Foreldreliv

Dette betaler du barnevakten

Lurer du på hvor mye penger barnevakten skal få for jobben? Det er du neppe alene om. Dette er hva ekspertene mener du må forvente å betale.

KOMMER AN PÅ JOBBEN: Hvor mye du skal betale barnevakten, avhenger av hvor mye jobb han eller hun er forventet å gjøre, sier ekspertene. Foto: Lopolo / Shutterstock

 • Maren Eriksen
 • Janet Molde Hollund
 • Babyverden.no

Du skal ikke bli ruinert når du tar en tur på kino med kjæresten din mens barnevakten passer de søte små. Men skal du holde på barnevakten til neste anledning, bør betalingen stå i stil. Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, sier betalingen avhenger av flere faktorer.

– Både antall barn, hva slags oppgaver barnevakten har i forbindelse med jobben og alderen på barnevakten vil kunne påvirke prisen, mener hun.

Reitan sier det er forskjell på om barnevakten kommer etter at barnet har lagt seg, og sitter der mens barnet sover, eller om barnevakten også tar seg av kveldsstellet og leggingen.

– Skal barnevakten i tillegg overnatte, og kanskje også ta morgenstellet, blir gjerne betalingen annerledes enn om han eller hun bare sitter der noen timer en kveld, fortsetter hun.

Slik takler du omgangssyken

50 til 100 kroner timen

Reitan tenker at en kanskje betaler noe annet til ungdommer i nærmiljøet enn voksne som tar på seg en slik oppgave for å få en ekstrainntekt.

– I en undersøkelse vi gjennomførte for et par år siden, svarte de foreldrene som hadde betalt barnevakt at de gjerne ga 100 kroner i timen til barnevakten, sier Reitan.

– Dersom man skal betale mye til barnevakten, kan det for mange bli et stort innhugg i månedsbudsjettet. Det må ikke bli slik at man kvier seg for å gå en tur på kino fordi barnevakten blir for dyr. Da blir alternativet at man blir hjemme, og at barnevakten heller ikke får jobben, sier Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

FORHØR DEG I NÆRMIJØET: Snakk med venner og bekjente i nabolaget om hva som er vanlig å betale for barnevakt. Slik unngår du å bli den upopulære som betaler for dårlig. Foto: Maria Sbytova / Shutterstock

Fødekvinne – kom deg opp av sengen!

Også Sørmo mener en må ta hensyn til alderen på barnet og hvor mye det krever av barnevakten.

– Husk at dette er nettopenger. Betalingen til en 15 år gammel barnevakt skal ikke konkurrere med lønnen til barnehageassistenter, som i tillegg skal betale skatt av pengene, sier Sørmo.

– Jeg tenker det er greit med mellom 50 og 100 kroner i timen, avhengig av barnevaktens alder. Dersom det er snakk om mange timer en kveld, eventuelt med overnatting, kan en bli enige om en fastpris på forhånd, legger hun til.

Hør med andre hva de betaler

Både Reitan og Sørmo sier det kan være lurt å lufte nivået for betaling med naboer, venner eller foreldre på skole og i barnehage.

– Da slipper man å være redd for å bli den upopulære som betaler for dårlig, samtidig som det blir med forutsigbart for barnevakten, sier Sørmo.

– Man bør ikke prise seg for lavt, samtidig som man heller ikke skal betale for mye, sier Reitan.

Dette sier en profesjonell aktør

Det finnes også profesjonelle aktører som tilbyr barnepass. Ett eksempel er Barnepasseren.no, som er en barnepassformidler som tilbyr barnevakter med mange års bakgrunn i arbeid med barn. Alle deres barnevakter er over 18 år. Deres anbefaling er en timesats på 120 kroner.

Timebetalingen er uavhengig av når på døgnet barnepasset foregår, og uavhengig av antall barn, så lenge de er i samme husstand og samme familie. Det er dobbel timebetaling den første timen, og man betaler minst 360 kroner pr. gang. Blir det økter som sammenhengende varer lenger enn en vanlig arbeidsdag, sier de at man kan redusere timelønnen litt de påfølgende timene.

SKATT: Man kan betale opptil 6000 kroner til en barnevakt uten at det må rapporteres til skattemyndighetene. Som forelder, kan du trekke fra utgiftene på skatten. Foto: antoniodiaz / Shutterstock

Fantastiske bilder av vannfødsler

Barnevakten kan bare tjene 6000 kroner i året skattefritt

Bruker du mye barnevakt, bør du helst ha flere å spille på. I hvert fall om beløpet kommer på over 6000 kroner i året.

6000 kroner er makssummen man kan betale til én person pr. år for tjenester, uten at det må rapporteres til skattemyndighetene. Man kan imidlertid benytte seg av flere barnevakter, og for hver av dem vil grensen være 6000 kroner.

– Kravet ved slike tjenester er at jobben må være knyttet til hus eller hytte, og at vedkommende ikke har det som næring i tillegg. Det vil si at du og jeg kan male for 6000 kroner hos naboen skattefritt i fritiden, men det kan ikke en maler, forklarer siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

Du kan trekke fra utgiftene på skatten

Som forelder har du krav på inntil 25.000 kroner i skattefradrag om du har ett barn. For hvert barn utover ett, stiger tallet med 15.000. Har du to barn kan du altså trekke av 40.000 kroner på skatten.

– Foreldrefradraget er til pass og stell av barn, og vanligvis er det barnehage og SFO som inngår i dette. Men også barnevakt vil høre inn her. Har du ikke brukt opp hele fradraget på barnehage og SFO, vil du kunne skrive opp utgifter du har hatt til barnevakt i løpet av året, sier Kvadsheim.

Er du bekymret for hvordan du skal dokumentere utgiftene, kan du ta det med ro.

– Dette er tjenester hvor det ofte er naturlig at det ikke finnes god dokumentasjon. Ungdommer som har skattefrie inntekter vil ikke rapportere inn summen og i praksis godtas det nok at det ikke finnes god dokumentasjon på det. Men du må jo faktisk ha hatt disse kostnadene, og jeg ville nok latt utbetalingene gå fra bankkonto eller Vipps, ikke kontant, sier han.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Fått med deg disse artiklene?

Les også

Foreldre finner barnevakt blant fremmede på Facebook

Les også

Mariann fikk sjokk da hun så hva slags bilder hun hadde delt av barna

Les også

Hva gjør du hvis barnet ditt ikke hjelper til hjemme?

Les også

Fraråder å gi fennikelte til barn

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

Les mer om

 1. Lønn
 2. Pass
 3. Foreldre
 4. Familieøkonomi

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV

  Har du fortsatt ikke kontrollert skattemeldingen? Her er tipsene som kan spare deg for tusener

 2. BOLIG

  Eier eller leier du ut bolig? Dette er skattefradragene det er lett å glemme

 3. BOLIG

  Slik unngår du skattetrøbbel når du har vaskehjelp

 4. BOLIG

  Slik får du betalt vaskehjelpen hvitt – tre alternative fremgangsmåter

 5. FORELDRELIV

  Slik får du råd til å være lenger hjemme med barna

 6. FORELDRELIV

  Statsbudsjettet: Dette betyr det for småbarnsfamilier