Derfor blander vi navnene på våre kjære

Hender det at du må prøve deg både én og to ganger før du finner det riktige navnet på barnet du snakker til? Det har en naturlig forklaring.

HELT VANLIG: Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi, kan trøste med at forveksling av navn er helt vanlig. - Vi kan si at vi legger navn i skuffer i hjernen, og vi har ufattelig mange slike skuffer. Men vi legger ofte de vi har det samme forholdet til i samme skuff, forteller han.

Som oftest skjer det helt automatisk, uten at vi tenker over det. Selv om vi er ustyrt med god hukommelse, klarer vi gang på gang å blande sammen navnene på barna våre.

Tar feil av folk vi har samme forhold til

Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi, kan trøste med at forveksling av navn er helt vanlig. Forskning viserat det også har en ganske enkel forklaring.

— Vi kan si at vi legger navn i skuffer i hjernen, og vi har ufattelig mange slike skuffer. Men vi legger ofte de vi har det samme forholdet til i samme skuff. Når det gjelder ungene våre, er dette skuffen med opplevelsen av å være glad i barn, sier Kolstad.

Dermed buser vi gjerne ut med det første og beste navnet som faller oss inn når ett av barna kommer.

Kanskje det er noen som kjenner seg igjen i dette som en av forumbrukerne hos Babyverden beskriver: «Mamma er helt ekstrem! Skal hun si ett navn, ramser hun opp hele ungeflokken sin på fem. Av og til mannens navn også.»

— Vi bruker ikke så mye energi når vi henter frem følelsene for barna våre. Det overordnede er at alle er godt likt, og de gir oss det samme emosjonelle inntrykket. Søsken får ta det som et kompliment – de betyr like mye for foreldrene sine. Det har ingen ting å si hvem som kom først eller sist, ler Kolstad.

- Blander vi både gutte- og jentenavn?

— Ja, det vil jeg tro. Jeg gjør i alle fall det. Hvis jeg prøver å holde meg litt mer skjerpet, så går det fint. Men i farten er det fort gjort å forveksle navnene, sier Kolstad.

— Det blir nok en del himling med øynene, og mange artige situasjoner når foreldre bruker feil navn på barna, legger han til.

Trøblete å blande gammel og ny kjæreste

Fullt så populært er det nok ikke om en har skiftet ut partneren, og oppdager at navnene til både eksen og den nye partneren er lagret i samme skuff i hjernen.

— Det er nok en skuff for koner og ekskoner også. Tar du feil her, får det nok større konsekvenser. En skal ikke se bort fra at noen da benytter anledningen til å bli skikkelig rasende, ler Kolstad.

BARN OG BIKKJER: En forumbruker på Babyverden skriver: Hunden vår heter Lucas, og det er rimelig ofte guttungen vår har blitt kalt det, for å si det sånn.

— Men en kone er en kone, og det er forståelig at det kan skje en glipp, sier han.Og noen innrømmer å blande navn på en måte som helt sikkert ikke føles så hyggelig for dem det gjelder.

Bikkja? Ungen?

«Jeg kan brått finne på å si navnet på bikkja i stedet for samboers eller omvendt, hehe. Hunden har et navn som er ganske vanlig på mennesker også da...»

Det forteller en forumbruker på Babyverden. En annen forteller:

«Hunden vår heter Lucas, og det er rimelig ofte guttungen vår har blitt kalt det, for å si det sånn. Og siden jeg har gutt fra før og guttehund, har vesla mi som er 1 ½ måned blitt kalt «gutten min» mer enn hva hun burde.»

- Hva med besteforeldre og barnebarn?

— Her er det nok ofte som med barna. Jeg er selv en person som må stoppe opp litt og tenke meg om, fordi jeg vet at jeg ofte kan bomme litt om jeg bare synger ut det første jeg kommer på. Det er ofte lett å bruke det navnet som du brukte sist. Hjernen er konservativ og liker gjentakelser, sier Kolstad.

Syv av ti husker ikke telefonnummeret til barn a.

Les også

Frykter mobilbruk kan gi digitalt hukommelsestap

Det gjelder altså å holde tunga beint i munnen om vi skal unngå å si feil til dem man er glad i.

— Men heldigvis får det sjelden konsekvenser om uhellet skulle være ute, sier professoren.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Her er flere inspirasjonssaker rundt navn: