Vi nordmenn bruker mobilen ekstra mye om sommeren.  Det fører blant annet til en økning av tap, skader og tyverier.
Vi nordmenn bruker mobilen ekstra mye om sommeren. Det fører blant annet til en økning av tap, skader og tyverier.

Skal du på familietur i sommer? Unngå disse mobiltabbene

Sommeren er høysesong for mobilbruk blant norske familier. Dette byr på en rekke utfordringer som enkelt kunne vært unngått.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Det er ingen hemmelighet at norske mobiler er aktive på sommeren. De reiser til sjøs, til fjells og utenlands og brukes til å forevige sommerminnene, holde oss oppdaterte og til å ha kontakt med venner og familie.

Sommeren er derfor kanskje ekstra tøff for norske mobiler, med både høyere og litt røffere bruk. Også databruken vår øker betydelig om sommeren, uten at vi nødvendigvis bytter abonnement. Likevel gjør vi de samme tabbene år etter år.

Her er ekspertens beste tips for en lettere og mer bekymringsfri mobilsommer:

1. Du har ikke nok data

– Mange bruker gjerne ekstra data på sommeren, fordi man er på tur eller på hytta. I tillegg bruker vi mobilen mer og mer når vi er i utlandet, sier Wiweke Reymert, markedssjef i Telenor.

– Man gjør nesten alt på mobilen, og spesielt om sommeren.

Store TV-eventer som fotball-VM og Tour de France hjelper heller ikke på data-regnestykket.

Da kan det være greit å vite at det finnes en enkel løsning, i hvert fall hvis du er Telenor-kunde.

Med Familiebonus får dere nemlig ekstra data hver måned for alle Telenor-produkter dere har, uten å betale noe mer. Jo flere produkter dere samler, desto mer data blir det, og dere bestemmer selv hvordan den ekstra dataen skal fordeles.

Slik får dere ekstra data på deling

– Med Familiebonus kan du også lage egne morsomme konkurranser eller regler for hvem som skal få den ekstra dataen. Dette er en flott hytte- og strandaktivitet, sier Reymert.

Dere trenger heller ikke å være i familie for å tilgang til den ekstra dataen. Både hyttenaboer og venner kan bli med i samme Familiebonus-avtale, slik at det blir mer data å dele på.

– Barna og ungdom får nesten aldri nok data, sier eksperten.

2. Barna vil strømme filmer og serier uten WiFi

Hovedårsaken til at vi går tom for data om sommeren, er at vi ikke har tilgang til den faste WiFi-en samtidig som vi strømmer ekstra mye, enten vi er på hytta, i bilen eller på stranden. Dette gjelder spesielt barna.

– Barna og ungdom får nesten aldri nok data. Samtidig skal de se på film på tur, spille spill og holde kontakten med venner uten at man nødvendigvis har tilgang til trådløst nett.

Familiebonus gir familien ekstra data, men det kan også være lurt å sjekke hvilke abonnement som passer behovet deres best.

Med det nye Fleksi-abonnementet til Telenor trenger du ikke å tenke på eller planlegge hvor mye data du skal bruke hver måned. Fleksi tilpasser seg automatisk bruken din, slik at du alltid har nok data, selv om du skulle bruke mer en måned og mindre neste. Da kan du også dele data med andre i familien som trenger det, slik at de ikke trenger å kjøpe ekstra datapakker.

Slik fungerer Fleksi-abonnementet

3. Wops! Telefonen gikk i bakken eller forsvant i Syden

Om sommeren øker statistikken for skader og tap av mobiler. Vi beveger oss gjerne andre steder enn vi pleier, noe som er med på å øke risikoen for ubehagelige overraskelser.

– Mobilen lever generelt litt mer farlig om sommeren, sier Reymert.

Å ha en god mobilforsikring forhindrer ikke at ting skjer, men den kan være til hjelp hvis uhellet skulle være ute.

Kjøper du mobil med SWAP til deg selv eller barna, følger det alltid med en skjermforsikring. Skulle du da være uheldig og knuse skjermen, får du den reparert uten at det koster flere tusen kroner.

I tillegg kan dere oppgradere forsikringen til en SWAP Plussforsikring. Da får dere en tilsvarende telefon i løpet av kun én virkedag hvis den gamle blir stjålet, ødelagt eller mistet. Dette gjelder i hele Europa - også på ferieturen ved Middelhavet.

Av og til så skjer det et uhell. Har du en god mobilforsikring svir det «litt» mindre.

4. Du skrur av roamingen i utlandet

Tidligere innebar en utenlandstur å skru av roamingen og lete etter gratis WiFi. Hvis ikke kunne du komme hjem til en ubehagelig og dyr overraskelse.

– Det koster deg ikke lenger noe ekstra å bruke data i EU og EØS. Har du abonnement fra Telenor kan du bruke data på eksakt samme måte enten du er på ferie i Norge eller i et EU-land, sier Reymert.

Da slipper du også å stresse unødvendig mye over barnas mobilbruk eller krangle over strømming av filmer på kveldstid. Og skulle dere mangle data har dere Familiebonus i bakhånd.

En annen viktig grunn til at du bør ha på roaming i utlandet, er at usikrede nettverk kan være utrygge.

– Ved å surfe på fremmed og usikret WiFi kan en i verste tilfelle bli utsatt for ID-tyveri, forteller eksperten.

Det er nemlig mye vanskeligere å hacke deg om du surfer via mobilnettet enn dersom du ukritisk sender sensitiv data som brukernavn og passord via åpne, trådløse nettverk.

Her kan hvem som helst snappe det opp og bruke informasjonen til å hacke deg på forskjellige vis. Dessuten vil du sannsynligvis surfe mye raskere på mobilnettet.

Få hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri

5. Du har ingen backup for ferieminnene

I ferien tar vi gjerne ekstra mange bilder, som vi kan mimre og drømme oss tilbake til. Men skulle uhellet være ute og du mister mobilen, risikerer du også å miste minnene dine. Et godt tips er derfor å bruke skylagring som automatisk lagrer bildene dine trygt og enkelt.

Med Min Sky får alle Telenor-kunder ubegrenset lagring av mobilbilder. Bildene du tar i ferien vil automatisk lagres i skyen og ligger lett tilgjengelig på ett sted, samtidig som det blir plass til alle nye minner.

– Det er gjerne bilder som tar opp mest lagringsplass på mobilen. Med Min Sky trenger du ikke like mye lagringsplass lenger, og du slipper å slette apper og bilder for å frigjøre plass til nye bilder, sier Reymert.

Slik fungerer Min Sky
Det er leit å miste fine ferieminner. Med Min Sky får alle Telenor-kunder ubegrenset lagring av mobilbilder.

6. Mobilen får ikke hvile

Det er fort gjort å forsvinne inn i telefonen. Derfor har Telenor-eksperten et siste ferietips:

– Man bruker mobilen til så utrolig mye. Så det kan være fint å legge fra seg mobilen en gang i blant for å ha en hyggelig stund sammen, avslutter hun.