- Beskytt barnas øyne under solformørkelsen

Ber barnehager vurdere om det er ansvarlig med utelek fredag.

Blir det skyfritt på fredag, bør barnehager vurdere å holde barna innendørs under formørkelsen, mener kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal. Her fra Frognerparken i Oslo i 2008 hvor brødrene (f.v) August Paulsen Kjos (5), og Kristian Paulsen Kjos (9), kikket på solformørkelsen gjennom spesialbriller.

Preben Aavitsland, kommuneoverlege i Arendal, ber barnehager og skoler vurdere å holde barna innendørs fredag i den stunden solformørkelsen varer, skriver Agderposten.

— Solformørkelser kan være farlige, særlig for barn, hvis man kikker rett mot solen. Når man ser rett mot solen, treffer disse strålene netthinnen der de i løpet av få sekunder kan gi «brannsår». Resultatet kan bli alvorlige, varige synsskader, sier Aavitsland.

Også andre kommuner har kommet med advarsler til skoler, barnehager og innbyggere, eksempelvis Sarpsborg, Øvre Eiker og Verran.

Største siden 1954

Formiddagen fredag, forutsatt pent vær, vil en delvis solformørkelse være synlig i hele fastlandsnorge. På Svalbard vil hele solskiven være tildekket.

Preben Aavitsland, kommuneoverlege i Arendal.

Rundt klokken kvart på ti vil månen gradvis begynne å dekke til solskiva, og cirka én time senere, nærmere bestemt ti på elleve, vil formørkelsen være på sitt maksimum. Solformørkelsener den største siden 1954. — Holder man barna inne er man helt på den sikre siden. Slik sett er rådet godt, men det bør være mulig å la de få leke ute som på en vanlig hverdag.

Det sier dosent og optiker Magne Helland ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Mange, også barna, kan ha oppfattet at det er «noe med sola» på fredag. Med fornuftig planlegging, informerte voksne til stede, og tilgang på solformørkelsesbriller eller andre sikre betraktningsteknikker, kan det bli en trygg og uforglemmelig opplevelse, ifølge Helland.

— Det er imidlertid viktig at voksne passer på og at barna forklares at de ikke må se direkte på sola. Dette uavhengig av om man i barnehagen eller skolen har et eget opplegg for dagen eller ei, sier han.

- Voksne må passe på

Barneøyne er mer utsatt for øyeskader ved ufornuftig solbetraktning.

Dosent og optiker Magne Helland.

— Den ene grunnen er at barn naturlig nok ikke er like beviste på at det å se på solen kan være skadelig. En annen grunn et at barn har større pupiller enn voksne og eldre mennesker, og at øyelinsene i barneøyne slipper igjennom mer lys og stråling enn hva som er tilfelle for øyne hos eldre. Inn på øyebakgrunnen i et barneøye, og i denne sammenheng konsentrert i et lite kritisk område for skarpsyn, kommer det betydelig mer lys, inkluderte noe mer kortbølget og ultrafiolett stråling. Det er intensiteten av denne strålingen som kan skade vevet bak i øyet, sier Helland. - Må man ta de samme forholdsreglene også hvis været er noe overskyet?

— Er det helt overskyet er det ikke noe å se i det hele tatt, men er det delvis overskyet, et lett skydekke, må man fortsatt gjøre de samme tiltakene. Risikoen for øyeskader er nok litt lavere, men dette er ikke noe jeg ville gamblet rundt, sier Helland.

Her er sjansene størst for å se solformørkelsen

Statsmeteorolog Hanneke Luijting ved værvarselingen i Tromsø har utarbeidet et varsel torsdag morgen med tanke på solformørkelsen.

Varsel for fredag klokken 11.

— På Svalbard og Longyearbyen ser det ut til å bli gode muligheter. I indre strøk av Finnmark likeså og det ser særlig bra ut for sørlige strøk av Nordland, sier hun.Videre forteller meteorologen at Trøndelag vil få delvis skyet, mens på Vestlandet ser det grått ut, det samme gjelder deler av østlandsområdene.

— Det er størst sjanser sør i Vest-Agder, sør i Telemark og i Vestfold. Øst for Oslofjorden og sør i Hedmark er det mulighet for å se sola, men ikke like gode sjanser som i områdene vest for Oslofjorden, legger hun til.

Les også:

Kosmiske tilfeldigheter byr på en astronomisk begivenhet fredag formiddag

Sysselmannen roper varsku før solformørkelse

Solformørkelsen går trolig i grått

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppeog Twitterprofilfor Familie og oppvekst.