Hørselstap. En usynlig utfordring

«Hvordan går det egentlig med deg?» Det var spørsmålet Ellen Sagen tilfeldigvis fikk. Spørsmålet vi alle stiller, men ikke forventer et ærlig svar på, gjorde hverdagen lettere for Ellen.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

En bitte liten svulst nær balansenerven førte til at Ellen Sagen (58) nå er helt døv på venstre øre. Hørselstapet ga mange utfordringer og førte til store endringer i livet hennes. Spørsmålet fra likepersonen gjorde hverdagen enklere.

– Sosiale settinger er slitsomme for mange med hørselstap. Det er vanskelig å skille ut stemmene man skal høre fra bakgrunnsstøy. Det fører ofte til at man kan trekke seg tilbake, bli sittende for seg selv, og i verste fall isolerer seg, sier Ellen.

Ble mer enn bare jobben

Tilfeldighetene vil ha det til at Ellen jobbet for Hørselshemmedes Landsforbund, før hun ble syk og mistet hørselen på det ene øret. Hun var svært sosial, var med på det meste og hadde mange jern i ilden.

Gradvis kom tinnitusen snikende og hørselen ble stadig redusert. Så begynte jobben med å tilpasse seg den nye situasjonen. En situasjon hun ikke lenger kunne legge fra seg når arbeidsdagen var over.

STØTTE: Ellen fikk god hjelp og støtte til å håndtere sin nye hverdag, gjennom HLFs likepersonsordning.
STØTTE: Ellen fikk god hjelp og støtte til å håndtere sin nye hverdag, gjennom HLFs likepersonsordning.

Åpenhet er avgjørende

Hørselstap er en usynlig funksjonsnedsettelse. Samtidig krever den tilrettelegging. En utfordrende situasjon. Ellen opplever at åpenhet er nøkkelen.

– For meg var det avgjørende å kunne snakke om ting. Da likepersonen spurte, svarte jeg, og det var godt. Samtidig var det til veldig god hjelp å se hvordan likepersonen taklet de samme utfordringene jeg sto i, og klarte det bra, forteller Ellen.

Én i samme situasjon. En likeperson

En likeperson er en frivillig som har fått opplæring av Hørselshemmedes Landsforbund. Likepersonsordningen er et tilbud til dem som er rammet av hørselstap, så vel som pårørende til rammede. En likeperson har gjerne en tilsvarende utfordring og bidrar med egne erfaringer, råd og samtale. Hørselshemmedes Landsforbund har over 500 likepersoner over hele landet.

Ingrid Gulliksen Bergane (78) er likeperson for Hørselshemmedes Landsforbund. Pensjonisten er svært engasjert i arbeidet og får mye glede av å hjelpe andre.

– Jeg møtte min likeperson første gang jeg skulle kjøpe batteri til høreapparatet mitt. Den opplevelsen var så god og nyttig for meg at jeg bestemte meg for å bli likeperson selv, sier den energiske 78-åringen.
ENGASJERT: Ingrid Gulliksen Bergane er både lokallagsleder og likeperson. Hun får stor glede av å hjelpe andre som sliter med hørselen.
ENGASJERT: Ingrid Gulliksen Bergane er både lokallagsleder og likeperson. Hun får stor glede av å hjelpe andre som sliter med hørselen.

Hjelper andre

Hun forteller ivrig om sitt engasjement for hørselssaken. Bergane mener hørsel ikke blir prioritert nok, og jobber for å bedre tilretteleggingen i samfunnet.

– Hørselstap er usynlig og dersom det forblir ubehandlet kan det få store konsekvenser. Derfor mener jeg det er viktig å engasjere seg for å hjelpe andre. Mange sliter sosialt på grunn av dårlig hørsel. Dem vil jeg hjelpe gjennom å dra på besøk, legge til rette for opplevelser og motvirke isolasjon, sier Ingrid.

Bakgrunnsstøy og mange samtaler rundt et middagsbord byr på utfordringer. For Ellen Sagen er det for eksempel viktig hvor hun sitter i forhold til andre rundt bordet. Og fordi det krever mer konsentrasjon å høre, er hun mer selektiv med hva hun velger å være med på.

– Å gå på konsert for eksempel. Det gjør jeg mye sjeldnere nå enn før. Cochleaimplantatet hjelper mot tinnitusen jeg også har, så jeg kan gå på konsert en sjelden gang. For noen måneder siden så jeg Bjørn Eidsvåg. Det var stort. Så stort og flott at jeg begynte å gråte, sier Ellen.
Hørselshemmedes Landsforbund jobber for en bedre og enklere hverdag for alle med hørselsutfordringer.
Hørselshemmedes Landsforbund jobber for en bedre og enklere hverdag for alle med hørselsutfordringer.

Om Hørselshemmedes landsforbund

En million nordmenn har såpass store utfordringer med hørselen at det påvirker hverdagen deres. Hørselshemmedes landsforbund er Norges største organisasjon for mennesker med funksjonsnedsettelser. Forbundet jobber for en bedre hverdag for alle med en hørselsutfordring, så vel som forebygging av hørselstap og -skader. Som medlem i HLF får du en rekke gode medlemsfordeler.