Derfor er det ekstra viktig å ta influensavaksine i år

Om det er ett år du bør ta influensavaksine, så er det i år. På Boots Apotek kan nå alle i risikogruppene få tatt vaksinen, uten resept fra legen først.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Norske helsemyndigheter anbefaler 1,6 millioner nordmenn å ta årets vaksine mot sesonginfluensa. Vi har spurt fag- og kvalitetsdirektør i Boots Apotek, Nina Glende, hvorfor det er så viktig nettopp i år.

– En av de virkelig store gruppene er alle over 65 år. I tillegg er det viktig for dem som har kroniske sykdommer som kan utgjøre en risiko ved influensasykdom, sier Glende.

Disse bør ta influensavaksine:

  • Alle over 65 år
  • Folk med kroniske sykdommer som kan utgjøre en risiko ved influensasykdom. Blant disse er hjerte- og karsykdommer, leversvikt, nyresvikt, nevrologiske sykdommer og generelt nedsatt immunforsvar
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Gravide
  • Svinerøktere og andre som har jevnlig kontakt med levende griser
  • Alle som er i nærkontakt med andre i risikogruppene, f.eks. helsepersonell med pasientkontakt eller de som jobber eller bor sammen med noen med nedsatt immunforsvar
  • Influensavaksine på Boots Apotek koster 299 kroner, og du trenger ikke bestille time på forhånd.
LES MER ELLER BESTILL INFLUENSAVAKSINE HER
EKSPERT: Fag- og kvalitetsdirektør i Boots Apotek, Nina Glende

Det blir sagt at det er ekstra viktig å vaksinere seg i år. Hvorfor det?

– Dette har flere årsaker som knytter seg til den pågående covid-19- pandemien. Det vil utsette risikogruppene for dobbel risiko, noe som igjen kan føre til et ekstra stort trykk på helsevesenet. Vi skal huske at det i en influensasesong uten covid-19 kan dø så mange som 900 nordmenn som følge av komplikasjoner knyttet til influensa. Sesonginfluensa kan føre til alvorlig sykdom og sykehusinnleggelser, forklarer Nina Glende.

Om du er i risikogruppen, trenger du altså ikke å bestille time for vaksinering. Ta kontakt med et Boots Apotek nær deg for informasjon om tidspunkt.

Hvorfor er influensa farlig for risikogruppene?

– Det er slik at vanlig sesonginfluensa kan føre til komplikasjoner som lungebetennelse. Har man kronisk sykdom, kan denne forverres og i verste fall medføre død. For noen kan sesonginfluensa føre til varig nedsatt helse, sier Glende.

Hun forklarer at det er en sammenheng mellom sesonginfluensa og hjerteinfarkt og hjerneslag blant dem som har hjerte- og karsykdommer.

– Gravide er også en gruppe som er mer utsatt for komplikasjoner som lungebetennelse, i tillegg til at influensa i svangerskapet øker risikoen for dødfødsel. Vaksinering av gravide gir dessuten beskyttelse for spedbarn en tid etter fødselen, sier hun.

HAR DU FLERE SPØRSMÅL OM INFLUENSAVAKSINEN? TA EN TITT HER

Hvordan får jeg tak i vaksine?

– Personer i risikogruppene skal få tilbud om vaksine gjennom kommune, institusjoner eller lignende. Nytt av året er at du som er i risikogruppene kan få satt vaksine på apotek, uten resept fra lege. På denne måten håper vi at flere får tatt vaksine fordi den er lettere tilgjengelig, sier fagdirektøren.

Tall fra siste år viser at bare 40 prosent av personene i risikogruppene faktisk ble vaksinert mot sesonginfluensa.

– Vi vil kunne forebygge komplikasjoner og sykehusinnleggelser hvis flere vaksinerer seg, og i et år med pandemi er det svært viktig, sier Glende.

HER KAN DU FINNE DITT NÆRMESTE BOOTS APOTEK

Tar du vaksine, får et barn vaksine

I Norge trenger vi ikke lenger bekymre oss for potensielt dødelige sykdommer som meslinger og polio fordi de inngår i vaksinasjonsprogrammet som staten tilbyr barn. Men slike sykdommer er fremdeles en trussel mot liv og helse i land der myndighetene ikke har mulighet til å kjøpe inn vaksiner. Når du vaksinerer deg hos Boots, donerer apoteket en vaksine til barn som trenger det.

United Nations Foundation, vaksinealliansen Gavi og UNICEF jobber aktivt for å vaksinere barn mot livstruende sykdommer, og Boots Apotek har inngått et samarbeid med dem for å bidra til at enda flere barn kan få vaksiner.

– Fra i høst vil Boots Apotek donere vaksiner hver gang en kunde setter en vaksine hos oss. Slik kan kundene ikke bare beskytte seg selv og sine nærmeste mot livstruende sykdom, men også bidra til å beskytte barn og samfunn i utviklingsland, sier Glende.

Hun forteller at Boots uansett garanterer en minstesum til vaksinasjonsprogrammet i 2020/2021 som tilsvarer 100.000 vaksiner.

KLIKK FOR Å LESE MER OM VAKSINASJON PÅ BOOTS APOTEK