Derfor blir mange nordmenn snytt for Champions League i beste billedkvalitet

Og Premier League i Ultra-HD må norske fotballfans se enda lengre etter.

CHAMPIONS LEAGUE: Manchester City og de andre lagene i Champions League kan ses i Ultra HD kvalitet på Viasats egen UHD-kanal.

Hver fjerde TV som ble solgt i Norge i 2016 var en såkalt 4K eller Ultra-HD-TV (UHD), ifølge ferske tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Det betyr at TV-er med fire ganger så høy skjermopplsøning som vanlige HD-TV-er er i ferd med å innta norske stuer.

Men innhold produsert og distribuert i 4K har vært begrenset til enkelte titler fra Netflix og Amazon.

Derfor var det nok mange fotballelskere med UHD-TV som smilte bredt da Viasat i høst lanserte en egen UHD-kanal med utvalgte direktesendinger fra UEFA Champions League, La Liga og andre deler av MTGs rettighetsportefølje spesialprodusert i Ultra HD.

Skjønt så langt har UHD-kanalen vært forbeholdt Viasats parabolkunder. Viasat Sport-abonnenter på andre plattformer har med andre ord vært snytt for Champions League i beste billedkvalitet.

Les også

Fikk 45 brev fra Canal Digital på to dager

FIREDOBLING: Dobbelt så mange bildepunkter både horisontalt og vertikalt betyr at du kan halvere seeravstanden uten at pikslene blir mer synlige sammenlignet med enn full-HD-skjerm.

Mangler UHD-dekodere

Nå gjøres UHD-kanalen til Viasat også tilgjengelig for TV-kundene til bredbåndsleverandøren Homenet. Disse blir utstyrt med Viasats nye UHD-boks som støtter visning av 4K-signaler.

Det hjelper ikke å ha en UHD-TV om ikke dekoderen støtter 4K.

Det er også hovedforklaringen på at mange norske TV-seere og Viasat sport-abonnementer ikke har fått nyte favorittlaget i sylskarpe bilder.

PRAGMATISK: Kommunikasjonssjef i MTG Norge, Line Vee Hanum, sier Viasat vil at flest mulig skal få tilgang på UHD-kanalen deres.

Kommunikasjonssjef i MTG Norge, Line Vee Hanum, forteller at Viasat er i god dialog med andre distributører om et UHD-tilbud.

– Vi ser at stadig flere investerer i UHD-TV-er og at UHD er i ferd med å bli den nye standarden, derfor er det viktig å få distribuert UHD-innholdet vårt til så mange seere som mulig, sier Vee Hanum.

Hun forteller at så snart de andre TV-distributørene får oppgradert distribusjonsteknologien og dekoderne sine til UHD, vil det bli mulig å få distribuert Viasats UHD-innhold til disse kundene.

– I tillegg har vi en dialog med enkelte fiberpartnere av typen Homenet som vil kunne tilby Viasats UHD-kanal om kort tid.

– Alle UHD-TV-er er smarte, hvorfor ikke en app som lar Viasat-kundene strømme UHD-innholdet dekoderfritt?

– Denne muligheten har man ikke i dag, men vi jobber stadig med den teknologiske utviklingen av produktene våre.

Les også

Appen Justwatch vil gi deg full kontroll over strømmetjenestene dine

Økende interesse

En runde til de andre norske TV-distributørene, viser at de følger nøye med på UHD-utviklingen og at flere har UHD-planer for 2017.

Kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital Sattelitt, opplever 4K som veldig interessant og mener det har skjedd mye det siste året.

– Vi har alltid som mål å være gode på billedkvalitet, og vil kommunisere planene vår for 4K litt senere i år, sier Pettersen.

Kommunikasjonsrådgiver i Altibox, Espen Schiager, forteller at de første kundene får den nye og UHD-klare TV-løsning til Altibox i mars.

– Foreløpig har vi bare en kanal som er klar, Fashion TV, men etter hvert som løsningen rulles ut til flere vil vi også jobbe for å gi våre kunder det beste UHD-innholdet fra ulike leverandører, sier Schiager.

Hos RiksTV ser man på muligheten for etterhvert å kunne tilby UHD-innhold over IP, men har ingen konkrete planer.

Les også

Nå kan du omsider se Netflix uten internett

Hva med Premier League?

Sky Sport som produserer Premier League produserte sin første fotballkamp i UHD allerede i 2012, og 124 av årets kamper fra Premier League produseres i Ultra HD.

PREMIER LEAGUE: Også Premier League produseres i UHD, men foreløpig er ikke disse sendingen tilgjengelige i Norge.

I Norge er det TV2 som har senderettighetene til Premier League på alle plattformer. Men til tross for at rettighetene koster TV2 550 millioner kroner i året, inkluderer de ikke Ultra HD.

– Det stemmer, vi må betale et tillegg for å få distribusjonsrettighetene til UHD-sendingene. I tillegg stilles det krav til at vi må få med oss to andre rettighetseiere i Europa, sier Steinar Brændeland som er direktør for brukerbetaling og distribusjon i TV2.

I tillegg må TV2 gjøre oppdateringer på sitt sendesystem.

– Vi ønsker i utgangspunkt å kunne tilby Premier League i Ultra HD da sport er det som kanskje får det største løftet i UHD, men det blir neppe noen realitet før neste sesong, sier Brændeland.