Foreldreliv

Forsker om barnehagestart: – Gi barnet følelsen av kontroll

Slik forbereder du barnet ditt til barnehagestart.

SMIDIG OVERGANG: Barnehagestart er en ny epoke i et barns liv. Det er mye foreldre kan gjøre for at overgangen blir enklest mulig for de små.
  • Kathrine Humberset
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha smarte foreldretips rett i innboksen?

I august begynner flere tusen smårollinger i barnehagen – mange av dem for første gang. Den nye epoken kan oppleves som både skremmende og spennende, og hos mange barn er kanskje nervene vel så store som sommerfuglene i magen.

Det er mye foreldre kan gjøre for at overgangen blir så smidig som mulig, mener professor og barnehageforsker ved institutt for barnehagelærerutdanningen ved OsloMet, Anne Greve.

– For de fleste barna er det første gangen de går ut i verden uten foreldrene sine. Det er viktig for dem å få kunnskap om det som skal skje. Det gir trygghet, sier hun.

EKSPERTER: Professor og barnehageforsker ved institutt for barnehagelærerutdanningen ved OsloMet, Anne Greve (t.v) og leder i Foreldreutvalget foor barnehager (FUB), Marie Skinstad-Jansen.

Avhenger av barnets alder

Leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB), Marie Skinstad-Jansen, sier forberedelsene avhenger av barnets alder.

– De yngste barna kan ikke forberedes muntlig på å starte i barnehagen, så der er det viktig med en god tilvenning. En god tilvenning er viktig for alle barn og foreldre, men kanskje ekstra viktig for de minste barna og barn som trenger mer hjelp og støtte.

Les også

Spanske og britiske pedagoger besøkte norsk barnehage: Dette ble de mest overrasket over

POSITIV INNSTILLING: – Snakk positivt om barnehagen hjemme, både om ansatte og andre barn. Husk at vi foreldre er rollemodeller for barna våre, sier Skinstad-Jansen.

Her er deres tips til en god barnehagestart:

1. Bli kjent med barnehagen

– Akkurat som når vi voksne skal starte i ny jobb, er det viktig for barn å føle at de har kontroll og oversikt over hva som skal foregå. Forbered barnet ditt på det som skal skje ved å snakke om barnehagen. Det kan dessuten være en god idé å besøke barnehagen etter stengetid eller i helgene for å utforske lekeplassen og se dere rundt, sier Greve.

– Spør gjerne barnehagen om å få komme på besøk på dagtid i forkant av oppstart også, foreslår Skinstad-Jansen.

Les også

På tide å kutte ut bleiene? Her er tipsene

2. Samarbeid med barnehagelærerne

– Mange barnehager skriver en liten dagsrapport eller ukerapport. Les denne informasjonen og kom gjerne med tilbakemeldinger til personalet. Barnehagelærerne vil sette pris på å få vite hva du mener skal til for at barnet ditt skal ha det bra i barnehagen, men ikke still krav til at hele praksisen skal endres, sier Greve.

Skinstad-Jansen er enig:

– Det aller viktigste er dialogen mellom barnehagen og foreldrene. Tilvenningen bør skje på barnets premisser og da er det viktig at barnehagen og foreldrene samarbeider godt. De ansatte er de som kan barnehage, men foreldrene er de som kjenner barnet best, sier hun og legger til:

– Inkluder de ansatte i ting som skjer hjemme og som kan ha betydning for barnets dag i barnehagen. Avklar gjerne forventninger på starten av barnehageåret, så vet både foreldre og ansatte hva som forventes.

NY HVERDAG: Beregn god tid til oppstartsperioden og vær forberedt på at barnet fort kan bli sliten og trett i begynnelsen, sier ekspertene.

3. Innarbeid gode morgenrutiner

– Samarbeid med barnehagelærerne om gode rutiner om morgenen når du skal gå fra barnet. Hvis barnet er lei seg når du går, kan det være lurt at du på forhånd har avtalt noe han eller hun kan gjøre når dere kommer til barnehagen. Det kan for eksempel være en morsom leke som ligger klar og venter på barnet, foreslår Greve.

4. Gå når du har sagt «ha det»

– Når du bestemmer deg for å gå fra barnet, går du. Ikke begynn å nøle eller bli værende litt til. Det skaper bare usikkerhet for barnet. De fleste synes det er litt trist at foreldrene må gå, men stol på at barnehagepersonalet klarer å takle dette, sier Greve.

Les også

Slik gjør du overgangen fra barnehage til skole enklere for femåringen

5. Ta opp bekymringer

– Ikke vær redd for å ta opp eventuelle bekymringer med barnehagelærerne. Ingen spørsmål er dumme, sier Greve og fortsetter:

– Hvis barnet gir uttrykk for at det ikke trives i barnehagen, bør du ta det opp med de ansatte så fort som mulig. Man skal alltid ta barnet på alvor og finne løsninger som gjør at han eller hun får det bedre.

SNAKK OM BEKYMRINGER: Ta en prat med de ansatte dersom du får inntrykk av at barnet ditt ikke trives i barnehagen. – Det kan hende barnet overdriver og at det ikke stemmer at ingen vil leke med ham eller henne, men man bør likevel sjekke dette med personalet, sier Greve.

6. Unngå lange dager i begynnelsen

– Beregn god tid til oppstart og unngå lange dager i begynnelsen. Vær dessuten forberedt på at barnet kan bli sliten og trett i overgangsperioden, sier Greve.

– En god tilnærming til de ansatte forutsetter et nært samarbeid med foreldrene, der foreldrene gradvis trekker seg tilbake når de ser at barnet føler seg trygg. Dette tar tid, og vi i FUB er opptatt av at det må settes av tid nok. De tradisjonelle tre dagene er ikke nok, mener Skinstad-Jansen.

7. Hold deg oppdatert på utviklingen

– Ha dialog med barnehagelærerne om hvordan barnet ditt har det i barnehagen. Spør hva de har gjort når du kommer og henter, så kan dere snakke litt om dette når dere kommer hjem, tipser Greve.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

Les mer om

  1. Barnehage
  2. Forsker
  3. Familie
  4. Oppvekst
  5. Barn
  6. Foreldre