Digital

Slik sikrer du din private informasjon på Facebook – litt bedre

En ny avsløring gir nok en god grunn til å sjekke personvernsinnstillingene dine.

Facebook deler mer personlig informasjon om deg med apper og andre tredjeparter enn du kanskje tror. Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

  • Hanne Christiansen
    Journalist

I helgen avslørte de britiske avisene Guardian og The Observer at dataanalyseselskapet Cambridge Analytica skal ha hentet privat informasjon om 50 millioner Facebook-brukere uten deres samtykke.

Informasjonen skal blant annet ha blitt brukt til å lage algoritmer som kan kjenne igjen individuelle velgere og målrette politisk reklame mot dem.

Saken har blåst nytt liv i diskusjonen om personvernsbeskyttelse i sosiale medier.

Og nok en gang synes konklusjonen klar: det er vanskeligere enn du tror å sikre at din private informasjon ikke havner på avveie.

Les også

Dette risikerer du når du sier «ja» til å delta i slike tester på Facebook

Sjekk dette først

Den gode nyheten er at innstillingen som gjorde det mulig for Cambridge Analytica å høste så store mengder persondata, nå er fjernet, skriver Guardian.

Inntil 2016 var det nemlig mulig for apper du brukte gjennom Facebook, sånn som spill eller quizer, å be om tillatelse til å bruke ikke bare dine persondata men også dine venners.

Likevel er det fortsatt mulig for apper å hente ut mer data enn du kanskje får med deg.

Prøv bare å klikke på denne lenken, som tar deg til siden for appinnstillinger på Facebook.

Her kan du se:

  • Logget inn med Facebook: Her ser du alle appene du har gitt tilgang til dine persondata. Er det noen du ikke kjenner igjen, bør du vurdere å slette tilgangen.
  • Apper andre bruker: Dette er den oppdaterte versjonen av funksjonen som tillot Cambridge Analytica og andre tredjeparter å hente data om deg via vennene dine. Se gjennom listen og vurder hvilken informasjon du er komfortabel med å dele, som fødselsdato, bosted eller hvor du jobber.

Personer på Facebook som kan se informasjonen din, kan overføre den til applikasjoner de bruker. Under Appinnstillinger kan du velge hvilken informasjon du ønsker å dele. Skjermdump.

Les også

Da Christopher Conradi søkte jobb i Google, ble han intervjuet og IQ-testet i ni måneder: – Noe av det mest ekstreme jeg har vært med på

Vanskeligere å slette

Det er etter hvert blitt en kjent sak at det å slette Facebook-kontoen sin er lettere sagt enn gjort.

Dersom du går den «vanlige veien» gjennom Generelle kontoinnstillinger, vil Facebook ta deg gjennom en prosess som kun deaktiverer kontoen din.

All data blir da liggende på Facebooks servere til du aktiverer kontoen igjen.

Det tar 90 dager fra du ber Facebook om å slette kontoen din, til all informasjonen er fjernet fra selskapets servere. Skjermdump.

Les også

Dette bør du vite om den smarte strømmåleren din

Dersom du virkelig vil slette all informasjonen, skriver Guardian, må du inn i et dokument som ligger godt bortgjemt i Facebooks hjelpesenter.

Klikker du på gi oss beskjed, får du opp en knapp som lar deg be om å slette Facebook-kontoen din.

Gjennomfører du det steget, vil kontoen din først deaktiveres i to uker. Deretter vil det ta 90 dager før Facebook har slettet all informasjonen om deg.

Les mer om

  1. Cambridge Analytica
  2. Facebook
  3. Data
  4. Personvern
  5. Sosiale medier

Relevante artikler

  1. KULTUR

    Forbrukerrådet om Facebook-skandalen: – Dette har vi vært bekymret for lenge

  2. VERDEN

    Mark Zuckerberg innrømmer feilgrep

  3. VERDEN

    Facebook-skandalen vokser i omfang

  4. DIGITAL

    Alt du trenger å vite for å begrense det Facebook deler om deg

  5. KULTUR

    Facebook-data på avveie: – Sosiale medier kan vite mer om deg enn du vet selv

  6. VERDEN

    Facebook-skandalen: Utelukker ikke flere tilfeller av datamisbruk