Foto: Espen Wilhelmsen

Slik blir boligåret 2021

Når vi passerer nyttår, vil boligprisene i Bergen trolig ha steget med rundt syv prosent. Året 2020 vil alene stå for halve prisveksten i Bergen de siste fem årene. Hvordan ble det slik, og hva med 2021?

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Vi har tatt en prat med en av byens mest erfarne meglere, Christer R. Vikebø i PrivatMegleren Vikebø & Jørgensen, om boligpriser, renter, mennesker, teknologi og salgsgaranti.

– Ingen forutså årets boligmarked eller en oppgang på syv prosent i Bergen da landet stengte ned i mars, sier Vikebø.

Han forteller derimot at markedet allerede viste tegn til bedring i mai.

– Hovedvekten av langsiktige permitteringer skjedde i bransjer hvor andelen som leier bolig er høy. Ergo satt mange som eier bolig trygt i jobben og kunne dra nytten av en svært lav rente. Det førte til at mange fikk det svært travelt med å kjøpe hus.

Vikebø forteller at han så det samme under finanskrisen i 2008.

Brå oppgang og nedgang

– Etter en periode med svært få salg fikk vi plutselig veldig mange. Vi har sett det før under finanskrisen. I sum hentet vi inn boligsalgene vi ikke fikk i mars og april gjennom sommeren.

Den erfarne megleren er heller ikke i tvil om at hjemmekontor og hjemmeskole førte til at flere enn normalt kjente et behov for større plass.

– Det ga rekordhøy omsetning fra mai til oktober. Deretter var det stopp, for tilbudssiden, forteller megleren.

– Faktisk er vi nå på et historisk lavt nivå når det gjelder antall boliger for salg i Bergen, vi ligger under 2016-nivå. Det gir en stor fordel til de som skal selge.

Selge bolig i 2021? Ta kontakt med PrivatMegleren her

Boligprisene 2021

– Det å spå boligpriser er aldri eksakt vitenskap, men vi kan si mye ut ifra det bildet vi ser akkurat nå. Vi vet hvordan øyeblikksbildet er, og ettersom vi er en av de to største meglerne i Bergen vet vi også mye om hva som kommer ut i markedet i januar.

Vikebø peker på at Bergen har hatt en moderat prisvekst de siste årene og at antallet boliger i markedet vil forbli lav – i alle tilfeller gjennom første kvartal i 2021.

Christer R. Vikebø, Eiendomsmegler MNEF / Partner / Regionsansvarlig Bergen. Foto: Christin Eide

– Vi vil ha høy etterspørsel, lavere tilbud enn normalt og «litt å gå på» prismessig. Derfor tror jeg 2021 blir en forlengelse av 2020 med en tilsvarende prisvekst. Og til den som tenker at syv prosent er mye:

– Det er faktisk slik at prisene på bolig har steget over fem prosent rundt halvparten av tiden siden 1950.

Men noen himmelferd tror derimot ikke supermegleren på.

– Renten vil etter hvert stige, og med det vil veksten avta inn i 2022. SSB har lagt ti prosent til grunn i sin tre års prognose for Bergen.

Boligtype og områder

Det er heller ikke slik at prisveksten vil fordele seg likt på områder og boligtyper.

– Nei, vi ser at familieboliger med attraktiv beliggenhet er svært etterspurt. Det har ikke vært vanlig å se eneboliger og rekkehus gå flere hundre tusen kroner over prisantydning i år, sier Vikebø og legger til:

– Og slik vil det nok fortsette. Årsaken er at det rett og slett ikke prosjekteres og bygges familieboliger i særlig grad lenger. Enkelte områder vil også få en høyere prisvekst. Dette er de sentrale og barnevennlige områdene av byen vår.

En annen del av markedet som vil skille seg ut, er ifølge Vikebø den øvre delen.

– Det er langt flere som er både betalingsdyktig og villig i Bergen nå. Det å selge en bolig i prissjiktet 15 til 20 millioner vil bli langt vanligere de nærmeste årene. Vi har allerede i år sett budrunder på flere boliger over 20 millioner.

– Kanskje ser vi også en ny prisrekord i Bergen i 2021, legger han til og smiler.

Les også

Selger luksusdrømmen til stadig flere

Detaljene blir viktigere

I et marked hvor mulighetene er store er gode valg viktig. Det er lite som skiller budrunder med fete budøkninger fra et salg midt på treet.

– Det vil være lønnsomt å anstrenge seg litt ekstra for å få en god pris, forklarer Vikebø og viser til en bolig han nylig solgte i Ytre Sandviken.

Boligen hadde ligget ute gjennom en annen megler i ni måneder hvor det høyeste budet var 5,4 millioner kroner.

– Etter rådgivning med megler og stylist, samt en investering på et par hundre tusen gikk huset for 6,4 millioner kroner etter én visning.

Dog er det ikke bare gode bilder som selger, riktig annonsering er også viktig.

– Vi er opptatt av å ligge i forkant og lanserer i desember produktet «Ukens nyhet». Denne annonseringen kommer i tillegg til smart annonsering som KLiKK og Blink. Vi ser at det er penger å tjene på å nå så mange som mulig med annonsene, og i 2021 gjør vi det bedre enn noen gang.

Men det er ikke bare kjøpere som kan tjene penger på kloke valg.

– I januar 2020 lanserte vi kjøpsmegling. Programmer som Boligjakten på TV3 gjør at stadig flere får øynene opp for hva dette er. For mange av våre kunder er prisen for denne tjenesten svært lav om den i det hele tatt ender opp med å koste noe.

Vikebø viser til at flere kunder har tjent hundretusener på å lytte til valg fra deres meglere.

Les også

Tjenesten der boligkjøpere også får hjelp til kjøp

Flytter for deg

En annen tjeneste som ble lansert i år var PrivatMegleren Boligbytte.

– Kundene fortalte oss at det å selge gikk fint, mens selve flytteprosessen var et slit. Vi bestemte oss derfor for å ta på oss den delen av boligreisen også. Så nå kan vi også hjelpe kundene med å pakke ned i kasser og flytte inn i ny bolig.

Les også

PrivatMegleren lanserer ny tjeneste som gjør det enklere å flytte

Selv om Vikebø er opptatt av fremtiden, både når det gjelder mennesker og teknologi, er han tydelig på at noe alltid vil forbli som før.

– Et produkt mange boligselgere fortsatt setter pris på, er salgsgarantien PrivatMegleren i Bergen har. Intet salg, ingen regning og ingen bindingstid.

– Dette er en god løsning for den som har fokus på høy salgssum, men samtidig ikke ønsker økonomisk risiko. Da kan du benytte den markedsføringen du føler du bør ha, men samtidig slippe å betale dersom boligen ikke blir solgt. Og det viktigste;

– Menneskene. Vår strategi er å tilknytte oss de dyktigste meglerne i hvert markedsområde, det skal vi fortsette med i 2021. Nyttårsforsettet vårt er å bruke mindre tid på Teams og mer tid på å møte mennesker, avslutter Vikebø med et smil.

Les også

  1. Betaler ingenting før boligen er solgt

  2. Bergens dyreste eiendommer

  3. Bilder sier mer enn tusen ord

  4. Hvordan velge megler?