DAB-radioen Harriet trodde skulle vare livet ut, er allerede ubrukelig
— Det er jo helt bak mål!, sier en fortvilet Harriet Backer.
— Det er provoserende at vi som fulgte NRKs oppfordring og gikk til anskaffelse av en DAB-radio, skal straffes med å måtte kjøpe en ny. Det er da ikke vår skyld at DAB-teknologien ikke var god nok, spør en engasjert Harriet Backer.
Backers radio er én av rundt 200.000 solgte DAB-radioer som ikke støtter det nyeste såkalte DAB+ formatet som blir enerådende når FM-nettet slukkes i 2017. Allerede i dag er det flere nisjekanaler som kun sender i DAB+. Deriblant Backers favorittkanal, NRK Klassisk.
— I julen prøvde jeg forgjeves å få inn NRK Klassisk i flere dager, og rådførte meg med både familie og venner. Først trodde jeg radioen var ødelagt og måtte på verksted, men så hørte jeg om flere som hadde det samme problemet.
Ekkelt eller nyttig?
Da vi forteller at det trolig handler om at NRK Klassisk i høst gikk over til å bli en ren DAB+ kanal, og at hennes DAB-radio ikke støtter DAB+, lar ikke reaksjonen vente på seg.
— Dette er jo helt bak mål. Det kan da ikke være slik at man oppfordrer lytterne til å investere i DAB-mottagere når standarden åpenbart ikke er bra nok og må oppdateres slik at mange DAB-radioer blir ubrukelige. Jeg har ikke engang hørt om DAB+ før nå, og man kan kke forvente at alle skal vite at det finnes to DAB-standarder? Det må noen fortelle oss, argumenterer Backer.
- Bør dere som er rammet bli kompensert med en ny og DAB+ kompatibel radio?
— Ja, det synes jeg bare hadde vært rett og rimelig. Så billige som de har blitt, kunne de gitt bort en DAB+ radio til alle som har kjøpt DAB-radio tidlig slik at ikke vi blir skadelidende. Men det handler først og fremst om prinsippet og følelsen av å ha blitt lurt.
Vi tok med Harriet Backer til Marienlyst for å møte NRK og Digitalradio.no som eies av P4 og NRK, og har som oppgave å koordinere informasjonsarbeidet i radiodigitaliseringen.
Se video her:
Innrømmer at det må informeres bedre
Både NRKs distribusjonssjef Bjarne Andre Myklebust, og Jarle Ruud som er informasjonssjef for marked i Digitalradio Norge, innrømmer at det nok er en del som ikke har fått med seg at det eksisterer to DAB-standarder, og at eldre DAB-radioer ikke er kompatibel med DAB+, slik flere nisjekanaler allerede sender eksklusivt i.
— Backer er et godt eksempel på at vi fortsatt har en informasjonsjobb å gjøre frem mot FM-slukkingen, og det er nok særlig en del eldre lyttere som kanskje ikke har fått med seg at den gamle DAB-radioen deres ikke fungerer med DAB+, sier Ruud.
Han får støtte av Myklebust, som bare kan beklage situasjonen for de som var tidlig ute med å anskaffe seg en DAB-radio. En situasjon han mener er en uunngåelig konsekvens av teknologiutviklingen.
På spørsmålet om erstatning av DAB-radioer som ikke støtter DAB+ slik Backer etterlyser, forteller Ruud at det ikke finnes noen slik økonomisk støtteordning i dag, og at det heller ikke har vært vurdert.Men mange har mulighet for å oppdatere den gamle DAB-radioen med en adapter, understreker Ruud.
Fakta om DAB og FM
- I løpet av 2017 erstattes FM med DAB+. Alle rikssendte radiosendinger blir da heldigitale.
- Mange lokalradioer vil fortsatt å sende på FM også etter 2017. * I tillegg til DAB+-mottakere kan du høre digitalradio på internett eller via digital-tv.
- Flere radiokanaler tilbyr apper for smarttelefoner og nettbrett.
- Radio.nohar også nylig sluppet en app som samler mange norske radiokanaler på ett og samme sted.
- NRKs kanaler, kommersielle kanaler og lokalradio kan ha ulik dekning i DAB-nettene. For å undersøke hvor det er DAB+-dekning og hvilke kanaler som er tilgjengelige, se radio.no.
Fått med deg denne?
Fem smarte tips:
Interessert i teknologi — se vårt nye teknologimagasin!