– Mange av produktene vi bruker i hjemmet kan brukes til tyverisikring, mener «Internett of Things»-ekspert Rune Pedersen.
– Mange av produktene vi bruker i hjemmet kan brukes til tyverisikring, mener «Internett of Things»-ekspert Rune Pedersen.

Smarte teknologiske løsninger kan gjøre det vanskeligere for tyver

Visste du at ny teknologi kan gjøre det vanskeligere å videreselge tyvegods? Og at du kan skremme tyven ved å skru på lyset i huset med mobilen - også når du ikke er hjemme?

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Knuste vinduer, tomme smykkeskrin og åpne dører. Ingen ønsker seg innbrudd i hjemmet. I tillegg til dagens tyverisikring av hjemmet, vil forbrukerteknologi i fremtiden både hjelpe med å skremme tyven fra å stjele - men også hjelpe politiet med å finne eventuelle stjålne eiendeler, ifølge en rekke eksperter.

– Jeg tror den teknologiske utviklingen av «The Internett of Things» kommer til å få en stor betydning med tanke på tyverisikring. Det skyldes blant annet at mange av Internett of Things-produktene vi bruker i hverdagen kan brukes til å tyvsikre hjemmet, sier Rune Pedersen som driver bedriften IOT Eksperten.

Han peker for eksempel på bevegelsessensorer som i første omgang kan brukes til å få lys til å skru seg på eller slukkes, men som også kan brukes som tyverialarm.

– Det handler både om komfort og sikkerhet. Derfor er potensialet stort, forteller Pedersen.

Fremtidens innbruddsforsikring

Internett of Things (IOT) er navnet på fysiske enheter som kommuniserer med internett og med hverandre. Det kan for eksempel være musikkanlegg, temperaturmålere, lamper, vaskemaskiner og videoovervåking.

Fordi maskinene snakker sammen via internett, kan man for eksempel skru opp temperaturen i hjemmet når man er på vei hjem fra jobb, eller sjekke om melken i kjøleskapet fortsatt er innenfor holdbarhetsdatoen. Man kan også sette på en vask ved et enkelt tastetrykk på mobilen eller få kaffemaskinen til å sende deg en melding når kaffen er ferdig klar.

Snart kan IOT også brukes til å sikre boligen mot tyveri.

  • Jo mer du dimmer, desto varmere blir lyset: Med Philips Warm Glow LED kan du enkelt gå fra funksjonell hverdagsbelysning til innbydende stemning og videre til en lun stemning.
Også belysning og bevegelsessensorer kan brukes til å sikre boligen mot tyver mens du ikke er hjemme.

Laserprint på gjenstandene i hjemmet

En ny metode for å skremme vekk innbruddstyver handler ikke om å sikre boligen mot innbrudd, men derimot om å gjøre videresalg av tyvgods så vanskelig for tyvene at det ikke er verdt å stjele dem.

Med IOT er man kommet nærmere en løsning for dette, ifølge forskere ved Danmarks Tekniske Universitet.

I 2015 laget forskerne et laserprint i mikroskopisk størrelse. Printet lignet på en strekkode med farger fra Leonardo Da Vincis «Mona Lisa». Laserprintet kunne ikke ses med det blotte øyet, men inneholdt like fullt en mengde informasjon.

Teknologien kan brukes til å utstyre verdigjenstander som telefoner og tablets med en nærmest usynlig strekkode. Koden vil inneholde så mye informasjon at det blir vanskelig for tyvene å videreselge tyvgodset.

– Tyveriforsikring var helt klart et av de første bruksområdene vi tenkte på. Det er noe det allerede er stort behov for og det blir stadig større behov for det i fremtiden, sier Anders Kristensen, en av forskerne bak laserprintet ved Danmarks Tekniske Universitet.

Lyssensorer som snakker med mobilen

Selv om det vil kreve store investeringer å få denne typen strekkoder utbredt, er det stor interesse for produktet, sier Kristensen.

I mellomtiden er det mange andre IOT-oppfinnelser man kan bruke som tyveriforsikring. Det forteller Rune Pedersen fra IOT Eksperten.

– Vi opplever stor interesse for hverdagsprodukter som kan brukes til å forhindre innbrudd og forhindre videresalg av tyvgods, forklarer han.

Det kan for eksempel være bevegelsessensorer. Til vanlig vil brukes de til å skru av eller på lys når sensoren merker bevegelse i rommet, men de kan også brukes til å gi beskjed om sensoren registrerer bevegelse på tidspunkter det ikke burde vært noen hjemme.

Temperatur- og vindussensorer kan registrere om et vindu plutselig er åpent eller om temperaturen raskt går ned – det kan også være et tegn på innbrudd. Også overvåkingskamera med ansiktssensor eller ansiktsgjennkjenningsfunksjon kan brukes.

– Det er vanskelig å koke IOT ned til noen få enkle muligheter. Alt kan i bunn og grunn registreres. Det er et stort potensial her. Vi ser allerede at det som oppfattes som nisjeprodukter gjerne blir mainstreamprodukter om bare få år, forklarer han.

  • Få mest mulig ut av lysets påvirkning på humøret og energien ved å bruke Philips’ løsninger. Våkn opp til lys, så føler du deg mer uthvilt. Philips Hue er et personlig trådløst belysningssystem som gjør at du kan styre lyset og skape den riktige stemningen i alle situasjoner.