Når barnet ønsker seg et kjæledyr: – Vær klar over at du kjøper deg ansvar

Dette bør du tenke på før du skaffer et nytt familiemedlem.

FORPLIKTELSE: Et kjæledyr kan lære ungene å ta ansvar, men til syvende og sist er det den voksne som må sørge for at dyret har det bra.

Med barn i hjemmet kommer ofte spørsmålet om å få en liten firbeint venn – og kanskje er et dyr øverst på ønskelisten til jul.

Et kjæledyr kan være en ypperlig måte å lære ungene å ta ansvar, men selv om det er barnet som ønsker seg dyr, er det alltid den voksne som har hovedansvaret. Ifølge lov om dyrevelferd §6 skal ikke foresatt «la barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr».

– Foreldrene må trå til

– Å få et dyr er ikke noe du gjør på impuls. Det er viktig å tenke gjennom på forhånd hva du ønsker deg, du må ha tid og plass, og være klar over at du kjøper deg et ansvar, sier Per Arild Evjeberg, innehaver av dyrebutikken Dyrego.

POPULÆRT: Gnagere er populære dyr for barnefamilier, forteller innehaver av dyrebutikken Dyrego, Per Arild Evjeberg.

Også dyrlege Pål Høie Abrahamsen er opptatt av at voksne tar ansvaret på alvor.

– Det nytter ikke å si til et barn at det skal få kanin hvis det lover å ta seg av den. Tre måneder etterpå vil kanskje den samme ungen heller gå på ballett, og da må foreldrene trå til, sier Abrahamsen.

Små barn synes ofte små dyr er veldig fine. Men jo mindre ungene er, desto større bør egentlig dyret være. Kaninunger kan lett bli klemt i hjel av ivrige små barnehender, og hamstere kan lett få store skader om det faller selv fra et lite barnefang.

Før du anskaffer deg et kjæledyr er det viktig å sette seg inn i alle sider ved dyrehold. Mattilsynet har laget gode veiledere om hvordan man steller ulike dyrearter. De finner du her.

Les også

Familien anbefaler alle å ha høner i hagen: – De er utrolig kjekke dyr!

Gnagere er populært

– Vi selger mye gnagere til barnefamilier. Hamster, ørkenrotte, kanin og marsvin passer for dem som er fra syv-åtte år. Barn under denne alderen er for små til å ha egne kjæledyr, sier Evjeberg.

Foreldre bør også være oppmerksomme på hvordan dyrene lever. For eksempel er det ikke alle som vet at hamstere er nattdyr og liker best å sove om dagen. Dermed kan det bli masse aktivitet i løpehjulet nattetid, og hvis buret står på barnets soverom, må ungen bli vant til lydene.

Når barnet kommer hjem fra skolen og vil leke, kan hamsteren bli stresset. De er heller ikke så lette å ha på gulvet, fordi de lett kan stikke av.

– Da er hetterotter et flott alternativ. De er intelligente og sosiale dyr, og du kan ha dem på kroppen hele dagen om du vil. Også ørkenrotter er dagaktive kjekke dyr, og de kan gjerne være to i ett bur, sier Evjeberg.

Også akvarium og fugler som undulat, nymfeparakitt og dvergpapegøye kan være gode alternativer.

Se fakta om de ulike dyrene lengre ned i artikkelen

MARSVIN: Marsvin er kjærlige og sosiale dyr som bør holdes i par eller grupper. Passer godt til rolige barn.

Flere saker fra Babyverden:

Hund og katt er fortsatt mest vanlig

Hund og katt er nok de mest vanlige husdyrene, og de er også mer tilpasset miljøet her oppe i nord.

– Disse dyrene er mer robuste, og har lang levetid. Hunder kan gjerne bli 10–15 år, og er du heldig kan katten leve i nesten 20 år, sier Abrahamsen.

Men med de firbeinte vennene følger også større forpliktelser; de er dyrere, og det krever mer planlegging rundt ferier.

Les også

– Hold kjæledyrene unna plenen mens denne går

Barn og dyr alene?

Abrahamsen mener det er lurt å tenke gjennom hvilket barn du har, og hva som skjer om barnet er alene med dyret.

Hvor mye tåler kjæledyret, og hva skjer for eksempel om kompisene blir med sønnen i huset hjem for å leke? Gjengmentalitet kan ofte føre til at skrupler forsvinner, og at de blir for hardhendte.

– Du må heller aldri la barn og hund være i samme rom alene. Jeg mener det alltid må være voksne til stede, for unger klarer ikke alltid å lese hunden og forstå signalene den gir når den har fått nok, sier han.

MENNESKETS BESTE VENN: Hunder lever som regel mellom åtte og 15 år og blir dermed en naturlig del av familien.

Allergi

Dersom noen i familien har allergi, kan akvarium være et fint alternativ. Det blir lite kos og kjæling, men det kan være en kjekk hobby og mange synes det er beroligende å se på.

Tidligere kunne du få dispensasjon til å ha skilpadde dersom du var allergisk mot pels. Dette er ikke aktuelt lenger, siden du nå kan velge mellom 19 lovlige reptiler. Det kom nye regler om reptiler i august, og på denne listen står tre arter skilpadder.

Fakta om utvalgte kjæledyr:

Kilder: Per Arild Evjeberg og Pål Høie Abrahamsen

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.