Foto: Tom Osborne

Sumo til folket

Restaurant-eventyret begynte da den unge gründeren dro rundt i verden som backpacker. – Det som slo meg, var hvor lekne kokkene var. 

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Hvorfor Norge og ikke London? Fordi Norge er blitt minst like interessant som resten av verden når det gjelder spennende mat og gode spisesteder, sier engelskmannen David Wright, markedssjef hos Sumo

Wright traff ved en tilfeldighet Sumo-grunnlegger Simon Simonnæs i London for seks år siden. Siden har de to ikke sett seg tilbake. Sumo har virkelig slått an hos folket med restauranter både i Bergen og Oslo. Nå er ambisjonen å utvide til resten av landet med god sushi og asiatiske varmretter.

– Både i omsetning og antall sitteplasser er Sumo den største i asian fusion-segmentet i Norge. Planen er å ekspandere til av resten landet innen få år, sier Wright.

Her kan du bestille bord, take away eller se catering-tilbud

Eksotiske smaker

Sumo-eventyret begynte da Simonnæs dro ut i verden som backpacker i ung alder. Han dro til eksotiske steder som Vietnam og India. Senere besøkte han restauranter i London og New York. 

– Det som slo meg, var hvor lekne kokkene var. De brukte krydder, fisk, ris grønnsaker, og kjøtt på en måte som var ganske fremmed for oss her hjemme på berget. Men det smakte himmelsk, sier han og legger til:

– Vi tok rett og slett med oss smaksopplevelsene til Bergen på begynnelsen 2000-tallet. Selv om vi begynner å bli ganske fornøyde med hvordan Sumo-konseptet fremstår nå, jobber vi hardt hver dag for bli litt bedre.

Sumo tilbyr både sushi og asistiske varmretter. Foto: Tom Osborne

Og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Sumos meny er utarbeidet av den japanske stjernekokken Shigeki Iimura, som i mange år var sjefskokk hos Buddha Bar globalt, og Sumo-kjedens kjøkkensjef Ion Sarcanean. Sistnevnte var i mange år Iimuras elev.

Sumo tilstreber å gi en autentisk matopplevelse enten man spiser i en av Sumos restauranter eller bestiller take away.

Et delt kjøkken for alle

Sumo har en spesiell meny. Og et spesielt kjøkken. I en gruppe på ti gjester, vil det alltid være to som ikke liker sushi. Restaurantkjeden tilbyr derfor både sushi og asiatiske varmretter.

– Vi gikk for et delt kjøkken for å kunne tilfredsstille alle som ønsker å spise hos oss. Sumo skal være et folkelig konsept hvor alle skal kunne ta en helaften med god mat og drikke.

– Er asian fusion også egnet for julebord?

– Absolutt. Vi har mange som tar julebordet hos oss. Vi har også egne rom for dem som ønsker å sitte for seg selv, sier Simonnæs.

Her kan du bestille catering til ditt selskap.

Sumo har flotte rom egnet for både store og små selskap. Foto: Tom Osborne

Attraktiv arbeidsplass

Sumo forsøker alltid å rekruttere de beste i bransjen. Og restaurantkjeden er en attraktiv arbeidsplass, skal vi tro bunken med åpne søknader som stadig vokser. 

Men det var en gang da Simonnæs holdt på å komme til kort. Han dro til London på headhunting-oppdrag for å rekruttere Mino Nedielka, som når er regionsansvarlig for Sumos virksomhet på østlandet. 

– Han var vant med 600 stoler i restauranten i London og veldig verdensvant. Han kom til litt mer beskjedne kår her i Norge, sier Simonnæs og ler:

Sumo tilstreber å gi en autentisk matopplevelse enten man spiser i en av Sumos restauranter eller bestiller take away. Foto: Tom Osborne

– Han trodde ikke helt på meg da jeg fortalte om planene våre i Bergen og resten av landet. Men nå er han heltent og jobber døgnet rundt for oss. Det er en ære å ha en sånn kapasitet på laget.

– Hvordan er matvanene våre i endring?

– I dag er det den eldre generasjonen som tvang meg til å spise fisk da jeg var barn, som er de mest skeptiske til sushi. Jeg må nesten le litt av det. Heldigvis ser jeg våre aller yngste gjester hive innpå både ris og fisk. Så dette lover bra for fremtiden, avslutter Simonnæs.

Et landemerke

Skal du besøke Bergen er Sumo i sentrum vel verdt et besøk. Restauranten har blitt et lite landemerke i byens restaurantliv siden starten i 2004. I dag fremstår bygget i Vestre Torggate som noe helt spesielt. 

– Det er nesten blitt en liten turistattraksjon, sier Wright og tar oss med inn i det nyoppussede restaurantbygget med ny uteservering.

Inne er det lunt og koselig. Kokkene er i full sving bak disken, og servitørene smyger seg elegant rundt med drikke og mat til de mange gjestene.

Sumo i Bergen sentrum er nyoppusset med ny og lekker uteservering under glasstak. Foto: Ove Sjøstrøm

– Dette er «the social table» som er blitt svært populært blant gjestene våre, sier markedssjefen, og peker på det lekre bordet med gassflammen i midten. Simonnæs skyter inn:

– Ombyggingen har kostet, men det er verdt det. Her har vi uterestaurant hele året. Når det er varmt, åpner vi glassbygget. Og når det regner, sitter man tørt og godt under glasstaket. 

I Oslo finner du Sumo på Solli Plass, og 15. november åpner også Sumo en restaurant på Storo. I Akershus er Sumo på Jessheim Storsenter. I Bergen er Sumo i Bergen sentrum, i Åsane, på Lagunen og i Solheimsviken. I sommeråret har alle restaurantene uteservering. 

Sumo leverer også hele den varme menyen og all sushi på menyen som take away.

Her kan du bestille bord, take away eller se catering-tilbud