Slik velger du det sunneste brødet

I løpet av få år har vi gått fra kjedelig kneipp til et fantastisk utvalg av grove brødsorter av flere kornslag. Det har gitt oss friheten til å kunne velge og variere etter smak og behag og har slått myten om at ”brød er usunt” ihjel.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

- Sunnhet og ernæring er en sterk trend, og vi ser at dette også påvirker etterspørselen etter gode og grove kornprodukter, forteller Espen Schøning Lie, kokk og leder for MENY-Lauget.

Vi nordmenn spiser mye brød. Da er det ekstra greit å ha noe å velge mellom. Et stort utvalg gir både mer matglede og gjør at du alltid kan finne et brød du liker og som gjør matpakkene og frokostene til dagens lille høydepunkt.

Deilig og enkel søndagsfrokost: Toast med posjert egg og hollandaisesaus

Du får bonus og gode smaker

Å bruke brød og kornvarer i det daglige kostholdet er ikke bare sunt og godt, men også raskt og lettvint i en travel hverdag. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer og at vi velger grove og ekstra grove brød- og kornprodukter til hverdags. En annen bonus når du tilsetter mye gode kornvarer, er ekstra mange og gode smaker og spennende konsistens.

– For å svare på forbrukernes etterspørsel etter gode og grove kornprodukter, er 8 av våre 20 butikkstekte brød grove. Flere inneholder også frø og nøtter, som grovt franskt solsikkebrød fra United Bakeries og grovt kornbrød fra Jacobs Utvalgte. Blant våre andre bestselgere er supergrovt 100 % fra Bakehuset og økologisk speltbrød, sier Espen.

Har du lyst til å prøve noe nytt, løfter Espen frem gulrotbrød og havrebrød som sikre vinnere i matboksen. Han minner også om at du hos MENY får både brødgaranti og sunnhetsbonus på grove brød.

Ta deg en ekstra lang lunsjpause og nyt et leverposteismørbrød med bacon

Ikke gå i fella med å tro at alt mørkt brød er grovt

– Et grovt ytre er ikke ensbetydende med et grovt indre. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel og mørke brød kun med siktet mel. Derfor er det lurt å benytte seg av merkeordningen ”Brødskalaen”. Den er laget nettopp for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød, forteller Espen.

Hva er et sunt brød? Her er faktaene du trenger å vite:

  • Grovt mel er mye sunnere enn fint hvetemel. I sammalt mel og helkorn er hele kornet kommet til nytte – også skallet på kornet, som inneholder fiber.
  • Kostfiber gjør at tarmen kan nyttiggjøre seg mer av næringsstoffene i maten. Fiber i tarmen trekker også til seg fett, som igjen reduserer kolesterolet.
  • Grove korn er altså viktig for fordøyelsen vår. Brød som er bakt med grovt mel gir en bedre metthetsfølelse.
  • Hvor grovt brødet er kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet.
  • Brød kan kalles for grovbrød når over halvparten av melblandingen er sammalt mel, hele korn eller kli.
Middagsgjester til helgen? Lag lune bruschetta med tomat og basilikum av gårsdagens brød til forrett!

Slik sjekker du hvor grovt brødet er:

”Brødskalaen” er trykket på de fleste brødposer eller er avbildet sammen med beskrivelsen av brødet. Denne viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Merkeordningen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets næringsinnhold.

Brød regnes for grovt når minst halvparten av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Les også

  1. Slik gjør du matpakken sunnere på 1-2-3

Les også: Matpakkene som holder energien oppe