Når vasket du huset sist? – Hvis man slurver med vasken vil sopp og annet grums sette seg i veggene, sier Jernias ekspert.
Når vasket du huset sist? – Hvis man slurver med vasken vil sopp og annet grums sette seg i veggene, sier Jernias ekspert.

Ekspert: Så ofte bør du vaske og male huset

Å vedlikeholde huset utvendig hvert år kan være tungt og tidkrevende. – Med denne malingen kan du utsette malejobben flere år, sier Jernias malingsekspert.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

I år har ikke solen latt vente på seg. I mai nådde gradestokken opp mot 30 grader i store deler av Norge, og satte med det flere varmerekorder. Men i den strålende solen er det også én ting som er blitt tydelig for mange – slurvete vedlikehold av boligen utvendig. For når vasket og malte du boligen sist egentlig?

I løpet av ett år blir boligen nemlig utsatt for flere potensielle nedbrytere, som sol, regn, snø, pollen, grønske og sopp. Klimaendringene kan også utsette huset for ekstra slitasje.

Skitten legger seg som et grågrønt lag utenpå boligen, og kan føre til at sopp får feste i veggene for deretter å trenge igjennom malingen. Er du ikke flink til å vaske og male boligen, vil soppen kunne gro innover og forårsake råte i kledningen.

– Du risikerer å måtte skifte kledning eller leie inn et firma for å bytte ut enkelte bord. Og det blir dyrt, sier Jernias malingsekspert, Tor Erik Holtmoen.

Se Jernias beste malingstips nederst i saken!

Malingsekspert hos Jernia, Tor Erik Holtmoen.
Malingsekspert hos Jernia, Tor Erik Holtmoen.

Så flinke er nordmenn til å vedlikeholde huset

Så hvor ofte bør du egentlig vedlikeholde boligen? Må det virkelig gjøres hvert år? Ikke nødvendigvis, mener malingseksperten.

– Det beste er å vaske huset hvert år, men ikke sjeldnere enn hvert tredje. Hvis man slurver med vasken vil sopp og annet grums sette seg i veggene, og malingen vil få kortere holdbarhet enn om man hadde vært flink til å vaske.

Når du bør male hele boligen er avhengig av malingstype og hvor utsatt huset ditt er for vær og vind. Bruker du gammeldags oljemaling, bør du male solveggen cirka hvert sjette år.

– På nytt treverk og over steder der malingen har flasset av, bør du grunne før du påfører ny vannløselig maling. Dette gjør at treverket er godt beskyttet dersom det skulle oppstå skader i malingen. Dette gjør også at malingen får bedre vedheft, sier han.

– Hvor flinke er nordmenn generelt til å male huset?

– Som regel er folk flinkere til å male enn å vaske, men venter man for lenge med vasken kan det være for sent. Du risikerer da at soppen allerede har satt seg i veggene og at kledningen har fått skader, sier Holtmoen.

 – Bart treverk bør grunnes med Visir oljegrunning før overmaling, forteller Holtmoen.
– Bart treverk bør grunnes med Visir oljegrunning før overmaling, forteller Holtmoen.

Malingen som holder lenger

Selv om du ikke slipper unna husvasken, finnes det derimot maling som holder lenger. Med Drygolin Pluss kan du fint utsette malejobben to år ekstra, forteller malingseksperten.

– I motsetning til gammeldags oljemaling, er Drygolin Pluss et klart bedre alternativ. Malingen er vannløselig og tåler bedre UV-stråling. I tillegg inneholder den moderne vannavvisende teknologi som gir god værbestandig beskyttelse, sier Holtmoen.

Malingen er også tilsatt filmkonserverende middel, som gjør det vanskeligere for sopp og alger å slå seg ned. Holtmoen mener Drygolin Pluss er et godt alternativ for norske huseiere, og forteller at flere og flere velger akkurat denne typen maling.

– Malingen har en fornuftig pris samtidig som den har betydelig bedre kvalitet enn gammel oljemaling, sier han.

Drygolin Pluss fås kjøpt hos alle Jernias forhandlere. Du finner din nærmeste forhandler her.

Med det kan du med god samvittighet utsette malejobben litt lenger. Men husk å ta en utvendig sjekk hvert årlig!

– Hvert år bør du ta en inspeksjonsrunde og sjekke alle kappflater for å se at de er godt dekket av maling og ikke har begynt å råtne. Du bør også sjekke at det er god lufting mellom vegetasjon og kledning, og at malingen på veggene ikke har fått gjennomgående sprekker, avslutter Holtmoen.

Skal du male boligen i år? Fargen «JOTUN 1434 Labrador» er Norges mest populære gråtone for eksteriør.
Skal du male boligen i år? Fargen «JOTUN 1434 Labrador» er Norges mest populære gråtone for eksteriør.

Ekspertens råd – slik vedlikeholder du boligen riktig:

 1. Du bør helst vaske huset hvert år. Du bør da bruke husvask, skurebørste og hageslange. Høytrykksvaskeren bør du derimot droppe, da vann påført med høyt trykk kan trenge inn mellom bordene i kledningen. Du bør heller ikke vaske i direkte sollys.
 2. Hvert år bør du sjekke kappflater og kanter på listverk for eventuelle skader i malingen.
 3. Sørg for at gress og planter ikke vokser inntil veggen.
 4. Det bør alltid være god lufting mellom terrasser og veggene.
 5. Takrennene bør renses hvert år.

Slik maler du som proffene:

 1. Vask huset først med kraftvask hvis malingsoverflaten er hel. Er overflaten tydelig nedbrutt eller avflasset, må du vaske med husvask. Husk å dekke til vindusglass. Bruker du derimot Jotuns nye 2i1 Kraftvask og Soppfjerner, trenger du ikke bekymre deg for skjolder på glass og metall.
 2. Vask nedenfra og opp, og skyll ovenfra og ned. Må du skrape, bør du vaske grundig først og deretter lett etterpå.
 3. Sterkt nedbrutte overflater og bart treverk bør grunnes med Visir oljegrunning før overmaling. Dette gjelder særlig kappflater.
 4. På stående kledning lønner det seg å bruke rulle og forlengerskaft. Malejobben går da unna på under halve tiden enn om du kun bruker pensel.
 5. Bruk alltid maling og malerverktøy av god kvalitet.
 6. Når du er ferdig å male, er ikke jobben helt over ennå! Husk å rengjøre malerverktøyet etterpå. Med Jotun penselrens er verktøyet så godt som nytt neste gang du skal male.
 7. Tomme malespann kan kastes som vanlig søppel. Er det derimot malingsrester igjen, må spannene leveres på en gjenbruksstasjon.
 8. Og husk: Aldri mal i direkte sollys.