Digital

Norsk nettbrett vil viske ut skillet mellom papir og digitale skjermer

Hevder å ha utviklet verdens raskeste elektroniske papir.

UTVIKLING: Remarkable sikter seg inn på papirglade og kreative kunder med sitt nettbrett som etter planen skal være klar for butikkhyllene sent neste sommer.
 • Geir Amundsen
  Geir Amundsen
  Journalist

Den norske oppstartsbedriften Remarkable som blant andre består av ingeniører fra NTNU i Trondheim, Harvard og MIT, har lansert et nettbrett med en skjermtype som kombinerer fordelene til papir og digitale enheter.

– Remarkable er et teknologiprodukt for dem som elsker følelsen av papir og det kreative spillerommet det gir, men som samtidig har behov for å leve digitalt uten støy og forstyrrelser. Derfor rendyrker vi opplevelsen av at man kun skal kunne lese, skrive og tegne, sier Magnus Wanberg, gründer og administrerende direktør Remarkable i en pressemelding.

Gründerne i Remarkable har de siste tre årene forsket på og utviklet skjermteknologien «Electronic Paper Display», også kalt digitalt papir eller e-ink, som langt på vei ser og føles ut som fysisk papir. Slik blant andre Amazon bruker i sitt Kindle-lesebrett.

Les også

Stupfall i nettbrettmarkedet

UTVIKLING: Remarkable har utviklet det såkalte CANVAS-displayet i tett samarbeid med E Ink som er verden største produsent av slike.

God skrivefølelse

Selv tenkte vi umiddelbart på Sonys E-ink nettbrett.

– Vårt nettbrett er innenfor samme kategori som Sonys nettbrett, men det er noen vesentlige forskjeller. Vi har klart å løse tregheten som har preget e-ink-skjermene, og overflaten gir en motstand og friksjon som er vesentlig for å gi en god skrivefølelse, forklarer kommunikasjonsansvarlig i Remarkable, Henrik Gustav Faller.

Han understreker at mens Sony retter seg mot bedriftsmarkedet, har Remarkable fokus både på personer som bruker mye papir i jobbsammenheng, men også studenter og akademikere, og kreative personer som tegner mye.

SKRIVEFØLELSE: Remarkable hevder skrivefølelsen er tatt til et nytt nivå.

Skryter av lite funksjonalitet

– Inget annet nettbrett har mindre funksjonalitet enn vårt, skriver Remarkable på sin hjemmeside.

Den norske produsenten mener papir er det ultimate verktøy for tenking, og har derfor valgt å designe nettbrettet slik at det «ikke skal komme i veien for hjernen din».

I praksis betyr det at du hverken kan surfe på nett eller sende e-post direkte, men det skal være enkelt å overføre notatene til PC-en via en egen skyløsning. WI-Fi er nemlig på plass.

Brettet kjører Codex, et LinuxSL-basert operativsystem optimalisert for e-papir. Lagringsplassen er på beskjedne 8GB, men skal ifølge Faller være mer enn nok i kombinasjon med skylagring.

– Husk her er det ikke snakk om HD-videoer, men e-bøker og PDF-er, sier Faller.

Batteriet på 3000mAh skal holde Remarakble gående i 15 og 20 timer, men det jobbes med å øke batteritiden ytterligere.

Skjermen har 16 gråtoner, og ifølge Faller vil det trolig ta flere år før vi får se e-ink-skjermer med farger på markedet.

Les også

- Iphone-eiere er mer opptatt av status enn Android-eiere

IKKE EN IPAD: I motsetning til Ipad bruker ikke Remarkable en bakgrunnsopplyst LCD-skjerm, men en variant av e-ink. For å skrive på skjermen må man bruke en spesiell penn.

Først leveringsklart i august

Faller forteller at man er godt i gang med betatestingen, og at målet er å levere de første nettbrettene til kundene i august 2017. Prisen forventes å bli ca. 4500 kroner uten penn og etui.

– Vi allerede mottatt flere hundre forhåndsbestillinger på nettsiden vår bare timer etter at vi gikk live, sier Faller, som forteller at Norge og USA blir to viktige markeder i starten.

På spørsmål om den finansielle statusen, forteller Faller at man har flere investorer med på laget, men at man håper å få flere med på laget nå når man trekker sløret av produktet. Samtidig har man åpnet for forhåndsbetillinger som kan kanselleres kostnadsfritt.

PS! Teknologimagasinet kommer tilbake med en prøvekjøring så snart vi har mottatt et tidligeksemplar.

Slik presenterer Remarkable selv sitt eget nettbrett:

Forhåndsbetaling

– Ved å betale på forhånd så utsetter du deg for en risiko fordi du ikke har kontroll over gjenstanden. Blant annet kan du oppleve at selskapet går konkurs. Det er særlig en utfordring hvis selskapet er lite og nystartet, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Hun har følgende generelle råd om forhåndsbetlaing:

 • Når du kjøper av en næringsdrivende har du ekstra gode rettigheter gjennom forbrukerkjøpsloven. Blant annet kan du gå fra avtalen, om varen blir forsinket og det var viktig for deg å få den til et bestemt tidspunkt.
 • Går selskapet konkurs kan du gå på bakenforliggende ledd. Finnes det ingen grossist, eller forhandler, har du en ekstra utvei med å bruke kredittkort. Da kan du gå på banken om du ikke får varen.
 • Hvis du får problemer med en forhåndsbestilling, så kan Forbrukerrådet hjelpe deg. Vi kan gi råd og vi kan mekle i saken. Løser den seg ikke kan du gå til Forbrukertvistutvalget.

Les også

 1. Apple oppgraderer Ipad

 2. Vi har testet seks nettbrett

 3. Slik skal Canal Digital holde på kabel-TV-kundene

 4. Teknologimagasinet: Julegaven som vil gi deg mye trøbbel å sette opp

Les mer om

 1. Nettbrett
 2. Digital