Facebook utvider «monstersøk»

Nå kan du søke i to billioner poster.

For et snaut år siden utvidet Facebook sin søkefunksjon til at man kunne kunne søke etter stikkord i andres poster, ikke bare etter andre personer og sider.

Nå tar Facebook søkefunksjonaliteten enda et skritt videre. Nå er det ikke bare poster til venner og sider som du liker i som er søkbare, men alle to billioner(to millioner millioner) poster på Facebook.

— Fordi vi indekserer verdens konversasjoner, kan vi fortelle deg hvilke ting som trender og som skjer akkurat nå, sier produktansvarlig for Facebook Søk, Rousseau Kazi til The Verge.

facebooksøk.JPG

Søkeresultatet er fortsatt individualisert basert på hva Facebook vet om deg. Eller som visepresident i Facebook Søk, Tom Stocky, skriver i en post på sin Facebook-side:— Når du skriver inn et søkeord i søkefeltet vil du få opp relevante og personaliserte treff. Du kan se hva som skjer akkurat nå og følge populære historier mens de skjer slik at du raskt får tatt pulsen på hva verden mener og hvilke erfaringer og perspektiver folk har på saken.

På Facebooks offisielle blogg gjøres det et poeng ut av at søkeresultatene organiseres for «å hjelpe brukerne til å kutte gjennom støyen og raskt forstå hva verden sier om et emne i skrivende stund».

Man skal også raskt kunne finne poster om populære lenker som er delt. En funksjon Facebook sier er i startfasen og vil bli tilpasset tilbakemeldinger og bruksmønstre.

— Rett i strupen på Google

Kommunikasjonsrådgiver og ekspert på sosiale medier, Hans-Petter Nygård-Hansen, mener Facebook med dette går rett i strupen på Google i kampen om annonsekronene og brukernes gunst.

- En utvidet søkefunksjon gjør det mindre relevant for brukerne å forlate Facebook til fordel for Google, og dette er således et naturlig grep av Facebook for å holde brukerne lengre i deres eget økosystem.

Nygård-Hansen har så vidt prøvd det nye søket, og han liker det han ser.

— Det ser utvilsomt bra ut og søkeresultatene er oversiktlig presentert. De begynner med dine venner og nærmeste krets, grupper du er medlem av etc. for så å liste opp topposter, offentlige poster og folk du ikke har relasjoner til. Selve søkeordet blir uthevet i blått, og det later til at poster man sletter ikke lenger er indekserbare.

Stusser over noen treff

Han stusser rett nok på noen av søkeresultatene, og regner med at disse vil bli bedre og mer relevante etterhvert som man bruker søkefunksjonen.

Den nye og utvidede søkefunksjonaliteten er i første omgang tilgjengelig i US engelsk på Ios, Android og desktop.

I hvilken grad der er mulig å reservere seg mot at Facebook indekserer dine poster, er foreløpig uklart, men det kan uansett være tiden for å ta en titt på personverninnstillingene dine.

Mer om Facebook:

Og andre sosiale medier: