MOBILSTYRT: – I tillegg til at den lager veldig god kaffe, så sørger den for en leken start på dagen, sier Hans-Petter Nygård-Hansen om sin nyervervede kaffemaskin.

MOBILSTYRT: – I tillegg til at den lager veldig god kaffe, så sørger den for en leken start på dagen, sier Hans-Petter Nygård-Hansen om sin nyervervede kaffemaskin. Ingar Næss/hanspetter.info og Siemens

Slik styrer han huset fra mobilen: – Elektrikeren så rart på meg

Det er lett å føle seg forhistorisk i samtale med teknologientusiast Hans-Petter Nygård-Hansen. Selv ikke kaffen brygger han på gamlemåten. 

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Pappa arbeidet som dataingeniør i Forsvaret, og programmerte dataspill på fritiden. Det aller første spillet jeg prøvde var programmert av ham, på en maskin som han selv hadde bygget, forteller Hans-Petter Nygård-Hansen.

Kommunikasjonsrådgiveren og den populære foredragsholderen forteller om hvordan han arvet sin glødende lidenskap for teknologi fra sin far.

– Jeg pleier å si jeg er født med tastatur i hånda, fremfor ski på bena, smiler han.

For 46-åringen ble det derfor kanskje et naturlig valg å begynne på datidens datahøyskole. Her fordypet han seg i databaseutvikling og lærte programmering.

– På den tiden var teknologien dyr, kompleks og for spesielt interesserte. I dag er den med på å endre hvordan vi lever, lærer, jobber og leker, fremholder han.

Nektet å installere fasttelefon

Da familien Nygård-Hansen skulle bygge seg et nytt hus for noen år siden, var Hans-Petter opptatt av å bygge et hjem for fremtiden.

– Jeg var lei av det evinnelige nøkkel-styret, og installerte en dørlås som kunne åpnes med kode og mobiltelefon, i stedet for den «gamle» nøkkelen. Glemmer barna å låse døra når de drar igjen, kan jeg gjøre det fra mobilen gjennom en app, sier han. Det samme om jeg skulle glemme å skru på alarmen.

Dessuten ga han elektrikeren streng beskjed om å droppe telefonledninger.

– For 10 år siden var det fortsatt helt normalt med fasttelefon. Elektrikeren så rart på meg da jeg ba han om å droppe telefonkabler og heller trekke Ethernet-kabler. Vi har også kuttet ut kabel-tv og ser kun programmer gjennom app-er på tv-en. Svært sjeldent ser vi TV lineært. Det er den eneste måten å ikke «miste» ungene i reklamepausen hvis vi skal se på TV sammen, forklarer Hans-Petter.

START VASKEN: WiFi-aktiverte vaskemaskiner med Home Connect kan ikke fylle eller tømme vaskemaskinen din, men de gir deg funksjoner som gir deg mer fleksibilitet når du vasker tøy. Ryan Koopmans

Sparer penger og strøm

Hans-Petter har også installert overvåkningskameraer ved inngangen og i huset. Dette gir trygghet når tvillingparet på 12 er alene hjemme, og kan dessuten varsle Hans-Petter dersom noen kommer på døren.

– Vi har også skiftet strømleverandør slik at jeg til enhver tid kan overvåke strømforbruket vårt. Systemet lærer seg når på døgnet man er mest hjemme, slik at temperaturen kan senkes når man ikke er hjemme og på den måten spare penger og strøm. Eller når det er billigst å lade Teslaen som står i garasjen.

VIEDO: Se hvordan kaffemaskinen fungerer:

– Sørger for en leken start på dagen

Nyeste tilskudd i gadget-familien til Hans-Petter er en kaffemaskin fra Siemens. Den skal gjøre morgentimene mer smidig og kontordagene mer effektive.

– Jeg kan bruke appen til Siemens eller smarthøyttaleren til Google til å be kaffemaskinen om å lage to kopper cortado til oss når vi våkner. Liggende i sengen. Ganske deilig å kunne gå ned på kjøkkenet til lukten av nytraktet kaffe, ferdig til å nytes, sier Hans-Petter.

Kaffemaskinen fyller to kopper samtidig og har automatisk damprengjøring etter hver gang den er brukt. Det er selvsagt også mulig å lagre innstillinger for mengden melk og styrken som kaffen skal ha.

– I tillegg til at den lager veldig god kaffe, så sørger den for en leken start på dagen, sier Hans-Petter.

KAFFEMASKIN: Samle og lagre kaffepreferansene til alle venner og gjester med coffeePlaylist og velg hva du ønsker med mobilen. Ryan Koopmans

En bonuseffekt: – Barna lærer engelsk samtidig

Kaffemaskinen er en av flere Siemens-hvitevarer som styres fra hvor som helst med Home Connect-appen. Blant de andre smart-løsningene er styring av vaskemaskinen, kameraoversikt over hva du har i kjøleskapet og temperaturoversikt for stekeovnen – uansett hvor du befinner deg.

Og den som frykter at smarthus-teknologi er for spesielt interesserte, kan trøstes med at tvillingene til Hans-Petter håndterer det uten problemer:

– Og en uventet bonus er at barna lærer seg engelsk gjennom å føre samtaler med Google Home-høyttalerne, avslutter han.