SpaceX-oppskytningen: – Dette var helt sykt.

SpaceX og Elon Musk har fått et forsprang med Falcon Heavy, mener kjent norsk astrofysiker.

Tirsdag kveld norsk tid, fem år og mange endringer etter at den skulle tatt av i 2013, gikk Falcon Heavy-romraketten til Elon Musks SpaceX til værs fra Cape Canaveral i Florida.

En større versjon av deres Falcon 9, og den kraftigste raketten som er skutt opp siden månelandingene og Saturn V-rakettene.

Lastet med Tesla-gründerens egen Tesla Roadster som nå går i bane rundt solen med David Bowies «Space Oddity» på bilstereoen og «Starman» i førersetet, SpaceX nye romdrakt. Ifølge Elon Musk den mest tøysete nyttelasten de kunne komme på. Et genialt PR-stunt vil nok mange andre mene.

– Alt som trengte å fungere, fungerte

– Dette var helt sykt, en skikkelig «nerdgasm» og et Iphone-øyeblikk i romfartsbransjen, sier astrofysiker Eirik Newth entusiastisk.

Han fulgte oppskytningen med argusøyne, og er ikke i tvil om at dette var en kjempesuksess for Musk og SpaceX.

Eirik Newth, astrofysiker og forfatter.

– Alt som trengte å fungere, fungerte. Musk har vært bekymret for at stagene som holder de tre rakettene sammen skulle holde. Det gjorde de. Og alle de 27 Merlin-motorene startet. Det har aldri noen klart før, og hovedraketten som gikk i havet skulle uansett ikke gjenbrukes.

Newth var også spent på det andre rakettrinnet som skulle gå i ventebane på 7000km høyde.

– Dette er høyere enn vanlig i et belte med mye elektronisk stråling fra solen som man gjerne prøver å unngå. Og ville drivstoffet fyre som normalt? Flere har kritisert valget av parafin fremfor kryogenisk drivstoff, og pekt på at den kan bli for tyktflytende i kulden på 7000km høyde. Men det fungerte!

Elon Musks Tesla Roadster 2008-modell går nå i bane. Tidenes luftigste PR-stunt?

Musk var fornøyd selv om den største av de tre rakettene Falcon Heavy er satt sammen av, bommet på den autonome dronelekteren den skulle lande på og gikk i vannet.

Tesla Roadster-en til Musk er satt i en bane som skal ta den ut mot Mars, som Musk jo vil kolonisere, for så å gå rundt solen.

Angivelig fordi den gikk tom for bensin og ikke kunne bremse opp tilstrekkelig.

De to rakettboosterne landet derimot trygt som planlagt, og oppskytningen regnes som en suksess.

Musk, som rett i forkant av oppskytningen uttalte til teknologinettstedet ArsTechnica at han til tross for å være superoptimist, trodde sjansen for suksess bare var 50 prosent.

Les også

Teknologimagasinet: Jorden rundt på en time

Veien videre

Newth mener den vellykkede oppskytningen setter SpaceX i en unik posisjon.

– Med dette har de vist at de kan få konseptet med gjenbrukbare raketter til å fungere. En kostnadsbesparende løsning ingen andre er i nærheten av å kunne levere, være seg Amazon-gründer Jeff Bezos og hans Blue Origin, eller andre. SpaceX har nå alle forutsetninger for å ta store deler av det lukrative satelitt-markedet.

SpaceX Falcon Heavy letter fra utskytningsrampe 39-A på Kennedy Space Center i Cape Canaveral.
Det manglet ikke på skuelystne tilskuere under Falcon Heavy-utskytningen.

Når det gjelder persontransport til Den internasjonale romstasjonen, gjenstår det for SpaceX å få godkjent sin kapsel Dragon 2 for passasjerbruk.

– Her har NASA nylig skjerpet spesifikasjonskravene til legeringen som brukes. Det har tvunget SpaceX tilbake til tegnebordet, og det vil trolig ikke skje noe her før neste år, sier Newth.

– Er salg av SpaceX-raketter til Kina og Russland et trolig scenario?

– Det eksisterer så vidt jeg vet ikke noe eksportforbud pr. i dag, men jeg vil tro amerikanske myndigheter har gjort seg noen tanker. For SpaceX vil det nok være vel så interessant å få oppdrag av og samarbeide med det amerikanske forsvaret. Ikke bare betyr det gode inntekter, SpaceX har vært tydelige på at forsvarskontrakter også gir tilgang på viktig kunnskap.

SpaceX og NASA

– Hvilke eventuelle konsekvenser vil den vellykkede SpaceX-oppskytningen kunne få for NASA og utviklingen av deres nye gigantrakett, den såkalte Space Launch System (SLS)?

– Elon Musk har lenge sammenlignet SpaceX med flyindustrien, og vist til at de kan levere ferdige systemer til lavere pris. For NASA handler dette om både koblingen mellom politikk og romfartspenger, og at det trås inn på NASAs domene.

– NASA ønsker nok å lage den interplanetariske raketten selv, samtidig som de ser at SpaceX kan levere et mer moderne, kostnadseffektivt og fleksibelt system med sin kommende BFR-rakett som skal ta over for både Falcon Heavy og Falcon 9.

– Sammenlignet med BFR blir NASAs SLS for en gammel Nokia 7110 å regne, satt sammen av gamle romfartsdeler.

Gammel teknologi

På spørsmål om status for russisk og kinesisk romfart, viser Newth til at russerne benytter gammel og velprøvd teknologi, men at det har skjedd lite utvikling de siste årene. Noe han tror henger sammen med begrensede økonomiske ressurser.

– Kineserne driver med supersoniske droner, men baserer mye av romfarten sin på russisk teknologi. De sier de vil ut i rommet, skjønt planene deres er veldig konvensjonelle og preges av lavt tempo.

Direktør i Norsk Romsenter Bo Andersen, sier til NRK at oppskytningen er et nytt og viktig skritt for fremtidig romfart og for å gå ut av jorden-månen systemet.

– Dette er en så stor rakett at man kan skyte opp kjempestore satellitter med den. Her har vi fått demonstrert at vi kan ta skrittet videre, sier Andersen til NRK.