Forventer 20.000 nye produkter på verdens største elektronikkmesse

CES-messen i Las Vegas setter standarden for teknoåret.

Ett av mange produkter som ble vist frem på CES-messen i 2016 var Arduino og deres program- og maskinvare-plattform som lar brukerne slippe kreativiteten løs. Langt fra alle produkter som blir vist frem når butikkhyllene.

Denne uken åpner verdens største elektronikkmesse CES (Consumer Electronic Show) dørene for femtiende gang.

Arrangøren Consumer Technology Association (CTA), regner med at de 3800 utstillerne og 65.000 deltagerne fra 150 land vil vise frem intet mindre enn 20.000 nye produkter og prototyper.

Her er alt fra elektronikkgiganter som Google og Samsung, til oppstartsbedrifter som drømmer om et gjennombrudd.

Apple derimot, holder seg i kjent stil borte fra CES-messen. Som i 2007 da Steve Jobs og Apple tok fullstendig innersvingen på CES med lanseringen av Iphone, og fikk rettet teknologiverdens oppmerksomhet fra Las Vegas til San Francisco.

Les også

LGs svevende høyttaler lander automatisk når den må lades

STEMMESTYRT: Stemmestyrte assistenter er i skuddet og dukker opp i stadig flere produkter, som denne LED-bordlampen fra GE som har Amazons Alexa integrert.

Fra kunstig intelligens til selvkjørende biler

Ryktene og forhåndslanseringene er mange, som LGs svevende høyttaler som lades automatisk når den lander, og kampen om medias og publikums oppmerksomhet er stor.

Blant teknologiekspertenes forhåndstips og trendfavoritter er kunstig intelligens (AI), stemmestyrte digitalassistenter, selvkjørende biler, virtuell- og augmentert eller utvidet virkelighet (VR og AR), tingenes Internett (IoT), smarte hjem og 5G – neste generasjons mobilnett, gjengangere.

Les også

Ti teknonyheter som vil prege 2017

NYTT: Det spekuleres i om HTC vil bruke CES til å vise frem en portabel versjon av sine Vive VR-briller. Her et par AR-briller fra kinesiske Caputer som ble vist frem på fjorårets messe.

Regn også med at TV-ene bokstavelig talt vil sette sitt preg på årets messe, med stikkord som 4K, HDR og strømming. OLED-skjermene blir trolig rekordmange, og ikke minst Sony er forventet å stille med MicroLED eller Crystal LED (CLEDIS) som Sony kaller det. En skjermteknologi som flere tror kan bli en stor OLED-konkurrent og LCD-TV-enes arvtager.

Også Apple har kastet seg på MicroLED med oppkjøpet av MicroLED-spesialisten Luxvue i 2014.

TV-KRIGEN: TV-ene dominerer fortsatt messegulvet, her fra Samsungs stand på CES i 2016.

For ikke å snakke om roboter, droner, 3D-skrivere, smart helse og hvitevarer som snakker sammen. Og selvsagt duppeditter du aldri har sett maken til, langt mindre trodde du hadde bruk for. Hva med en klesbrettemaskin?

Panasonic investerte nylig 60 millioner dollar i japanske Laundroid (t.h) som debuterte på CES-messen i 2016 og som angivelig skal komme på markedet i løpet av 2017. Litt rart å ha den i stua kanskje?

Neste generasjons mobilnett

De store mobilnyhetene spares gjerne til World Mobile Congress i månedsskiftet februar/mars, men det betyr ikke at det ikke vil dukke om mobilrelaterte nyheter.

Ikke minst om 5G – neste generasjons mobilnett som vil være med å spille en viktig rolle når alle ting skal kobles sammen i et «Internett of everything».

Skjønt mange stiller spørsmålstegn ved sikkerheten og personvernet når dingser og sensorer kobles samme og persondata er i omløp, eller «insecurity of things» som Accenture kaller det.

Diverse mobiltilbehør og ha-på-dingser som kan kobles til og brukes sammen med mobilen, vil det trolig også bli mange av.

Bilindustrien er også på plass, det samme er PC- og spillprodusenter,

Samsung forventes å presentere sitt nye C-Lab prosjekt Tag + på CES. En knapp som kobles til leker og en apper via Bluetooth LE.

Nyttige tjenester

En ting er tekniske spesifikasjoner og grensesprengende teknologi, det handler også om brukervennlighet og den opplevde nytteverdien i folks liv. Om tjenester som gjør hverdagen enklere og som spiller sammen.

Og vil de digitale assistene og stemmestyring bli det nye brukergrensesnittet?

Eller ender vi opp med en «formatkrig» mellom Google Assistant, Amazon Alexa, Microsoft Cortana og Apples Siri der produsenter kvier seg for å velge side, og vi forbrukere risikerer å havne mellom plattformer og økosystemer som ikke snakker sammen. Selv om CES neppe gir oss hele svaret, kan vi få en pekepinn på veien videre.

Følg med for flere CES-nyheter i dagene som kommer!