Slik er Apples nye Iphone

Iphone SE er langt mindre enn Iphone 6S, men like kraftig.

FARGER: Iphone SE fåes i fire farger.
  • Riks

Ettermange rykter den siste tidenlanserte Apple i kveld endelig en ny kompakt iPhone-modell. SidenIphone 5Shar ikke Apple hatt noen kompakt toppmodell i stallen, før nå.

Nye Iphone SE blir både billigere og mindre enn de toIphone 6S-modellene, men det mangler likevel ikke med krutt på innsiden.

Henter design fra Iphone 5S

Som mange av ryktene forutså har den nye telefonen en fire tommer stor skjerm, med samme oppløsning somgamle Iphone 5S. Designen ser avgjort mest ut som en iPhone 5S, men den kommer i nye farger, slik Iphone 6S-modellene gjør.

Apple sa ikke så mye om den faktiske størrelsen på telefonen, eller om eksisterende deksler vil passe til den. Men vi kan anta at de ytre målene ikke skiller seg veldig fra «originalen».

Her slutter imidlertid likhetene med gamle Iphone 5S. På innsiden snakker vi om en forholdsvis oppdatert telefon som deler spesifikasjoner med Iphone 6S. Her er det Apple A9-brikken som ruller på innsiden, og med det har den like mye kraft som sine to større brødre.

Også kameraet er det samme i Iphone SE som i iPhone 6S, men bildestabiliseringen fraPlus-modellenmå du klare deg uten. Til gjengjeld stikker i det minste ikke optikken ut av telefonen, slik den gjør på de vanlige iPhone 6S-modellene.

Ingen 3D Touch

Iphone 5S var først av Iphone-modellene med fingersensor, og man kan hevde at den nærmest alene populariserte funksjonen som nå er å finne i nesten alle Android-toppmodeller.

«Den kraftigste 4-tommerne på markedet», men de gadd ikke å bytte design. FOTO: Skjermdump Apple

Iphone SE har også fingersensor, men her har Apple lagt til det krypterte området på telefonen som behøves for mobilbetaling med Apple Pay.Apple viste stolt frem plakaten som skal bevise at iPhone SE er den mest avanserte kompakte telefonen på markedet.

Det kan godt hende de har rett, men en Apple-teknologi som er tydelig fraværende fra plakaten er 3D Touch. Systemet som skal sørge for at skjermen gjenkjenner ulike grader av trykk er altså fortsatt forbeholdt de heftigste telefonene i i-universet.

I USA vil telefonen selges med 16 gigabyte lagringsplass til 399 dollar, eller 3350 kroner. For 100 dollar til kan amerikanske kjøpere skaffe seg en Iphone SE med 64 gigabyte lagringsplass. De norske prisene er foreløpig ikke kjent, og Norge er ikke blant landene der salget vil starte aller først.

Ios med kveldsmodus

Sammen med telefonen kommer også den ferdige utgaven av Ios 9.3. Her er det flere nyheter, men en av de viktigste er antakeligvis Night Shift-funksjonen, som skal gjøre skjermen mindre krevende for øynene om kvelden, slik at søvnen kanskje kommer enklere.

Utover dette har den nye Ios-versjonen også ekstra funksjoner for å sikre innholdet, med passord— eller fingeravtrykksbeskyttelse for notatene dine.

Mediehuset Tek er eid av TU Media

Iphone SE

Størrelse: 138 x 67 x 7,1 mm

Vekt: 143 g

Skjerm: IPS 4,7 tommer 1334 x 750 piksler

uten 3D Touch

Maskinvare: Apple A9

Lagringsplass: 16/64 GB

Operativsystem: iOS 9.3

Teknologi: LTE (4G), HSPA, EDGE, GPRS, Bluetooth 4.0 + A2DP, ANT+

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Airplay, Wi-Fi Hotspot

Kamera: 12 Mp + 5Mp

Batteri: Ikke oppgitt Pris: Ikke oppgitt for Norge, 399 USD (16 GB), 499 (64 GB)

Les også: