Digital

TEST: Kan Bose Frame erstatte øreproppene og hodetelefonene dine?

Bose «lydbriller» er ikke som andre solbriller.

Bose Frame har innebygde høyttalere og mikrofon. Foto: Geir Amundsen

 • Geir Amundsen
  Geir Amundsen
  Journalist

«Harry», «kule», «bra lyd», «dårlig lyd». Det har ikke manglet på meninger om Frame-solbrillene til Bose, i løpet av ukene vi har testet dem i sommer.

Solbrillene har høyttalere og mikrofon som lar deg strømme musikk fra mobilen, og snakke i telefon og med digitale assistenter som Apples Siri og Google-assistenten. Akkurat som et par trådløse hodetelefoner. Er de verdt 2495 kroner?

«Bakom minen solglasögon kan jag va' mig själv», sang det svenske punkbandet Docent Död i låten «Solglasögon». Med Bose Frames kan jeg i tillegg høre på musikk, selv om lydkvaliteten har sine klare begrensninger. Foto: Geir Amundsen

«Rik og oppslukende lyd», reklamerer Bose med. Det gir unektelig visse forventninger, når det kommer fra en produsent som har bevist at de kan et og annet om lyd. Ikke minst har deres hodetelefoner med aktiv støydemping vært trendsettende.

De fleste som har prøvd brillene, har latt seg overraske av at de har innebygde høyttalere. Men det har heller ikke manglet på dem som mener Bose-brillene ser litt rare og klumpete ut.

Særlig de tykke brillestengene hvor elektronikk og høyttalere er plassert: «Er det et slags høreapparat?»

Så veier de også 45 gram. 50 prosent mer enn de fleste vanlige solbriller gjør. De er likevel ikke ubehagelig tunge, men ikke solbrillene du bruker på en løpetur.

Elektronikken sitter i brillestengene. Foto: Bose

To varianter

Bose Frame fås i to varianter. De nesten runde «Rondo», som vi har testet, og den noe større «Alto». Begge fås kun i sort.

«Alto»-modellen i forkant er litt større enn «Rondo». Foto: Robert Tardio/Bose

Du kan imidlertid velge å bytte ut de medfølgende, svarte brilleglassene med et par blå («Gradient Blue») eller røde glass («Mirrored Rose Gold») til henholdsvis 259 kroner og 369 kroner.

Begge beskytter mot UVA- og UVB-stråler, men ingen av disse er polariserte. Det er det kun det såkalte «Mirror Silver»-glasset til 369 kroner som er.

Brillenes kvalitets preges unektelig av en viss plastfølelse. På den annen side; de virker robuste nok. De kraftige hengslene inkludert. Vi har heller ikke fått noen riper i brilleglassene i løpet av sommeren.

Bose frame har beskyttelse mot dryppende vann (IPX2-klassifisering), men er ikke designet for å brukes i vann. Greit å tenke på før du begir deg ut med båt, kajakk eller planlegger andre vannaktiviteter med solbriller på nesen.

Du kan få kjøpt andre brilleglass som ekstrautstyr. Foto: Bose

Brukeropplevelsen

Brillene betjenes ved hjelp av en lett tilgjengelig flerfunksjonsknapp. Med denne stopper og starter du musikkavspilling, svarer på og avslutter telefonsamtaler og aktiverer digitale assistenter med et langt trykk.

Flerfunskjonskanppen fungerer bra. Foto: Robert Tardio/Bose

Enkelt og velfungerende, er vår dom. Vi liker at brillene skrur seg av når man vender dem opp ned i to sekunder. De slår seg dessuten automatisk av når lyden har stoppet, og du ikke har beveget brillene på fem minutter.

Brillene fungerer også med Bose Connect-appen. Her finner du blant annet innstillinger for språk på talemeldinger, hvor norsk foreløpig glimrer med sitt fravær.

Begrenset batterikapasitet

Bose Frames bruker blåtann for trådløs kommunikasjon med mobilen. Rekkevidden er på ni meter. Betydelig mindre enn mange hodetelefoner, men samtidig mer enn godt nok i de fleste brukerscenarioer.

Batteriet lades på to timer, og et fulladet batteri skal ifølge Bose vare opptil tre og en halv time, eller tolv timer på stand by. Noe som stemmer godt med vår testerfaring.

Vi skulle gjerne sett at batteritiden var bedre, bortskjemte som vi er med ørepropper og hodetelefoner som holder koken i både 20 og 30 timer. Samtidig er det et åpenbart poeng at vekt og størrelse holdes ned.

Lading skjer via den magnetiske og såkalte pogo-kontakten til Bose, som i den andre enden kobles til en USB-lader. Vi var litt skeptiske, men den har fungert fint i testperioden. Foto: Geir Amundsen

Tynn suppe

Kan «lydbrillene» til Bose erstatte ørepropper og hodetelefonene dine, eller er dette primært et supplement og «noe annet»?

Bose Frame byr på en lydkvalitet og lytteopplevelse et godt stykke unna det du får med et par gode propper eller hodetelefoner. Ikke minst i bassen blir dette tynn suppe. Fysikkens lover gjelder også for Bose.

Oppløsningen er begrenset, og det låter ofte rett så komprimert. Greit nok når man vil ha litt musikk mens man flanerer nedover gaten en solskinnsdag, eller sitter i solveggen på hytta med noe kaldt i glasset og Youtube på skjermen, men heller ikke veldig mye mer.

Bose har plassert høyttalerne slik at lyden skal treffe øret best mulig. Vår erfaring er at omgivelsene også får med seg favorittlåtene når du spiller høyt, for eksempel på trikk eller kontoret. Foto: Geir Amundsen

Bose Frames har naturlig nok ingen aktiv støydemping, som den åpne løsningen den er. Her blandes lyden med lyder fra omgivelsene. På godt og vondt.

Godt for trafikksikkerheten når man sykler eller suser av gårde på en elektrisk sparkesykkel (selvsagt med hjelm). Vondt når folk som sitter ved siden av deg på toget eller kontoret, må forholde seg til favorittlåtene dine enten de deler musikksmaken din eller ikke.

Eller som fruen retorisk spurte: Er ikke det litt harry å gå rundt med høy musikk i solbrillene?

Ny AR-trend?

Brillene til Bose har støtte for Bose AR (Augmented Reality). I motsetning til andre AR-briller, handler ikke den utvidede virkeligheten om å legge på grafikk og endre det du ser, men om å legge på et lag med lyd. For eksempel opplest informasjon om sevrdigheter du passerer på din vei gjennom byen.

En oversikt over tilgjengelige AR-apper finner du i Bose Connect-appen. Foto: Skjermdump Bose Connect

Sammen med mobilens GPS og en bevegelsessensor i brillen som registrerer hodebevegelser, er tanken at lydlaget skal gi brukerne bedre og forsterkede opplevelser.

Foreløpig er lyd AR-plattformen til Bose på et tidlig stadium, og det finnes kun et fåtall kompatible apper og tjenester. Vi fikk ikke helt fot på kart-appen vi prøvde, og er usikre på om lyd AR er noe vi trenger.

Går det som Bose håper, vil antallet apper og utviklere som hiver seg på AR-plattformen deres bare øke. Hodetelefonene Bose QC 35 II med serienummer som slutter på AZ er også klare for Bose AR. Det samme er de nye Bose-hodetelefonene NCH 700.

Oppsummering

Bose Frame har utvilsomt en viss wow-faktor når musikken skrus på. Og lydbrillene har sine bruksområder. Samtidig har lydkvaliteten klare begrensninger.

Og prisen er stiv. For stiv til at vi tror Frame-brillene blir en stor salgshit for Bose, som er vant til å selge hodetelefoner i bøtter og spann.

Når jeg har spurt folk som har fått prøve brillene om hva de kunne tenke seg å betale, har svarene variert fra 600–700 kroner til 1500 kroner.

«Hva, koster de 2500 kroner?!» Eller som husets 14-åringen argumenterte: «Til den prisen hadde jeg heller kjøpt meg et par Airpods og noen kule solbriller».

Er de to brilledesignene til Bose kule nok? Smaken er som baken, men bak Bose sine solbriller kan du ikke bare være deg selv, du kan også høre på musikk. Det er litt kult.

Fordeler:

 • Du slipper ørepropper/hodetelefoner
 • Slipper inn omgivelsesstøy (mer trafikksikkert når man f.eks. sykler).
 • En viss wow-faktor

Ulemper:

 • Stiv pris
 • Lydkvaliteten ikke like bra som et par gode propper/hodetelefoner
 • Batteritiden kunne vært bedre
 • Slipper inn omgivelsesstøy (forringer musikkopplevelsen)
 • Ikke talemeldinger på norsk