Digital

Test deg selv: Vet du hva som skjer om du deler seksuelt innhold?

Mange er ikke klar over konsekvensene av å spre seksuelt innhold på sosiale medier, sier politiet. Er du?

GRÅSONE: Vi deler stadig mer av hverandre, men når blir det for mye?
 • Elise Rønnevig Andersen
  Journalist

Spredning av seksuelt innhold på sosiale medier er en relativt ny problemstilling i strafferetten. Oslo politidistrikt opplever en økning i antall henvendelser fra ungdom, og frykter store mørketall.

– Folk flest er ikke er klar over konsekvensene det får – både i form av straff, men også for offeret i ettertid, mener Anne Merete Ansok, avsnittsleder ved kriminalitetsforebyggende seksjon i Oslo politidistrikt.

 • Ida hadde sex i fritimen. Før neste time begynte, var filmen spredt. Ida ble stemplet som hore. Les saken fra A-magasinet her:
  Stadig flere unge blir nå straffet for å dele nakenbilder og sexvideoer

Test deg selv

Vet du hvilke konsekvenser det får å spre seksualiserte bilder eller videoer av andre på nett?

Vi presenterer fire ulike situasjoner der du kan teste deg selv. Alle sakene er basert på dommer som har vært gjennom tingretten, men de involverte er anonymisert.

1. Halloween-festen

Rikke er på en Halloween-fest hos en venninne. Sent på kvelden kommer Sondre beruset til festen sammen med noen kamerater. Rikke har drukket en nokså sterk drink med sprit, og kjenner seg beruset. Sent på kvelden begynner hun å kline med Mathias, som er kamerat med Sondre. De går etter hvert inn på et rom og har sex. Mens de har sex blir døren dirket opp, og flere festdeltakere, inkludert Sondre, ser inn på dem. Han tar bilde med Snapchat og legger ut på MyStory. Sondre fjerner bildet etter 15 minutter etter at en bekjent ber ham om det.

Sondre dømmes til 90 dagers betinget fengsel, samt til å betale en bot på 5000 kroner. I tillegg dømmes han til å tåle inndragning av Iphonen sin.

2. Filmsnutten

Emilie, Fredrik og Hannah er på hjemmefest med mange venner. Emilie og Fredrik går opp på et soverom i andre etasje for å ha sex. De skrur av lyset og lukker døren som ikke har lås.

Hannah og noen venninner går opp i andre etasje for å bruke toalettet. De tar seg inn i rommet og står i døråpningen der de ser Emilie og Fredrik ligge i sengen få meter unna. Hannah skjønner at de skal ha sex, tar opp mobiltelefonen og filmer dem med applikasjonen Snapchat. Filmsnutten er på tre sekunder og viser Emilie som sitter noe oppreist oppå Fredrik med ryggen til. Hun er iført en stringtruse og Fredrik har hendene på rompa hennes. Det er ikke mulig å se verken ansiktet til Emilie eller Fredrik. Hannah går ned i underetasjen og viser filmsnutten til noen venninner som oppfordrer henne til å legge den ut på Snapchat.

Etter omtrent to timer sender Emilie melding til Hannah og ber henne slette filmen. Hannah sletter filmen med en gang.

Hannah dømmes til 60 dagers betinget fengsel og 10 000 kroner i bot, samt til å betale oppreisning på 5000 kroner til Emilie.

3. Klasserommet

Mats og Cathrine møtes i klasserommet, og Mats låser døren. De har sex, men hun er ikke klar over at Mats filmer det hele. Han sender en eller to filmsnutter av hendelsen til fire kamerater via sosiale medier. Filmsnuttene blir igjen sendt videre av mottakerne, og det er dermed ikke mulig å få slettet alle eksemplarene av filmen. Cathrines ansikt er ikke gjenkjennelig på filmen, men ryktet om at det er henne sprer seg fort på skolen.

Mats dømmes til fem måneders betinget fengsel og 5000 kroner i bot, samt til å betale 20.000 kroner i erstatning til Cathrine.

4. Bursdagen

Mona og Stine er i bursdagsfest hos en venninne. Utover kvelden blir Stine (under 18) svært beruset, og Mona ser hun har problemer med å gå opp trappen. Mona støtter henne opp til toalettet sammen med en annen festdeltager. På toalettet kler Stine av seg nedentil og utfører seksuelle handlinger med seg selv.

Mona, som er edru, filmer det hele med Iphonen sin mens flere står i døråpningen og ler. Filmsnutten varer i ett minutt og fokuserer på Stines kjønnsorgan. For øvrig er ikke hun ikke lett gjenkjennelig på filmen.

Dagen etter blir det opprettet en messenger-gruppe på Facebook med flere av festdeltakerne, deriblant Mona. Etter et par dager deler Mona filmsnutten med dem, og etter dette blir den delt av andre til personer utenfor gruppen.

Mona dømmes til fem måneders betinget fengsel og 5000 kroner i bot. I tillegg dømmes hun til å tåle inndragning av Iphonen sin.

Arbeidsmetoden i denne saken er inspirert av NRK.

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

 1. Snap Inc.
 2. Film
 3. Facebook
 4. Seksuell trakassering
 5. Mobbing
 6. Kjønn
 7. Kultur