To av tre starter for sent med allergimedisinen. Slik lindrer du plagene best mulig.
Ekspert: Derfor bør du behandle pollenplagene tidlig, slik at du slipper den årlige «knekken».
Pollensesongen i Norge begynner vanligvis i februar-mars og kan vare til august. Akkurat når kommer an på været og hvor i landet du befinner deg, men en ting er sikkert: Vi slipper ikke unna.
Likevel kommer pollen brått på for mange allergikere hvert år. Ifølge Apotek 1 starter to av tre for sent med behandling av pollenallergi.
– Mange allergikere vet at de skal starte med medisineringen før hver sesong, men blir likevel tatt litt på sengen. Det kan fortsatt være snø på bakken og ikke se så «pollenaktig» ut. Andre vet ikke at det er pollenplager de har, forteller Kari Skaug Fredrikson, farmasøyt og fagrådgiver ved Apotek 1.
Apotek 1s pollenvarsel oppdateres daglig. Sjekk hvordan spredningen er nå.Begynner behandlingen for sent: – Da blir utslaget større enn nødvendig
Sven Ephithite (50) kjenner seg godt igjen i at mange starter for sent med allergimedisin.
– Jeg er en av dem. Jeg begynner alltid med allergitabletter for sent - først når symptomene har begynt. Derfor får jeg et større utslag enn nødvendig, forteller han.
Han er allergisk mot bjørkepollen med kryssallergi til nøtter og belgfrukter, og er ofte plaget fra midten av mars til det topper seg i slutten av april.
– Allergien begynner med litt forsiktig kløe og nysing, slik at jeg er usikker på om det bare er en forkjølelse. Så går jeg inn i en fase på to - tre uker med ganske kraftig renning fra øyne, hosting og nysing, jeg blir trøtt og får lav energi. Når det er snø og kaldt tenker man ikke på at det er pollen i lufta. Det tenker jeg først på når det er grønt, men da er det for sent, sier Ephithite.
Han legger til at det hjelper på symptomene når han begynner med tabletter, men det tar ofte en liten uke før de gir god effekt. I mellomtiden hjelper øyedråper og nesespray. I de verste periodene holder han seg inne og er påpasselig med å bare lufte i leiligheten på kveldstid. En dusj på kvelden hjelper også for å få skylt av seg støvet, forteller han.
Les også: Seks tips til hvordan du forbereder deg til pollensesongen.Slik behandler du pollenplagene
Mistenker du allergi bør du oppsøke legen. I mellomtiden kan du få gode råd og hjelpemidler hos apoteket. Det finnes en rekke reseptfrie allergimedisiner. Spør apoteket om råd for å finne den behandlingen som kan passe deg best. Farmasøytene anbefaler stort sett at man prøver lokalbehandling først. De reseptfrie midlene mot allergi har beskjedne bivirkninger og kan trygt brukes av de aller fleste hvis man mistenker allergi. Bare husk å lese pakningsvedlegget før bruk, forteller Fredrikson
– Vi anbefaler stort sett at man prøver lokalbehandling først med nesespray eller øyedråper, deretter tabletter, sier hun.
Pollen fester seg på slimhinnene i nesen og øynene. Derfor hjelper det å skylle øyne og nese med saltvann for å skylle vekk støvet. Fredrikson anbefaler også å holde seg innendørs på dager det er mye spredning på pollenvarselet. Hvis du har vært ute bør du bytte klær, ta en dusj og skylle håret. Bytt sengetøy ofte og bruk pollennett foran vinduene. Man kan også sette et pollennett i bilen slik at det ikke lurer seg pollenstøv inn gjennom klimaanlegget.
– Heldigvis er det mange som kan leve helt normalt så lenge man behandler plagene, sier Fredrikson.
Les også: Fem myter om pollenallergi.Medisinen virker best hvis de er i kroppen når pollensesongen starter
Ved en allergisk reaksjon på pollen, reagerer kroppens immunforsvar på pollenet, som om det skulle ha vært en farlig inntrenger i kroppen. Kroppen frigjør da noe som heter histamin, som trigger de allergiske symptomene.
De vanligste typene av allergimedisiner, demper virkningen av histamin. Hvis du allerede har startet behandlingen før du utsettes for pollen, vil du ha bedre effekt av behandlingen din. Fredrikson understreker allikevel at mange av medisinene har god effekt selv om du begynner å ta dem når du allerede er plaget.
– Men begynner du tidlig slipper du den knekken på starten av sesongen, legger hun til.
Lurer du på om du er allergisk? Finn nærmeste Apotek 1 og spør farmasøyten om råd.Vanskelig å skille mellom allergi og forkjølelse
Første gang Ephithite fikk en allergisk reaksjon var han på øvelse i militæret som tjueåring.
– Da fikk jeg en skikkelig kløe, men skjønte ikke hva det var i det hele tatt. Det gikk flere år før jeg fant ut at det var allergi, sier han.
Fredrikson i Apotek 1, forteller at det er veldig vanlig å tro at man er forkjølet når det egentlig er allergi. Det er spesielt vanskelig å forstå at det er allergi fordi pollenplager varierer fra person til person og kan variere fra år til år.
– Pollensesongen starter oftest i februar og mars, som også er forkjølelsestid. Mange går derfor rett på behandling av forkjølelsessymptomer i stedet. Senere kommer de tilbake og lurer på hvorfor ikke nesesprayen virker, sier hun og legger til:
– Da gjelder det for oss i apoteket å kartlegge symptomene, for det er noen små forskjeller:
– Forkjølelse skyldes et virus og skiller seg fra allergi ved at du ofte kan få feber, sår hals eller hoste, tett nese, sporadisk nysing og slimete snørr. En forkjølelse går som oftest over etter en uke. Ved allergi kan du ofte få kløe i nese og øyne. Øynene kan også bli røde, irriterte og rennende. Symptomer fra nesen skiller seg fra en forkjølelse ved at snørret ofte er helt tyntflytende og nesa renner. Nyseanfall er vanlig, gjerne i serier. Noen kan også føle seg slapp.
Les mer om forskjellene mellom forkjølelse og pollenallergi her.