Digital

Amazon Prime Video klar for Norge

Utfordrer Netflix og HBO med halv pris og den gamle Top Gear-gjengen.

BRUKERGRENSESNITT: Slik ser brukergrensesnittet ut til Amazon Prime Video ut på PC.
  • Geir Amundsen
    Journalist

Så er den Norges-klar, Amazons strømmetjeneste Prime Video som blant annet kan by på bilprogrammet «The Grand Tour» med den tidligere Top Gear-stjernen Jeremy Clarkson i spissen.

På menyen finner vi også andre egenproduserte TV-serier som Golden Globe-vinnerne «Mozart in the Jungle» og «Transparent», og Emmy-vinner «The Man in the High Castle». I tillegg er det som seg hør og bør en strømmetjeneste en mengde filmer til både barn og voksne, selv om utvalget av førsteinntrykket å dømme er mindre enn hos Netflix.

Vi registrerer også etter en kort prøvetur, at norske undertekster ikke er på plass, og at du foreløpig må høre langt etter norsk lyd på barnefilmer. Det tar tid å erobre strømmeverden på alle språk.

Les også

Netflix-advarselen mange nordmenn har gruet seg til er her

SPYDSPISS: Amazon bruker «The Grand Tour» for hva det er verdt når nye strømmemarkeder skal erobres.

Halv pris

Nordmenn bruker rett nok mest penger i verden på strømmetjenester med 800 kroner i året for en gjennomsnittshusholdning. Spørsmålet er om Amazon Prime Video har det som skal til for å få andre enn bilentusiastene til å bla opp for nok en strømmetjeneste.

Skjønt prisen er betydelig lavere enn vi er blitt vant til med strømmetjenester. Det første halvåret blir du trukket kun 2.99 dollar eller cirka 25 kroner i måneden. Deretter spretter prisen rett nok opp til 50 kroner, men det er fortsatt bare halv pris av konkurrentene.

Amazon har åpenbart bestemt seg å bruke pris som brekkstang for å komme inn på strømmemarkedet. De tilbyr også en gratis prøveperiode på syv dager.

Les også

Dette er nordmenns favorittjeneste for strømming av film og TV

Lar deg laste ned

Abonnenter på Prime Video har tilgang til innholdet når og hvor som helst med Amazon Prime Video-appen for Android og Ios, eller online på PrimeVideo.com. Det er også mulig å laste ned innhold på mobile enheter til bruk offline. En funksjon det tok Netflix flere år å få på plass.

Det finnes derimot ingen Prime Video app til Apple TV. Her må du gå via Iphone eller Ipad. Heller ikke på Chromecast finner vi Prime Video, og plattform-støtten er i det hele tatt betydelig dårligere enn Netflix kan vise til.

Du kan velge kvalitet på både strømming og nedlastning. Kjekt når datamengden skal holdes nede være seg det strømmes i mobilnettet eller lagringskapasiteten er begrenset.

Ultra HD eller 4K er på plass uten at du må betale ekstra for det, men avspilling av 4K er angivelig foreløpig begrenset til Ultra HD-TV-er fra Samsung og LG.

Prime Video tilbyr også utvalgte titler med såkalt HDR (High Dynamic Range) for økt kontrastomfang og bedre fargegjengivelsem, både Dolby Vision og HDR10. Mer om videokvaliteten og -formatene som Amazon tilbyr kan du lese her.

Les også

Harriet er forbannet: DAB-radioen er allerede ubrukelig

Netflix frykter Amazon

Da Netflix la frem resultatene for årets tredje kvartal i oktober, var de klare på at konkurransen om seernes skjermtid er steintøff og pekte blant annet på nettopp Amazon Prime Video.

Netflix tror Amazons strømmetjeneste vil bli like global som Netflix og YouTube med The Grand Tour.

– Vår utfordring er å fortsette å forbedre brukeropplevelsen og innholdet, slik at vi bedre å møte forbrukernes ønsker, skrev Netflix.

Den frykten har neppe blitt mindre med Amazons aggressive prising.

Årets heteste julegavetips for de teknologiinteresserte:

Les også

  1. BBC går i strupen på Netflix med «Britflix»

  2. Må man dra ut laderen etter bruk?

Les mer om

  1. Strømming
  2. HBO
  3. Netflix
  4. Amazon