– Vi ser at stadig flere ønsker seg til spennende reisemål, og nesten dobbelt så mange som i fjor skal til mer eksotiske steder denne sommeren, sier Svein Erik Bjørheim, sjef for Vings ruteflyavdeling.

Ifølge Bjørheim er Mauritius, Maldivene og Bali blant sommerens favoritter, mens Sri Lanka har størst salgsøkning med hele 62 prosent det siste året.

Selv kastet han seg på eksotiskbølgen da kona Lisbeth fylte 50 år. Da gikk turen til øyriket Seychellene i Det indiske hav.

– Vi hadde lyst til å oppleve «drømmestrender» i virkeligheten, og dette var en perfekt anledning. Seychellene passer bra for par som ønsker å slappe av og nyte hverandres selskap. For å få mest mulig ut av turen kombinerte vi flere øyer, og de beste dagene hadde vi på paradisøya Denis Island, forteller Bjørheim.

FEIRET 50 ÅR I PARADIS: Svein Erik og kona Lisbeth reiste til Seychellene da hun fylte år. Der ventet drømmestrender og avslappende dager i solen.
Foto: Privat

Denis Island eies av den gjestfrie familien Mason, som lever etter det Kardemomme-by-lignende mottoet: «Øya er din – gjør hva du vil så lenge du ikke forstyrrer andre».

Mason-familien har lykkes med å bevare Denis Islands skjønnhet, og samtidig utviklet en bærekraftig og økologisk turisme. Her er det meste lokalprodusert, og øyas naturressurser er godt ivaretatt.

STRENDER I VERDENSKLASSE: Øya Praslin i Seychellene har noen av verdens beste strender.
Foto: Privat

– Skal jeg anbefale én ting du må gjøre på Seychellene, så er det øyhopping. Det trenger ikke å være snakk om mange øyer, kanskje bare et par. Praslin og Mahe er de største øyene, og de kan fint kombineres med 2–3 netter på mindre steder som Denis Island eller La Digue. Det er for øvrig på La Digue du finner de velkjente, spektakulære granittformasjonene på strendene, tipser Bjørheim.

Og hvordan var så strendene?

– Enda vakrere enn på bildene du har sett, slår Bjørheim fast.

LANDER PÅ GRESSET: Når du flyr til den lille øya Denis Island i øyriket Seychellene, lander du på denne noe utradisjonelle rullebanen.
Foto: Privat

Ikke gå glipp av dette på Seychellene:

  • Stranden Anze Lazio på Praslin. Regnes som en av verdens beste strender.
  • Den privateide øya Denis Island. Rullebanen er en gresslette.
  • Den lille byen Victoria på hovedøya Mahé. En av verdens minste hovedsteder.

Les også: Derfor bør du velge eksotisk sommerferie i år

Lettere å velge eksotiske reisemål enn før

At Ving samarbeider med flere ruteflyselskap, gjør det enklere å reise til eksotiske steder som paradisøyene i Det indiske hav, Bali, Sri Lanka og Malaysia, for å nevne noen.

– Flyselskap som Emirates har etablert seg med ruter fra Oslo. Det har ført til kortere reisetid, og ikke minst – betydelig lavere priser på flybillettene, sier Svein Erik Bjørheim, sjef for Vings ruteflyavdeling.

Terje Grue, administrerende direktør i Emirates Norway, bekrefter trenden med at stadig flere velger eksotisk.

– Sommeren er blitt en veldig sterk sesong for eksotiske langreiser. Nordmenn liker tydeligvis å oppleve nye reisemål, og vi er ikke redde for å tråkke opp litt upløyd mark, sier han. Selv reiste han til Mauritius for noen år siden.

– Kona forsøkte faktisk å overtale meg i nesten ti år. Hun jobber også i reiselivsbransjen og hadde vært på Mauritius flere ganger, men jeg var i utgangspunktet veldig skeptisk til å dra så langt for «bare» en strandferie, forteller Grue.

Det var først da Emirates etablerte seg med ruter dit at Grue lot seg overtale og reiste på sommerferie med kona og datteren på 11 samt en vennefamilie med tre barn i alderen 9–21 år.

– Jeg må innrømme at jeg forelsket meg litt i Mauritius. Både fordi vi bodde på lekre hotell der vi ble skjemt bort og vartet opp, men også fordi reisemålet passet så godt for hele familien. Det var et stort aktivitetstilbud å velge fra, og øya er rett og slett herlig å oppleve for både store og små.

AKTIVITETER FOR ALLE: Paradisøya Mauritius i Det indiske hav passer for de fleste og har blant annet et stort aktivitetstilbud.
Foto: Ving

Ifølge Grue tilbyr Mauritius høyt servicenivå og et fantastisk spennende kjøkken. De kombinerer mange smaker og fusion, og du finner mange impulser fra India, Kina og ikke minst Frankrike i maten.

– Mauritius passer for absolutt alle. Barnefamilier, parferie, bryllupsreise, godt voksne – alle. Du finner hotell i de fleste priskategorier, og går man til 5-stjerners hotellene så snakker vi hotell i verdensklasse, sier han.

Det mest stabile sommerværet finner du på vest- og nordsiden av øya, og en av de flotteste opplevelsene Grue og familien hadde var da de seilte langs vestkysten med katamaranen de hadde leid for dagen.

– Vi så delfiner som spratt ut av bølgene langs båten, og vi ble servert en fantastisk barbeque-lunsj om bord. Mannskapet disket opp med hummer, fersk fisk, kylling og godt drikke i glasset, og hele turen var magisk, minnes Grue.

SÅ DELFINER: Da Terje og familien leide en katamaran og seilte langs kysten av Mauritius, fikk de selskap av flere delfiner.
Foto: Ving

Båtturen var rett og slett så bra at Grue anbefaler alle å gjøre det samme.

– Du må på en båttur når du først er her, og jeg vil absolutt anbefale å leie en båt alene slik vi gjorde. Det kan svi litt på lommeboken om man er bare to, men hvis dere er en hel familie eller flere, blir prisen helt overkommelig. Å nyte bølgeskvulpet, kanskje med noen gode beats på høyttaleren og få se sine nærmeste nyte ferien – det er luksus og balsam for sjelen.

Ikke gå glipp av dette på Mauritius:

  • Lei en båt med eget mannskap og seil langs kysten.
  • Dykking eller snorkling ved korallrevene. Forhør deg med hotellet for å finne de beste stedene.
  • Le Morne Brabant får du fantastisk utsikt, men turen opp tar noen timer og du bør være i god fysisk form.
ØYPARADIS I DET INDISKE HAV: Mauritius er en av de mest eksklusive og fascinerende ferieøyene i Det indiske hav, og her kan du blant annet dykke ved fantastiske korallrev eller prøve dyphavsfiske.
Foto: Ving

Populært med en flypause i Dubai

Både Grue og Bjørheim påpeker at mange velger å ta noen dager i Dubai og De forente arabiske emirater på veien til eller fra eksotiske reisemål som Mauritius, Sri Lanka og Maldivene.

– Det siste året har vi sett at stadig flere gjør et stopp i Dubai på veien til eller fra ferien. Veldig mange velger å gjøre stoppet på utreisen, mens noen faktisk stopper begge veier, forteller Grue, som selv tok noen dager i Dubai på vei til Mauritius.

– En «stop-over» i Dubai fungerer veldig godt av flere årsaker. Mange liker å kunne dele opp reisen i litt kortere flyturer. Dubai ligger bare drøye 6 timer fra Oslo, og flyreisen går unna i en fei. Om bord får du en hyggelig lunsj med godt drikke, rekker å se en film og noen episoder av favorittserien, og kanskje kose deg med litt snacks – så er man fremme i Dubai.

STOP-OVER I DUBAI: Når flyet mellomlander i Dubai, er det en perfekt anledning til å tilbringe noen dager i den ekstravagante og overdådige metropolen – kanskje også på stranden?
Foto: Ving

For mange er Dubai det første møtet med et arabisk land og kan oppleves som ganske annerledes.

– Når jeg blir spurt om å beskrive Dubai, så synes jeg det skaper et godt bilde av reisemålet når jeg sier at Dubai er som en perfekt blanding av London, New York og Tokyo – og den topper de alle tre fordi det også er flotte strender og bademuligheter.

Du finner hotell i verdensklasse, utallige muligheter for «shop ‘til you drop», og om man liker god mat og drikke, har verdensmetropolen noe for enhver smak. Uansett om du foretrekker gourmet eller såkalte hull i veggen med matimpulser fra nabolandene.

– Etter to-tre dager i denne fascinerende byen er både små og store klare for reisen videre; fulle av forventninger til en ny flytur – og ikke minst til å komme frem til den «virkelige» ferien, avslutter Grue.

NOE FOR SEG SELV: De kan skilte med verdens høyeste bygg, en kunstig øygruppe formet som et verdenskart og et av verdens mest luksuriøse hotell: Burj Al Arab. Når hypermoderne Dubai skal settes på kartet, spares det ikke på kruttet.
Foto: Ving

Kjekt å vite når du reiser med Ving og flyr med Emirates

– Stadig flere legger mer vekt på komfort og utvidet service når de reiser på ferie, og det er et tydelig tegn i tiden at vi ser en sterk vekst i antallet feriereiser i både Business og First Class, forteller Grue.

I Business Class finnes det ‘flatbeds’, du får flere-retters måltid med viner i verdensklasse samt et ekstra høyt fokus på service og komfort.

I First Class får du din egen «minisuite» med bl.a. minibar, sminkespeil, en enorm TV-skjerm – og ikke minst full à la carte-servering. Drikke er selvsagt inkludert. Når søvnen kaller, blir setet gjort om til en seng med madrass, dyne og pute – pysj får du selvsagt også!

Uansett om du velger en av de mer eksklusive flyklassene eller økonomiklasse får du alltid «all inclusive-service». Inkludert i dette er 30 kg bagasje, setevalg og full servering om bord (inkl. mat og drikke med og uten alkohol). Det er som regel WiFi om bord, og ikke minst et underholdningssystem ICE med inntil 2500 ulike underholdningsalternativer. På en stadig større del av flyflåten tilbys også live-TV fra kanaler som BBC, CNN, Eurosport osv.

Tips! Å skreddersy eksotiske ferier med ekstra overnattinger underveis og besøk i flere land er ofte såpass avansert at det ikke kan gjøres på reisearrangørenes nettsider, men det betyr ikke at det ikke lar seg gjøre. Ta kontakt direkte med Ving hvis du ikke finner det du leter etter.