Nå kan Telenor-kunder med Iphone ringe uten mobildekning

Dårlig mobildekning? Telenor-kunder med Iphone kan ringe og tekste i Wifi-nett.

DÅRLIG DEKNING: En dekningundersøkelse Telenor har gjennomført viser at ti prosent av mobilbrukerne i Norge opplever å ha dårlig innendørsdekning. Med Iphone på plass er det 650.000 Telenor-kunder som kan benytte WiFi-Tale.

Sliter du med dårlig mobildekning innendørs, men har tilgang på trådløst nett? Ved hjelp av såkalt WiFi-Tale kan du bruke hvilket som helst WiFi-nett til å ringe og sende meldinger.

Du bruker telefonen som vanlig og tjenesten veksler sømløst mellom WiFi- og 4G-nettet slik at samtaler ikke blir brutt når du beveger deg inn og ut av soner uten mobildekning.

Her er ingen app eller andre spesialløsninger. Det som kreves er at mobilen har programvare som støtter WiFi-tale og at WiFi-tale skrus på i mobilens innstillingsmeny.

I tillegg må mobiloperatøren din støtte WiFi-tale. Så langt er det kun Telenor som har åpnet for WiFi-tale i Norge, og på terminalsiden har bare Samsung og Sony vært representert.

Nå har også Apple aktivert den nødvendige programvaren i Ios 10.2 som har støtte for WiFi Tale på Iphone 6 og nyere, eller WiFi-anrop som det heter i Ios. På nyåret vil også Huawei Mate 9 Pro bli taleklar i Wifi-nett.

Les også

Slik får du krystallklar lyd på Iphone

KOMBINERER: WiFi-Tale er teknologien som kombinerer 4G-nettet og WiFi-nettet og gjør det mulig å ringe og sende meldinger over WiFi.

Supplement til tale over mobilnettet

– Vi vet at denne tjenesten vil bli omfavnet av mange nordmenn. Innendørs taledekning er en utfordring for en del kunder rundt omkring i Norge. Med WiFi Tale blir du nå din egen dekningsdirektør med din egen basestasjon i stua, sier leder for mobildivisjonen i Telenor, Bjørn Ivar Moen, i en pressemelding.

Teknologien er den samme som 4G tale eller VOLTE (Voice over LTE) som sender tale som datapakker. En slags IP-telefoni med andre ord.

Telenor opplyser at WiFi Tale er inkludert i alle deres mobilabonnement med unntak av kontantkort, og at trafikken bruker av taleminuttene på samme måte som for anrop over mobilnettet.

WiFi Tale fungerer foreløpig ikke i utlandet. Først opplyste Telenor til oss at WiFi-tale heller ikke vil være tilgjengelig mobiloperatører som leier kapasitet i Telenors nett, kunder, men har i løpet av ettermiddagen sendt oss følgende melding: «Telenor legger til rette for at de som leier kapasitet i vårt nett også får 4G Tale».

Slik aktiverer du WiFi-tale på Iphone:

1. Last ned Ios 10.2

2. Innstillinger -> Telefon -> WiFi-anrop -> Slå på

Les også

Må man dra ut laderen etter bruk?

Telia på vent

Telia opplyser at de foreløpig ikke er klar med WiFi-tale, men at man jobber med å teste ut løsningen og har gjort det i en lengre periode.

– Tilbudet er foreløpig kun tilgjengelig på noen få mobiltyper, så vi mener markedet fortsatt er litt umodent, sier kommunikasjonsrådgiver i Telia, Kristian Fredheim.

Les også

Hvor mye koster det å lade mobilen? De fleste bommer fullstendig