Onsdag kan du miste NRK-kanaler på DAB – slik får du dem tilbake

Onsdag slukkes FM-sendingene i Nordland. Samme dag kan over to millioner DAB-lyttere over hele landet miste flere av NRKs radiokanaler.

KANALSØK: Tekniske grep som rammer mange DAB-lyttere.

Et kobbel av radiosjefer, både fra inn- og utland, er på plass i Stormen bibliotek i Bodø i morgen, for å markere at Nordland fylke er først ut med å slukke FM-sendingene.

Overgangen til DAB markerer et av de største teknologiskiftene Norge har opplevd på svært mange år. NRKs publikumsservice har styrket staben kraftig for å kunne håndtere det de tror blir en voldsom pågang fra lytterne.

– Vi forventer et stort rush. En ting er at FM-nettet slukkes i Nordland. Vi tror også mange ellers i landet vil ta kontakt når de oppdager at de har mistet noen av sine NRK-kanaler, sier Carina Berge, leder av NRKs publikumsservice.

For selv om det fortsatt er mange måneder igjen før FM-nettet stenges over hele landet, skjer det tekniske grep som rammer mange DAB-lyttere.

Les også

Slik slipper du å kjøpe DAB-radio

DAB sendes nemlig over to ulike nett. NRKs sendernett dekker 99,7 prosent av befolkningen, mens kommersiell radio dekker 92,8 prosent. I morgen vil flere av NRKs kanaler bli flyttet fra den såkalte riksblokken til regionblokken, altså NRKs eget nett.

– Det folk må gjøre onsdag er å ta et kanalsøk. Det er egentlig noe man bør gjøre flere ganger i året. Men da er man sikker på at de får tilgang til alle DAB-kanalene til NRK, sier Øyvind Vasaasen, avdelingsdirektør for medieutspilling og beredskap i NRK.

Lytter du til NRK P13, NRK Jazz, NRK Sport og NRK Klassisk vil du miste disse hvis du ikke tar et kanalsøk. Disse blir nemlig flyttet fra det kommersielle DAB-nettet til NRKs DAB-nett. ’

Ikke alle radioer fanger opp disse endringene, foruten nye kanaler, av seg selv. Derfor bør alle som lytter via DAB+, oppdatere kanallisten etter 11. januar.

Slik unngår man at radioen blir stille.

Les også

To av tre er mot DAB-tvang

De ansatte ved NRKs publikumsservice regner med stort rush når FM-nettet stenges i morgen. Foran: Torbjørn Rønningsen, Krister Helskog og Camilla Heggli. Bak fra venstre: Irina Isaeva, Caroline Nilsen og Bjørn-Thomas Pettersen.

Forventer stor pågang

– Mange av henvendelsen kommer nok til å handle om dette, sier Carina Berge i publikumsservice.

Vikarer er hentet inn, de ansatte er bedt om å jobbe overtid og fridager er blitt flyttet på, alt for at publikum skal møte noen i den andre enden når de tar kontakt.

– Vi forventer en mye større pågang nå sammenlignet med overgangen til det digitale bakkenettet. Den gang var mange allerede over på en digital plattform på TV. Men vi er spente på hvordan pågangen blir, sier hun.

De har i flere måneder hatt en stor pågang fra lyttere med spørsmål om DAB.

– Det har ligget på et par hundre henvendelser i måneden, og det er bare de skriftlige. Og spørsmålene er mange og varierte, alt fra om forskjellen på DAB og DAB+, eller om dette får noen konsekvenser for nettradioen de allerede bruker. Andre ting kan være bruk av antenner, sier Berge.

Bor du i Nordland og du ikke har kjøpt deg en DAB-radio, blir det stille i eteren fra og med i morgen når FM-nettet stenges.
Les også

Slik slipper du å kjøpe DAB-radio

De ansatte er blitt behørig kurset av NRKs tekniske stab for å stå best mulig rustet til telefonstormen.

– Vi har merket en holdningsendring. Tidlig i høst var det mange som ville uttrykke sin misnøye med DAB, at dette burde utsettes. Etter stortingsdebatten like før jul merket vi en endring. Da begynte folk på skjønne at dette kom til å skje, og da dreide innholdet seg til mer tekniske ting, sier Berge.