Tomas Eidsvold er utdannet produktdesigner og møbeldesigner, og jobber som prosjektselger og showroomansvarlig hos AJ Produkter på Kløfta. Han tror vi vil få se flere kontorer i 2019 med preg av særlig tre populære trender.
Tomas Eidsvold er utdannet produktdesigner og møbeldesigner, og jobber som prosjektselger og showroomansvarlig hos AJ Produkter på Kløfta. Han tror vi vil få se flere kontorer i 2019 med preg av særlig tre populære trender.

Årets mest populære trender: Dette vil vi se mer av på norske arbeidsplasser i 2019

Både hjemme og på jobb blir nordmenn stadig mer opptatt av interiør, farger, møbler og utstyr. Her er tre populære trender for kontoret i 2019.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Vi ser at stadig flere har klare meninger og er bevisste på hvordan det ser ut rundt oss på jobb. Både når det gjelder utforming, utseende og funksjonalitet, sier Tomas Eidsvold, prosjektselger og showroomsansvarlig hos AJ Produkter.

Nordmenn elsker å pusse opp både hus og hytte, og mye tyder på at vi også har blitt mer opptatt av trender på kontoret.

– Det henger noen år etter sammenlignet med all oppussingen vi gjør i hjemmet, men det er en tydelig sammenheng her og jeg tror man vil se det enda i større grad i årene fremover, sier Eidsvold.

Ti tips til hvordan du skaper et attraktivt kontor til en bra pris

Han mener det er naturlig at interessen for hvordan det ser ut på kontoret øker blant nordmenn.

– Det er ikke så rart med tanke på at man bruker 40 timer i uken der. Da er det viktig for mange at det føles bra ut og at det er lokaler man trives i, utdyper han.

Han trekker frem tre trender vi vil se mer av på norske arbeidsplasser i 2019:

1. Åpne opp kontoret

Bildet viser en klassisk open office-løsning. Her åpner man opp mellom skrivebordene og møterommet blant annet ved hjelp av kommoder og planter som skillevegg.

– Dette er en måte å utforme kontorlokalene på som bidrar til å åpne opp og utnytte plassen bedre. Her står samarbeid, kreativitet og fleksibilitet i sentrum. Med dynamiske møteområder som kan brukes til flere ting, og møbler som enkelt kan flyttes rundt, sier Eidsvold.

Han peker på at de store firmaene ofte ønsker en såkalt «open office»-løsning og moderne kontorer, hvor man kombinerer felleskontorer med møterom, møteplasser og lounge i samme område.

LES MER: Slik gjør du det åpne kontorlandskapet til et produktivt arbeidsmiljø

– Disse trendene kommer ofte fra USA, og særlig de kreative bransjene og de store teknologifirmaene er veldig opptatt av denne utformingen for å få mest mulig ut av arealene sine. Mange jobber i tillegg mer effektivt og er mer engasjert i det man gjør, sier prosjektselgeren.

Med denne trenden går man vekk fra den gamle måten med cellekontorer, og mot å åpne opp og sitte i fellesområder.

Det kreative kontoret - jobb hvor du vil, hvordan du vil
Bildet viser et eksempel på et møteområde eller lounge som er inkludert i fellesområdene, men fremdeles skjermet.

– Det er ikke alle som liker åpne kontorlandskaper, men dette er annerledes. Med open office fjerner man vegger og inkluderer møtearenaer i fellesområdene, men man kan også i større grad skjerme av med skillevegger og planter samtidig som det holdes åpent.

– Det gir flere kule og spennende løsninger. Dette er en av de viktigste trendene nå og jeg tror veldig på denne måten å forme arbeidsplassen på, legger Eidsvold til.

Cellekontor, åpent eller aktivitetsbasert kontorlandskap - hva bør man velge?

2. Frigjør skrivebordet

En såkalt «clean desk» skal ha minst mulig ting og tang liggende fremme. Rydd vekk det du ikke bruker. og lag heller plass til de viktigste tingene som har høyest prioritet. Holder man skrivebordet ryddig er det ofte litt ryddigere i hodet også.

I dag har ansatte ofte mindre skrivebord og dermed også mindre plass. Da er det viktig å holde det ryddig rundt seg.

Få mer plass på skrivebordet med 8 enkle tips

– Denne trenden handler i stor grad om å holde skrivebordet mest mulig fritt for ting, og organisere tingene sine fortløpende for å kunne utnytte plassen mer, sier prosjektselgeren i AJ Produkter, og utdyper:

Frigjør plass ved å få skjermen opp fra skrivebordet ved hjelp av en monitorarm. Skuffer under pulten eller sideskap gjør det enklere å rydde og gir lett tilgang til det du trenger.

– På den måten blir man også mer effektiv ved at man fokuserer på det som er viktig, og får brukt plassen på det du prioriterer der og da.

Trenden, som ofte kalles «clean desk», har pågått en stund, men Eidsvold peker på at det nå har kommet flere produkter som hjelper med å holde det ryddig på skrivebordet.

Unngå kaos med ledninger og kabler ved å henge alt opp under skrivebordet ved hjelp av et oppheng eller en kabelskinne.

– Det gjelder spesielt strømprodukter i form av trådløse ladere til mobilen, stikkontakter direkte i bordplaten og lamper med integrerte ladere. Kabelskinner og oppheng for laptop gjør også at det ser mer ryddig ut, og man slipper ledninger og kabler som henger og slenger, sier han.

Utstyr som monitorarmer bidrar til å få skjermene opp fra pulten, frigjøre plass og holde det ryddig. Det har i tillegg ergonomiske fordeler og flere justeringsmuligheter.

LES MER: Tre trinn til smart oppbevaring

3. Bruk farger

Bruk av farger både hjemme og på arbeidsplassen har blitt populært, og ifølge Eidsvold går trenden nå i retning duse, lune og varme farger på kontoret.

– Det har vært en trend i noen år å ha mye farger, og nå ser man at man går litt tilbake, men uten å gå helt tilbake til hvite, grå og beige vegger som var veldig vanlig før.

Han peker på at roligere farger i større grad føles som tryggere farger, og dersom man er redd for å male hele kontoret kan man starte med en vegg.

Blått, grønt eller hvitt? Slik påvirker fargene deg på jobben
Hvite vegger er fremdeles vanlig på mange arbeidsplasser. Maler du derimot en eller flere vegger i farger bidrar det til mer energi samtidig som det øker produktiviteten.

– Grønt og gult er beroligende og gir energi, og rødt er godt egnet til møterom hvor man ofte er kreative. På samme måte som fargene bidrar også bruk av grønne planter til mer energi, bedre trivsel og økt kreativitet, sier Eidsvold.

Videre forteller han at man ikke bare ser en økt bruk av farger på vegger, men også i møblene og kontorutstyret hos norske arbeidsplasser. Flere kontormøbler har nå et større utvalg i farger, hvor man tidligere bare kunne få utstyr i sort, eller i noen få andre fargetoner, har man nå flere muligheter.

Det er ikke bare på veggene man ser økt bruk av farger. Nå blir det stadig mer populært med farger også i kontormøblene. Bildet viser kontorsstolen kalt Lancaster, som er laget av 100 prosent resirkulert tekstil av PET-flasker.
Denne fargen øker velværen og produktiviteten på jobb

– Flere ønsker blant annet kontorstoler i farger, men i duse og elegante fargetoner og ikke i skrikende farger slik man ofte så før. Kombinerer man det med ensfargede bord i sort, hvitt eller tre blir resultatet rent, men samtidig innbydende, sier han.

Prosjektselgeren viser også til at det har blitt trendy med mer bruk av resirkulerte materialer, blant annet tekstiler og skjermvegger som er laget av panteflasker som blir resirkulert.

LES MER: Denne stolen er laget av 100 prosent resirkulert materiale