AEG har utviklet løsningen CustomFlex med TwinTech-system på kombiskapene for at maten skal holde seg lenger.

AEG har utviklet løsningen CustomFlex med TwinTech-system på kombiskapene for at maten skal holde seg lenger. Tom Lindboe Christensen

Slik holder maten seg bedre i kjøleskapet

Plasserer du maten riktig i kjøleskapet, kan det være mye penger å spare.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Hvert år kaster norske forbrukere over 217.000 tonn mat. Forbrukerorganisasjonen Matvett anslår at hver person kaster over 42 kilo i året – som tilsvarer hver 8. handlepose.

Å kaste unødvendig mye mat er ikke bare dumt for miljøet – men også for lommeboken.

Men ifølge produktekspert Leif Eliassen Neksum i AEG kan du spare store summer på å velge riktig kjøleskap og å holde orden.

På denne måten unngår du at maten blir ødelagt slik at du må kaste den.

– Du kan spare 20 prosent på å plassere ting riktig, pakke dem inn godt og ikke kaste mat merket med «best før» før tiden, sier Neksum.

Med CustomFlex-løsningen kan du tilpasse kjøleskapsdøren helt etter ditt behov. Foto: AEG

Laget for å forlenge holdbarheten

For at maten skal holde seg best mulig, bør kjøleskapet holde en temperatur på fire grader eller lavere, ifølge Mattilsynet.

Mens maten kan bli ødelagt under null grader, starter bakterieveksten fra fem grader og oppover.

– Jevn temperatur er alfa omega for at maten skal holde seg, og at du plasserer maten riktig. Hvis ikke reduseres holdbarhetstiden, sier produkteksperten.

I vanlige statiske kjøleskap kjøles bakveggen ned. Men for at hele kjøleskapet skal holde fire grader, må veggen være langt kaldere.

– Siden bakveggen er under 0 grader, kan fuktigheten fra maten trekkes ut og danne et islag på veggen. I tillegg synker kald luft, slik at det vil være større temperaturforskjeller innad i skapet, sier han.

Derfor har AEG utviklet Multiflowskap med Customflex- og TwinTech-system, som blåser kald luft gjennom hele skapet.

I disse skapene er det jevnere temperatur i tillegg til at det blåses ut luft med jevn temperatur på hver hylle. Dette gjør at matvarene holder lenger, forteller Neksum.

– Hvis du er opptatt av å bevare maten lenger, anbefaler vi «Multiflow». Disse kjøleskapene passer spesielt for dem som storhandler én gang i uken og oppbevarer mat over tid, sier han.

Kan tilpasses dine behov

I tillegg har kjøleskapsserien en funksjon som sørger for at maten holder jevn temperatur uansett.

– Når du frakter mat hjem fra butikken vil varene gradvis bli varmere. Når du da plasserer maten i kjøleskapet, vil temperaturen i skapet stige.

– Med funksjonen «action cool» kjøles kjøleskapet ned to grader. På denne måten kjøler du ned de nye varene og bevarer dem som allerede står i skapet, sier Neksum.

Med CustomFlex-løsningen kan du organisere matvarene enkelt tilpasset ditt behov og dermed få bedre oversikt.

Med skinner i kjøleskapsdøren kan du flytte og omorganisere oppbevaringsboksene for å maksimere lagringsplassen og få bedre oversikt.

– Vanligvis er innredningen ganske standardisert. Med denne løsningen er det lettere å tilpasse matvarene til kjøleskapet ditt og hva du ønsker, sier Neksum.

Les mer om hvilke kjøleskap som leveres med CustomFlex her

Med funksjonen «Action Cool» gjøres kjøleskapet klart til å ta imot nye matvarer. Foto: AEG

Dette kan du gjøre for å påvirke holdbarheten

Når du skal organisere kjøleskapet, bør du sørge for at all mat er pakket inn eller oppbevares i tett emballasje, som plastbokser eller gladpack. Slik unngår du at maten tørker ut eller tar til seg smak eller lukt.

Uavhengig av hva slags type kjøleskap du har, anbefaler Neksum å ha faste plasser til de ulike matvarene.

– Lett bedervelig mat bør plasseres lengst mulig nede, men ikke i grønnsaksskuffene for der er det høyere temperaturer. Det samme gjelder pålegg og melk, sier han og fortsetter:

– Vi har derfor nullsoneskuffer som holder 0-grader. Disse skuffene er beregnet på lett bedervelig mat.

Egg og middagsrester derimot, tåler noe høyere temperaturer og kan ligge høyere oppe i kjøleskapet.

I kjøleskapsdøren plasseres mat med lengre holdbarhet og drikkevarer. Men her gjør mange spesielt én feil, forteller eksperten.

– Mange plasserer melken i døren, men der kan det være varmere. Det er derfor lurt å plassere melken på nederste hylle inntil veggen, hvor det er kaldest, avslutter han.