Forsikringsselskap: Derfor bør du ikke bruke «uekte» ladere

Test viste at de blir mye varmere og øker brannfaren.

KOPILADER: Jo hvitere farge, desto høyere temperatur. Et forsøk med termografikamera viser at de «uekte» laderne (de fire til høyre) kan bli veldig varme. Laderen til venstre er en original Iphone-lader.

Kjøper du annet enn originalen når laderen blir ødelagt eller blir borte?

Såkalte kopi- eller «piratladere» blir ofte mye varmere enn originalladeren, noe som igjen øker faren for brann. Det viser en undersøkelse fra forsikringsselskapet If.

I testen ble fire tilfeldig utvalgte kopier av Iphone-ladere testet og temperaturmålt. De viste store forskjeller. En av kopiene kom opp i nesten 100 grader, dobbelt så høyt som originalladeren.

KJØPER ORIGINALEN: Jon Berge anbefaler alltid å kjøpe originalladere. Såkalte «piratladere» blir fort mye varmere, og øker dermed brannfaren.

Om du skulle være uheldig og laderen tar fyr, dekker forsikringen det uansett om det er en kopi- eller originallader.

– Men bruker du slike ladere, kan du ødelegge mobilen eller annet utstyr. Vi anbefaler alltid folk å bruke originallader, men det finnes også uoriginale ladere som har god kvalitet, sier informasjonsdirektør i If forsikringsselskap, Jon Berge.

Blir testet før de kommer i butikk

Du kan få kjøpt kopiladere mange steder, ebay og andre nettbutikker er populære. Også i vanlige elektronikkbutikker, som Clas Ohlson.

– Laderne våre er spesielt utviklet etter våre spesifikasjoner. Produktene går gjennom en omfattende test i Sverige, før produktene havner i butikk, sier kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson, Camilla Tully.

LIKE TRYGG: Billigladererne på Clas Ohlson skal være like trygge som originalladeren, mener kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson, Camilla Tully.

– Sikkerhet og kvalitet er viktig når du skal lade mobilen eller andre elektriske enheter. Vår kopilader er like trygg som den originale, mener Tully.

Hun viser til at alle deres produkter er testet og godkjent for bruk.

– Kunden skal føle seg trygg når de kjøper ladere hos oss. En undersøkelse som TV 2 gjorde konkluderte med at vår lader var like trygg som originalladeren.

CE-merket betyr at produsenten garanterer at grunnleggende sikkerhetskrav for produktet er oppfylt og kan dokumenteres, skriver Forbrukerrådet.

Må få en bedre holdning til lading

Elektronikk, enten ved feil bruk eller feil på elektriske produkter, forårsaker nesten 50 prosent av brannene i Norge, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo Brann- og redningsetat.

DÅRLIG HOLDNING: Mange nordmenn lar ladere stå i stikkontakten selv når den ikke er i bruk. Dårlig holdning, mener Sigurd Folgerø Dalen i brann- og redningsetaten i Oslo.

– Vi må få en bedre holdning og rutine på hvordan man skal bruke og lade elektroniske enheter riktig. Ting må ikke stå i stikkontakten hele tiden. Blir det en overbelastning, kan det i verste fall føre til brann. Det er mennesker som forårsaker branner, og dermed kan vi også gjøre noe med det, sier han.

VÅKEN OG TILSTEDE: Anbefaler alltid å være våken og til stedet når man lader, mener Sigurd Folgerø Dalen i Oslo Brann- og redningsetat.
  • Mer om ladere:

– Ikke lad mobilen på soverommet

Brann- og redningsetaten i Oslo opplever tilfeller der de må rykke ut fordi personer har opplevd brann i mobil, lader eller i andre elektriske enheter.

Hvis branninspektøren må lade mobilen på natten, gjør han det ikke på soverommet.

– Hvis jeg absolutt må lade på natten, legger jeg den på et ubrennbart underlag. Da får ikke brannen spredt seg videre. Jeg lader også ved en røykvarsler. Det er ikke vanskelig å gjøre grep for å redusere sannsynligheten for brann, sier han.