Digital

Slik tar du tidenes beste 17.mai-bilder

Ni tips som gjør deg til en bedre fotograf.

  • Geir Amundsen
    Journalist

Enten du bruker mobilkameraet eller har børstet støvet av speilrefleksen, kvaliteten på sluttresultatet avhenger til syvende og sist av personen bak kameraet: Deg!

Følg tipsene til Aftenposten-fotograf Stein Bjørge, og du vil få de beste blinkskuddene fra nasjonaldagen noensinne.

1. Forgrunn og bakgrunn

0001089249.jpg

Barnetoget passerer. Røde flagg og vinkende barn. Lag et rammeverk av flagg og farger. La barna komme inn i motivet... knips i det rette øyeblikk.Mye er gjort ved å bestemme seg for hvor man skal stå. Husk vær tidlig ute og fremst i rekken. Og ikke minst ha kamera klart. I virvar av barn er det lett å miste fokus på dine egne håpefulle.

Les også

Instagram fornyer seg

2. Telelinse/Zoom:

zoom.JPG

Bruk telelinsen til å finne motivet inne folkemengden. Enten det er junior på skuldrene til far eller mormor med flagget.Still kamera på lavest blender verdi slik at bare det som er skarp blir skarpt. Telelinsen lager forgrunn og bakgrunn uskarp og motivet kommer tydeligere frem. I dette tilfellet her; gutten med flagget.

3. Oversikt/riktig plassering:

Oversikt.jpg

Få med hvor bildene er tatt. På slottsbakken er det naturlig med slottet i bakgrunnen. Stå der hvor barna går nedover igjen.Slik er både barn og ansikter vendt riktig vei mot kamera med riktig bakgrunn. Rygger er ikke det vi er ute etter på en dag som dette.

4. Hele toget:

Finn en høyde, hustak, trapp eller veranda. Den fulle og hele oversikten fra et fugleperspektiv gir ofte fine klassiske 17.mai bilder.

5. Det oppstilte bildet:

0001089251.jpg

Et bilde av barna i finstasen er viktig å ta før is, brus, potetløp og skrubbsår ødelegger det hele.Barna er fremdeles i godt humør og ikke stinn fulle av sukker. Et minne fra nasjonaldagen er garantert i boks. Det betyr at alt annet av bilder denne dagen er ren bonus.

Les også

Samsungs nye app skal beskytte øynene dine

6. Mat og drikke:

Matogdrikke.jpg

Ingen liker å bli tatt bilder av når de er halvveis inn i en pølse eller har hele nesa ned i en kopp. Men disse bildene hører hjemme på den store is-, pølse— og brusdagen.Gå tett på og få med gleden over at alt kan spises og drikkes i mengder denne dagen.

Les også

Denne mobilen kan både bøyes og vise holografiske bilder

7. Lys og skygge:

Lysogskygge.jpg

Lek deg med motivene om solen gir skygger. Fang bevegelser og silhuetter.Ikke bry deg om annet en former og skyggene. Et motiv som er annerledes enn de tradisjonelle bildene.

8. Bruk av blitz:

Blits.jpg

Solskinn og blits er en fin kombinasjon ute. Automatikken i kamera i dag er så bra at en blits kan hjelpe til å få lettet opp motivene som man tar i direkte sollys.Bruk blits bevisst og få bedre tegning i skyggepartiene i klær og ansikter. Her brukt på en bunadsfamilie fra Vest-Telemark.

9. Froskeperspektiv:

Froskeperspektiv.jpg

Legg deg ned i gresset. Eller bare bøy knærne så kommer du ned på barnas nivå.En ny vinkel og en fin inngang til det gode 17.mai bildet sett fra deres ståsted. Gir spennende bilder mot rene bakgrunner som f.eks. skyfri himmel.

Glem for all del ikke å:

Det finnes en rekke bilderedigeringsprogrammer for både PC og mobil som gjør det enkelt å gjøre bildene dine bedre. Mulighetene er uante, og for mange til å listes her. Det viktigste er at du kan fikse et i utgangspunktet dårlig bilde til å bli ganske bra.

GUIDE: Fem gratisalternativer til Photoshop

Er bildet for mørkt, kan du gjøre det lysere, er det for lyst kan du gjøre det mørkere. Du kan ta bort røde øyne hvis personene har fått dette. Du kan øke eller senke kontrasten og fargemetningen, med enkle grep.

I tillegg har du mulighet til å beskjære bildene, slik at du kan fjerne forstyrrende elementer, eller komponere bildet mer harmonisk. Hvis det stikker en fremmed hånd inn i en av bildekantene, er det jo bare å beskjære bort denne.

Les også:

Les også

  1. Google vil ha likestillings-emojis

  2. Svevende farkoster

  3. Hevder Runkeeper-appen sporer brukerne når de ikke trener

  4. Billigere i Europa også for Telia-kunder

Les mer om

  1. Tips og triks
  2. Teknologi