Her er Samsungs nye super-TV-er

Samsungs QLED-TV-er er blitt dobbelt så lyssterke.

2017-MODELLER: Tek.no var på plass da Samsung trakk sløret av sine nye TV-er på CES-messen i Las Vegas.

Las Vegas/Tek.no: CES-messen har ikke offisielt åpnet sine dører, men Samsung tyvstartet det hele med en liten seanse for utvalgte teknologi-journalister grytidlig onsdag morgen, norsk tid.

På menyen sto selskapets nye TV-modeller, nærmere bestemt de nye toppmodellene med såkalt QLED.

Med kraftig forbedrede såkalte kvanteprikker, kan selskapet nå friste med blant annet bedre farger – og opp mot 2000 nits lysstyrke. Det dobbelte av hva 2016-modellene klarer.

HS Kim viste i kveld frem Samsungs nye QLED-modeller.

Hemmeligheten ligger i kvanteprikkene

Modellene vi fikk se var henholdsvis selskapets nye Q8-serie og toppmodellen Q9-serien. Begge har fått selskapets nye kvanteprikker, som blant annet er laget av et nytt metall.

Det disse ørsmå prikkene som står for den største endringen i de nye toppmodellene til Samsung, som nå bruker kantbelysning på alle sine modeller.

Ifølge ingeniører vi snakket med tilfører baklyset energi til kvanteprikkene, som i seg selv gir fra seg lys i ulike farger, avhengig av hvilken størrelse de har. Og at kantbelysningen kombinert med de nye kvanteprikkene gir det beste resultatet.

I tillegg til å være i et nytt metall, skal også disse ørsmå kvanteprikkene på kun få nanometer ha fått et tynt beskyttelsesskall.

Resultatet av disse endringene skal gi hele 100 prosent fargegjengivelse av DCI-fargerommet, langt bedre innsynsvinkel og sortnivå, og ikke minst langt mer lysstyrke enn tidligere.

Les også: LGs nye TV-er bruker «nanoceller» til å gi deg mye bedre bilde

Slående billedkvalitet

Ikke overraskende ble de nye QLED-TV-ene til Samsung sammenlignet med OLED-skjermer.

Med forbehold om at vi ikke har kontroll over hvilke innstillinger de ulike skjermene har, må vi si at den nye generasjonen QLED-teknologi virker meget lovende.

SAMMENLIGNING: Her kan du se QLED øverst og OLED nederst. PS! Vi vet ikke hvordan Samsung har satt opp og innstilt de to TV-ene.

Sortnivået er vanskelig å skille fra OLED-skjermen selv i dempet belysning, og selv om det i teorien skal la seg gjøre i et helt sort miljø. Og så er det fargene da.

Disse virker helt enestående ut fra det vi blir servert. Spesielt når lysstyrken heves ser vi at QLED-skjermen klarer å henge med, mens OLED-panelet klipper ut.

Fargene kombinert med kraftigere lysstyrke gir oss en liten aha-opplevelse der vi står. Ifølge Samsungs representanter kan du forvente lysstyrke opp mot 2000 nits på 9-serien, mens 8-serien kan skilte med minst 1500 nits. Dagens TV-generasjon stopper til sammenligning på 1000 nits.

Også innsynsvinkelen er kraftig forbedret. Det er nesten forunderlig hvor langt ut på sidene vi nå kan gå uten at fargene mister piffen.

Førsteinntrykket vi sitter igjen med er at Samsung har tatt et kjempeskritt i riktig retning, og at OLED-teknologien på ingen måte skal føle seg trygg – så det blir spennende å se hvor godt de nye QLED-modellene gjør det i Teks testlab når den tid kommer.

Les også: 2017 er her. Dette er lanseringene vi venter på

Samsung Q9

Den nye toppmodellen får navnet Q9, og er langt fra like spradende som den nåværende 9-serien. Rammene rundt selve skjermen minner nesten om en syltynn billedramme, hvor ytterkanten er i børstet, mørk aluminium.

Og ikke minst har skjermen blitt flat igjen, etter at de to foregående modellene har vært kurvet.

ENKLERE: Samsung Q9 får et enklere design enn forgjengeren.

Designen syns vi er helt kurant, og skal du henge skjermen på veggen så kan du kjøpe et spesialtilpasset veggfeste som lar deg henge TV-en helt inntil.

Grunnen til at dette lar seg gjøre er at Samsung har laget plass i selve TV-en, slik at de millimeterne som selve veggfestet bygger plasseres inne i TV-en.

Vil du heller ha TV-en på fot så har selskapet utviklet en stilig løsning for deg som ikke liker synlige kabler.

Riktignok må TV-en ha strøm, men utenom dette så er det kun en fiberoptisk kabel som kobler TV-en sammen med den eksterne tilkoblingsboksen. Samtidig så kan denne kabelen føres inn til TV-en via foten, slik at den blir minst mulig synlig.

APP: Med en egen app kan du styre i menyene til TV-en

Brukergrensesnittet virker å være ganske likt som årets utgave. Dog er grafikken noe pusset på, og i tillegg er det utviklet en egen app hvor du kan navigere deg rundt i menyene på TV-en – uten at du forstyrrer andre som ser på TV.

Samtidig skal TV-en etter hvert lære deg å kjenne, slik at du for eksempel får varsel når favorittlaget ditt spiller kamp. Litt på samme måte som smarttelefonen din fungerer.

Vi fikk ikke muligheten til å prøve menyene selv, men av det vi kunne se så virket i alle fall responsen å være minst like god og rask som dagens modell.

Den nye Q9-modellen skal altså ha hele 2000 nits med lysstyrke å tilby. Hva prisene blir, og hvilke størrelser den kommer i, er foreløpig ukjent.

Samsung Q8

Er du på jakt etter design, så er Q8-modellen et smykke å se på. Her har Samsung dratt det helt ut med mye bruk av børstet aluminium.

Denne serien har en del til felles med dagens 9-serie ved første øyekast, men er blitt langt mer strømlinjeformet, hvor bruken av fiberoptisk kabel gjør at du ikke ser noen kabler bak TV-en.

Q(: Slik ser Q8 ut fra fremsiden. Innsynsvinkelen har blitt betydelig bedre.

Foten som følger med skjermen er etter vår mening rålekker, og skulle denne mot formodning ikke være tøff nok så kan du få kjøpt to andre varianter som ekstrautstyr.

Den ene foten gjør at skjermen din ser ut til å sveve ut fra en massiv senterfot, mens det andre alternativet får TV-en til å se ut som et stående maleri i en kunstutstilling. Prisene på disse to variantene fikk vi dog ikke vite.

BAKSIDEN: Baksiden til Q8 er rett og slett lekker.

Tilbake til Q8-modellen så er denne minst like flott å se på foran. Her er tykkelsen på rammene kuttet ned ytterligere kontra dagens modeller, og den børstede aluminiumen er fortsatt til stede.

Og for å fullføre designet fullt ut, er også årets fjernkontroll laget i det samme materialet. Skjermstørrelser og priser er foreløpig uklart.

Oppsummert er førsteinntrykket av Samsungs nye QLED-modeller meget positivt, og det skal bli spennende å se hvor godt de ørsmå kvanteprikkene står fra seg mot årets OLED-modeller.