Google vil levere pakker med droner

Internettgiganten håper å kunne levere pakker til sine kunder via droner i 2017.

SATSER PÅ DRONER: Flere store amerikanske selskap ønsker å levere pakker til sine kunder med droner.

David Vos, som leder Googles prosjekt Wing, sa mandag at selskapet er i samtaler med det amerikanske luftfartstilsynet og andre berørte for å etablere et kontrollsystem for droner.

Kontrollsystemet skal bruke mobil— og netteknologi for å koordinere ubemannede farkoster som flyr i en høyde av under 500 fot (152 meter).

— Vårt mål er sette i gang en kommersiell virksomhet i 2017, sa han på en konferanse om luftfartskontroll i Washington.

Fikk du med deg disse?

Amazon med samme plan

Også Amazon har planer om å levere pakker med droner, og har testet ut et prosjekt de kaller Amazon Prime Air. Også flere andre selskaper ser på muligheten for å bruke de ubemannede fartøyene til hurtig levering til sine kunder.

Det er ventet at det amerikanske luftfartstilsynet Federal Aviation Administration (FAA) vil komme med regler for kommersiell bruk av droner tidlig neste år.

Her hjemme innførte Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) ifjor en prøveordning som gjorde det tillatt å fotografere og filme fra luften med modellfly, fjernstyrt helikopter eller drone uten tillatelse så lenge dronen er innen synsrekkevidde og man flyr utenfor restriksjonsområder.

Ordningen innebar at det er fritt fram å filme og ta bilder fra luften, men man må fortsatt forholde seg til Luftfartstilsynets regelverk for å fly fjernstyrte helikoptre og droner. Det innebærer blant annet at kommersielle aktører må søke om tillatelse til å fly slike maskiner.

Det blir forbudt å fly droner over folkemengder når det kommer nye regler fra Luftfartstilsynet fra nyttår.

Hvordan ble egentlig fremtiden?

Les mer om digital:

Dronene kommer