Facebook vil gjøre det enklere å finne venner i det virkelige liv

Lanserer ny funksjon i Norge.

VENNER I NÆRHETEN: Facebook har lenge skrudd og testet ut ulike varianter på teamet finne venner i nærheten. Nå er det duket for «venner i nærheten». FOTO: Facebook

Mange har Facebook-venner de knapt har sett siden barneskolen eller russetiden. Med funksjonen «Venner i nærheten» vil Facebook gjøre det enklere å treffe Facebook-venner i det virkelige liv.

Funksjonen som første gang ble lansert våren 2014 gjøres nå også tilgjengelig for norske brukere.

«Venner i nærheten» er en tjeneste som skal hjelpe deg å se hvor vennene dine er i nærheten, og ikke minst når de er det.

Funksjonalitet Facebook har syslet med lenge og tidligere har prøvd ut varianter av under navn som «Friendshake» og «Find friends nearby». Noe av utfordringen har vært balansegangen mellom brukervennlighet og en form som ikke virker overvåkende.

Par krever 40 millioner:

Ditt valg

I NÆRHETEN: Når du har aktivert «venner i nærheten» får du opp en oversikt over venner som er, ja nettopp i nærheten. Vel og merke venner som har ønsket å dele sin posisjon. FOTO: FACEBOOK

Ved åslåpå «Venner i nærheten» i mobilappen kanduvelge hvemsomkan seom du er i nærheten ellerpåfarten. For dette er en funksjon du selv velger å aktivere.Aktiveringen går begge veier, og det er kun Facebook-venner som selv har slått på «Venner i nærheten» du vil få opp.

Du bestemmer hvor lenge du og din eksakte posisjon skal være synlig for andre, være seg et par timer eller hel dag. Og du kan slå den av igjen.

Hvis du vil, kan du sende en melding til en venn du ser befinner seg i nærheten for å spørre om vedkommende vil ta en kopp kaffe eller en matbit med deg.

Stedshistorikk

Når du slår på «Venner i nærheten», slås også det Facebook kaller stedshistorikk på. Når stedshistorikk er på, genererer Facebook en historikk over din nøyaktige posisjon, selv om du går ut av appen.

SLÅ PÅ: Du må selv aktivere "venner i nærheten" FOTO: Facebook

Du må med andre ord slå av stedshistorikk og «Venner i nærheten» om du ikke ønsker at Facebook skal generere en historikk over din nøyaktige posisjon. Ifølge Facebook innebærer ikke aktivering av «Venner i nærheten» at den sosiale nettverkskjempen får tilgang på bedre og mer finmaskede stedsdata om deg enn de allerede får. Skjønt det er trolig ikke så rent lite.

Ei heller at tjenesten vil brukes til mer lokasjonsbasert reklame enn i dag. Så gjenstår det å se om tilbudene om billige pølser tikker inn på mobilen når du passerer kiosken på vei til lunsjavtalen duhar gjort med Facebook-vennen du traff ved hjelp av «Venner i nærheten».

, men Netflix må se seg slått

Uvisst hva Facebook kan bruke stedsdata til

Fagdirektør i Datatilsynet Atle Årnes, mener det i utgangspunktet er positivt at brukerne selv kan aktivere funksjonen og velge hvilke venner man vil dele stedsdata med, fremfor at det påtvinges som en standardinnstilling.

- Men selv om du har kontroll på med hvem og når du deler stedsdata, så har man ikke kontroll på hva annet Facebook kan tenkes å bruke informasjonen til. Det kan derfor være lurt å være innforstått med at Facebook både får bedre stedsinformasjon og kunnskap om hvilke venner du definerer som spesielt utvalgte når du bruker «venner i nærheten» .

«Venner i nærheten» funger kun på mobil, og i løpet av året skal etter planen samtlige Facebook-brukere får tilgang til tjenesten.

Par krever 40 millioner:

Nå kan annonsørene se deg når du besøker kjøpesentre og flyplasser: