Onecall reklamerer med gratis nettradio – som du kan risikere å betale for

Forbrukerombudet krever at markedsføringen endres.

FRI NETTRADIO: Onecall tilbyr kundene sine fri nettradio på mobilen, men kun hvis du ikke har brukt opp datamengden din på vanlig surfing.

Nylig slukket de riksdekkende FM-nettene i Nordland. Det betyr at det nå kun er DAB eller nettradio som gjelder. Eller radio på digital-TV-en – les mer i saken slik slipper du å kjøpe DAB-radio.

Den Telia-eide mobiloperatøren Onecall var raskt ute med å tilby i første omgang kundene i Nordland det de markedsfører som «fri nettradio» på mobilen i fire måneder. «Nå kan du høre så mye radio du vil i Nordland. Regningen, den tar vi!», heter det på Onecalls hjemmeside.

Det som derimot ikke kommer så klart frem i kampanjebudskapet, er punktet om nettnøytralitet som står helt nederst:

«I tråd med regler for nettnøytralitet vil det ikke være mulig å lytte gratis på nettradio etter at inkludert datamengde er oppbrukt.»

Med andre ord, har du brukt opp datamengden på vanlig surfing, kan du heller ikke høre på radio så mye du vil uten å betale ekstra for det. Tilbudet om fri nettradio gjelder kun så lenge du har data igjen.

Les også

Harriet er forbannet: DAB-radioen hun trodde skulle vare livet ut er allerede ubrukelig

Ber om at markedsføringen endres

Forbrukerombudet mener denne begrensningen er så sentral at den bør kommuniseres samtidig med påstanden om fri nettradio.

– Fri nettradio kan være et fristende alternativ til DAB-radio når FM fases ut. Men at forbrukeren ikke kan høre så mye han vil på nettradio etter at den inkluderte datamengden i abonnementet er oppbrukt, er en betydelig avgrensing. Dette må kommuniseres klart og tydelig til forbrukerne, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth i en pressemelding.

– Å skjule viktig informasjon nederst på kampanjesiden er ikke godt nok. Vi har derfor bedt One Call om å endre markedsføringen, sier Haugseth.

One Call har fått frist til 30. januar med å rette seg etter kravene til Forbrukerombudet.

Les også

Morten sparer 4000 kroner i året på å kvitte seg med TV-dekoderen

Onecall endrer

Direktør i Onecall, Øistein Eriksen, synes Forbrukerombudets innvending er ryddig nok, og forteller at Onecall er i ferd med å endre teksten på nettsiden.

ENDRER: Direktør i Onecall Øistein Eriksen tar Forbrukerombudets innspill til etterretning.

– Vi velger også å ta av radioreklamen, da vi mener det vil fungere for dårlig å skulle informere om denne begrensningen slik Forbrukerombudet krever, sier Eriksen, som understreker at de ikke har fått en eneste klage fra sine 20.000 kunder i Nordland, og at det bare er Forbrukerombudet som har reagert negativt.

– Du tror ikke det har å gjøre med at begrensingen er litt kryptisk slik Forbrukerombudet hevder?

– Nei, det tror jeg ikke, vi vil dessuten forsikre oss om at ingen av kundene våre vil betale ett øre i ekstraregning som følge av dette, sier Eriksen.

På spørsmål om dette vil sette en stopper for Onecalls tilbud til kunder i nye fylker hvor FM-nettet skrus av, svarer Eriksen at man tvert imot gir full gass.

– Når nedslukkingen starter i Trøndelag og Møre og Romsdal om et par uker, vil vi tilby kundene våre i disse fylkene fri nettradio på mobilen.

Les også

Derfor bør du oppdatere Iphonen din nå

– Ikke et brudd på nettnøytraliteten

Oncall-direktøren er ikke enig i at fri nettradio er et brudd på nettnøytralitetsprinsippet, selv om man har valgt en løsning som tar hensyn til prinsippet.

– Vi mener det ikke er et brudd så lenge vi nulltakserer en hel kategori og ikke utvalgte radiostasjoner. Vi er i dialog med Nkom om forståelsen av nettnøytralitets- og nulltakseringsprinsippet, en sunn og viktig prinsipiell diskusjon vi var forberedt på.

– Nylig konkluderte den svenske tilsynsmyndigheten med at Telias tilbud i Sverige om gratis strømming av musikk og bruk av sosiale medier var et brudd på nettnøytralitetsprinsippet og EUs-regler på dette området?

– Ja, men vi mener nulltaksering av en hel kategori bør være innenfor nettnøytralitetsprinsippet, og er innstilt på å argumentere for og diskutere dette med Nkom.