Disse emojiene bruker vi mest

Du gjetter neppe i hvilket land bruken er størst.

BRUKEN ØKER: Instagram har analysert bruken av emoticons og har funnet ut at den er sterkt økende.

Bildedelingstjenesten Instagram har gått bruken av emojis, de små smilefjesene og symbolene som herjer i tekstmeldinger og sosiale medier, nærmere etter i sømmene.

Etter å ha analysert data fra millioner av Instagram-meldinger ved hjelp av såkalt maskinlæring og diverse prosesseringsteknikker, har Instagrams datateam med ingeniør Thomas Dimson i spissen, kunnet si noe om alt fra økning i bruk til hva emojiene betyr.

Kraftig økning

Emojibrukovertid.jpg

Instagram har alltid hatt støtte for emojis, men det var først i 2011 da emoji-tastaturet for første gang dukket opp i Ios at emoji-bruken skjøt i været fra knappe én til rundt tyve prosent.En økning fikk man også i 2013 da Androids standardtastatur fikk støtte for emojis, og i dag brukes de små symbolene i 40 prosent av alle Instagram-poster med tekst.

Instagram åpnet nylig for bruk av emoji-hashtags slik at man nå også kan legge til og søke på bilder hashtaget med bare en emoji. Slik Microsoft i fjor åpnet for emoji-søk i sin søkemotor Bing.

Les også

Facebook vil varsle vennene dine når du er i nærheten

Finland på emoji-toppen

Datateamet til Instagram har også sett på forskjeller i emoji-bruken ulike land imellom.

Noen ville kanskje tippet at Japan som blir regnet for å være emojienes hjemland lå helt i toppen, men så er langt fra tilfellet på Instagram.

Her er det våre naboer i øst, Finland, som troner med emojis i 60 prosent av alle Instagram-poster med tekst.

Hva betyr de?

På bakgrunn av avanserte semantiske analyser og diverse algoritmer har Dimson og Instagram-forskerne «oversatt» de mest populære emojiene til engelsk (mer om metodikken og flere «emoji-oversettelser» kan du lese på Instagrams ingeniør-blogg).

Ett av funnene er at mange av de mest brukte emojiene har samme meningsbetydning som tidlig internett-slang av typen lol etc. Man ser også at økt bruk av emojis gir mindre bruk av slike slanguttrykk.

Dimson stiller derfor spørsmål om emojiene på sikt vil erstatte bruken av ord og uttrykk, og konkluderer med at på Instagram er emojis i fred med å bli en naturlig og nær universell måte å uttrykke seg på.

SEMANTIKK. Dette betyr de mest brukte emojiene (trykk for større bilde)FOTO: Instagram

— Bruken av emojis endrer folks vokabular på Instagram og er blitt en viktig måte å uttrykke seg på, skriver Dimson.

Norsk forsker: - En visuell slang

Bente Kalsneser stipendiat ved institutt for medier og kommunikasjon ved UiO.

Hun har ikke noe tro på at emojis vil erstatte bruken av ord og uttrykk, men er ikke i tvil om at økning i bruken har vært markant de siste årene.

— Emoticons er gjerne noe som brukes i tillegg til ord og uttrykk, og er på mange måter en slags visuell slang. For mange oppleves det også enklere og mer effektivt å kommunisere med emoticons fremfor å skulle skrive en kommentar.

Kalsnes peker på at betydningen av en emoticons kan være ulik avhengig av både kommunikasjonskanal og mottageren, og at det vil være store muligheter for misforståelser.

— Bruken av en emoticon tolkes ulikt på Instagram, Twitter og i en e-post, og det blir for enkelt å si at emoticons er universelle og kan forstås på tvers av ulike kulturer, sier Kalsnes som likevel tror vi vil få se en økning og enda mer variasjon i bruken av emoticons i raske kommunikasjonskanaler som Instagram og Snapchat.

Les også: