hjerter og lunger. Hvis det ene organet kollapser, kollapser hele kroppen.

For Cathrine Liberg selv, endte det med innmelding i en fagforening for kunstnere. Det hadde hun ikke tenkt på å gjøre før.

MELDTE SEG INN: Cathrine Liberg var lite kjent med arbeidet fagforeninger gjør i Norge før hun ble bedt om å være med på Finansforbundets «Kunsten å være norsk»-serie. Nå har hun meldt seg inn i en fagforening for kunstnere. Jan Kenneth Diesen

– Jeg har blitt mer bevisst, sier den unge kunstneren.

Hun håper og tror at «Kunsten å være norsk»-filmene også kan inspirere andre unge folk til å organisere seg.

– Jeg håper at folk som ser min aha-opplevelse, der jeg tenker og lærer under prosessen, kan bli inspirert.

Her kan du se alle filmene

FORBEDRING: Leder i Finansforbundet, Pål Adrian Hellman har hele tiden fokus på forbedring, men ser at en utfordring nå er å bevare det bestående. – Det er et dilemma, sier han. Michael Solbakken

Stolt, men bekymret

Den lange rekken med opparbeidede rettigheter, er Finansforbundets leder svært stolt av.

– Den formidable styrken i at fagforeninger har klart å endre og forbedre lovverk, er jeg er veldig stolt av å være en del av, sier Pål Adrian Hellman.

Helt ubekymret er han likevel ikke.

– Mitt fokus er alltid på forbedring. Nå ser jeg at en av utfordringene til fagforeningene er å bevare det bestående. Det er et dilemma. Vi kan ikke miste fremtiden av syne for å bevare ting slik de har vært.

Hellman tror vi må lete frem kamphanen i oss igjen.

– Det er veldig sterke krefter som jobber mot fagforeningene. Amerikansk bedriftskultur, blant annet, hvor det kommer trusler om at hvis du er medlem av en fagforening, så er du nærmest illojal mot bedriften. I norsk og nordisk sammenheng ser jeg på det som veldig umusikalsk å ta inn amerikansk bedriftskultur.

Løsningen, mener fagforeningslederen, må de unge stå for. De må engasjere seg. Det håper Hellman at «Kunsten å være norsk» kan være med å bidra til.

De unge må okkupere fagforeningene litt, gjøre dem til sine. Jeg vil ha en liten revolusjon, avslutter Finansforbundets leder.
Les mer om Kunsten å være norsk her.