– Et pusterom med glede i alt det vonde
Verden raste sammen for familien Grøtness da eldstegutten Truls fikk kreftdiagnosen for to år siden. Lite visste de at noen helt spesielle venner med røde neser skulle bety alt for sønnen i kampen mot sykdommen.
Høsten 2018 trodde ekteparet Camilla og Christian Grøtness at de hadde lagt bak seg sitt verste sykdomsmareritt. Tvillingene Theo og Tobias kom til verden etter alvorlige svangerskapskomplikasjoner og svevde lenge mellom liv og død. Mamma Camilla rakk tre dager på jobb etter fødselspermisjon før eldstesønnen Truls (2 1/2) begynte å klage over vondt i ryggen. Prøvene på sykehuset fortalte at familiens mareritt slett ikke var over. Diagnose: Blodkreft.
– Tanken på at vi kunne miste toåringen vår var ubegripelig smertefull – noe det ikke går an å være forberedt på, sier foreldrene.
Et lys i det mørke
Det neste året ble en kamp for overlevelse. Inn og ut av sykehus, sterke medisiner, rigide rutiner, tunge samtaler og dypt alvor. Midt i mørket var det heldigvis også lysglimt. Lysglimt med røde neser, bustete hår og rare fakter.
– Selv i de verste stundene har Sykehusklovnene alltid klart å få frem et smil hos Truls, sier Camilla og Christian.
– Ofte måtte vi love Truls at vi skulle gå på klovnejakt for å få han med på sykehuset. Han lyser opp straks en av klovnene åpner døren. Han godtar å ta prøver og medisin når de er med, og latteren hans gjør at vi kan glemme alvoret – i hvert fall for en liten stund.
JA, JEG VIL VIPPSE BARN PÅ SYKEHUS EN GOD LATTER FØR JUL!Ny ambassadør
Elisabeth «Bettan» Andreassen har lenge hatt et bankende hjerte for barn og familier som kjemper tøffe kamper.
– Det finnes ikke noe verre for foreldre enn å ha et sykt barn; med fortvilelse, smerte og redsel, sier hun.
Privat har artisten vært fast giver til Sykehusklovnene i en årrekke, og nå har hun blitt deres nye ambassadør.
– Derfor føles det utrolig meningsfylt og verdifullt å bli ambassadør for Sykehusklovnene. Det var utrolig å se hvilken glede dette var for Truls. Han begynte å le med en gang han så dem! sier hun begeistret.
Her kan du se hvordan det gikk da «Bettan» møtte Truls og Sykehusklovnene:
BLI MED BETTAN I SYKEHUSKLOVNENES HEIAGJENG FOR BARNA«Verdens beste reseptfrie medisin»
Hvert år har Sykehusklovnene over 30.000 møter med barn innlagt på norske sykehus. Koronaepidemien har gjort situasjonen for barna ekstra utfordrende, med strenge besøksrestriksjoner og nesten tomme korridorer.
Internasjonal forskning på temaet tyder på at Sykehusklovnenes motto, «Verdens beste reseptfrie medisin», er mer enn bare et slagord. Pårørende, som foreldrene til Truls, forteller hvordan møtene med klovnene bidrar til større livsglede og mestring av en vanskelig sykehushverdag. Helsepersonell forteller også at:
- Sykehusklovnene bidrar til at medisinske behandlinger løses bedre og raskere.
- Klovnenes tilstedeværelse reduserer behovet for beroligende midler og bruk av tvang.
- Latter og glede reduserer smerte, styrker immunforsvaret og gir mindre stress.
– Vi kan ikke helbrede, men vi kan bidra til å få frem uante krefter, sier Vibeke Lie, kunstnerisk leder for Sykehusklovnene og kvinnen bak klovnen «Å Ærna». Hun tror latteren i seg selv – en ukontrollert, fysisk handling – er viktig.
– Det blir en pustepause du ikke kontrollerer. En god latter er forløsende for pusten og hodet. Det åpner opp en annen verden, midt i et sykehusmiljø hvor alt annet er kontrollert. Når vi er på besøk, skjer derimot alt på barnets premisser.
VIL DU GI EN JULEGAVE MED MENING TIL BARN SYKEHUS? KLIKK HERAlvorlige stunder har plass til lekenhet
Vibeke Lie, alias «Å Ærna», forteller at livet som én av femti norske sykehusklovner er fylt av følelser.
– Vi er profesjonelle skuespillere med toårig praktisk-pedagogisk utdanning for å bli sykehusklovner. Selv om vi forbereder oss godt til hvert eneste besøk, kommer du tett på andres lidelse. Det krever mot, spesielt når du møter de aller sykeste barna.
– Du må lese situasjonen, men også alvorlige stunder har plass til litt lekenhet. Få frem pusten og gleden helt til det siste, sier hun.
– Latteren henger igjen!
Lie og kollegene jobber tett sammen med helsepersonell og er ofte til stede ved medisinske prosedyrer. Det viser seg nemlig at Sykehusklovnene ofte er et fullgodt alternativ til smertestillende og tvang.
– Avledning er jo et triks mange foreldre kjenner til. Et annet grep er å gjøre barnet til «eksperten». Jeg husker blant annet et barn som nektet å gjennomføre MR: Det endte med at barnet selv ledet oss bort til maskinen og forklarte hvordan den funker, smiler hun.
Slike opplevelser er det mange av – og de fyller dagene med mening.
– Jeg tror jeg snakker på vegne av alle kollegene mine når jeg sier at det er fantastisk å få bruke skuespillerkunsten på denne måten. Når et barn som ikke har smilt på flere uker plutselig bryter ut i en latterkule – åh, den latteren kan henge igjen i dagevis! sier Vibeke «Å Ærna» Lie.
Bla i karusellen for å se flere bilder av klovnene i aksjon hos Truls:
Gi sykehusbarna en gave til jul
Et sted som igjen er fylt med smil og latter er hjemmet til familien Grøtness i Bærum. Truls er blitt fem år og er i ferd med å vinne kampen mot sykdommen – han skal være hundre prosent kreftfri 1. april 2021. Nå gleder han seg til jul med mamma, pappa og lillebrødrene sine. Lykkelig for å kunne feire julaften hjemme.
– Vi har dessverre opplevd å være på Rikshospitalet på julaften, og vet hvor tungt det kan være, sier pappa Christian.
– Derfor håper jeg Sykehusklovnene får inn bidrag som gjør at enda flere barn kan glede seg til besøk i det nye året. Det vil være en julegave som betyr mye mer enn de fleste aner, avslutter han.
NB! Produksjon og distribusjon av denne artikkelen er Schibsted Partnerstudio sin julegave til Sykehusklovnene.
JA, JEG VIL VIPPSE BARN PÅ SYKEHUS EN GOD LATTER TIL JUL!