Fire av ti bruker mer penger enn planlagt i julen

Forbrukerøkonomene tipser: Slik unngår du å gå på en økonomisk smell i julen.

PENGESLUK: I år skal nordmenn bruke i snitt 11.100 kroner hver på julefeiringen, viser en fersk undersøkelse.

Kanskje har du opplevd det selv: Du har en halvveis plan for hva du skal gi i gave og til hvem. Underveis fristes du til å kjøpe noen flere og kanskje legge litt ekstra penger i noen av dem.

Når shoppefesten er over og regnskapet gjøres opp, viser kontoutskriften et helt annet beløp enn det du i utgangspunktet hadde tatt sikte på.

– Hvert år er det flere av oss som ender opp med å bruke mer enn planlagt på julefeiringen. Kun syv prosent av oss satte opp et julebudsjett i fjor. Da er veien kort til å miste oversikten, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Les også

Test av julekalendere for barn: Store forskjeller på pris og innhold

FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl i DNB.

Bruker over 11.000 kroner på julen

I år skal nordmenn bruke i snitt 11.100 kroner hver på julefeiringen, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av banken.

Det stemmer godt med prognoser fra Hovedorganisasjonen Virke. De anslår at vi kommer til å handle for rundt 10.700 kroner hver i løpet av julen. Totalt blir det 56,3 milliarder kroner.

Tallene deres fra 2016 viser at omsetningen i desember er hele 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året.

Les også

Sjekk hvilken av julepynttypene du er

Bruker mest penger på gaver

Ifølge DNBs undersøkelse, står gaveposten for over halve forbruket – og fire av ti nordmenn svarer at de ofte kjøper for dyre julegaver. Dette gjelder særlig de unge i aldersgruppen 18–24 år.

– Hvor mye du skal bruke på julefeiringen bør henge sammen med hvor mye du har å rutte med. Julen skal ikke gå på bekostning av økonomien din, sier Sandmæl.

Dette skal vi bruke pengene på

Julegaver5715
Julemat2347
Julebord/uteliv771
Nyttårsfesten723
Klær og sko466
Julepynt/interiør383
Julekalender303
Julekort/pakkepost225
Fyrverkeri164
Totalt 11.097

Folk i Nord-Norge planlegger å svi av mest penger, hele 11.861 kroner, på årets jul. Trønderne er mer sparsommelige og vil i snitt bruke 9497 kroner.

Noen utvalgte geografiske forskjeller:

Akershus/OsloHedmark/OpplandSør-/ØstlandetAgder og RogalandVestlandetTrøndelagNord-Norge
Julegaver5705657355875263599642696569
Julemat2172231824912226241024572480
Julebord/uteliv883760928663616677685
Julekalender293323367248249289358

Kilde: Respons Analyse/DNB

Les også

Test av ni julebrus: Forhåndsfavoritten havnet utenfor pallen

Sett opp budsjett

Oppfordringen fra forbrukerøkonomen er klar:

– Jeg anbefaler alle å starte allerede nå med juleforberedelsene. Ved å sette opp et julebudsjett og skrive handlelister i forkant, kan du spare mye penger og tid, sier Sandmæl.

I julebudsjettet skriver du ned hvor mye penger du skal bruke i julen, og hva pengene skal brukes til.

– Del opp de ulike postene som gaver, julepynt, mat, og så videre. For å unngå at julebudsjettet kun blir fjerne tall, bør du følge med i nett- og mobilbanken, sier hun og tilføyer:

– I tillegg bør du sette opp en gaveliste over hvem du skal kjøpe til, hva du skal kjøpe, og sette en makspris pr. person.

FORBRUKERØKONOM: Anne Motzfeldt i Danske Bank.

Tenk over prioriteringene

Også forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt, mener planlegging er det viktigste grepet for å unngå en økonomisk smell.

– Når du har laget en oversikt er det også lettere å følge med på priser og potensielle salg.

Motzfeldt anbefaler å tenke nøye gjennom hvordan du ønsker å bruke pengene. Er det nødvendig med mer julepynt? Og kan du låne en kjole eller bruke klær du allerede har til julebordet?

– Ønsker du å sette opp et budsjett, kan det være fint å gå over kontoutskriften fra november og desember siste år. Da får du en oversikt over hvordan pengene ble fordelt, og kan se om det er noe du vil gjøre annerledes i år.

SHOPPINGFEBER: Virkes tall fra 2016 viser at omsetningen i desember er hele 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året.

Her er flere tips til en rimeligere julefeiring:

1. Unngå kostbare adventskalendere

– Adventskalendere til kjæresten eller barna har en tendens til å bli ganske dyre. Til kjæresten kan du jo lage en kalender med bilder fra gode opplevelser det siste året. Til barna er det kanskje nok med gaver noen av dagene og bare en twist de andre dagene, foreslår Motzfeldt.

2. Se gjennom gavelisten

– Tenk gjennom det er noen du kan kutte fra gavelisten i år, som tantebarn som er blitt store, eller venner av barna dine. Det kan også være lurt å avtale en makspris med dem du har på listen, råder Sandmæl.

– Kanskje kan du gå sammen med andre og spleise på noen gaver. Det kan også være hyggeligere at vennegjengen går ut og spiser sammen enn å utveksle presanger, mener Motzfeldt.

3. Sammenlign priser

– Bruk prissammenligningstjenester slik at du får den beste prisen. Mange butikker har dessuten prisgaranti og legger opp til at du skal få best mulig pris, påpeker Sandmæl.

4. Gi noe hjemmelaget eller en opplevelse

– Gi noe hjemmelaget eller en tjeneste i gave. Det kan være et klippekort på barnevakt, et par heklede grytekluter, en tur i marka eller en tur på kino, sier Sandmæl.

– Noen ganger er det også bedre med et godt og gjennomtenkt julekort, fremfor en gave kjøpt i hastverk, legger Motzfeldt til.

5. Arranger juleverksted

– Lag hjemmelaget pynt og julegaver sammen med nære og kjære, oppfordrer Sandmæl.

6. Planlegg matinnkjøpene

– Planlegg matinnkjøpene og sett gjerne opp handleliste og matplan. Det kan være sparte penger å handle stort og sjelden, i stedet for litt hver dag, sier Motzfeldt.

– Julematen trenger heller ikke å koste flesk. Det er mye penger å spare på å velge rimeligere produkter, tilføyer Sandmæl.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.