Bye-bye, barnehagen…

Snart hjemmeværende trebarnsmor Kristine Nyborg om valget familien tok nylig i Canada.

FOR DYR BARNEHAGE: Ikke alle land har subsidierte barnehager. Her er et blikk inn i en småbarnstilværelse på andre siden av dammen, i Canada. Artikkelforfatter Kristine Nyborg forteller at kontrasten mellom det frie frilanslivet og det strukturerte mammalivet er ekstrem.

Sosiale medier myldrer av første skoledag, barnehagestart og foreldres emosjonelle farvel til sine små. Her også. Bare motsatt.

Sist søndag tok vi valget og sendte oppsigelse til barnehagen, 22.000 kr i måneden er for mye. Brorparten avCanada har enda ikke oppdaget hvor flott det er med subsidierte barnehager.Dette var et valg fylt med tårer og tvil.

Farvel til egentid, fra 1. oktober blir jeg hjemmeværende trebarnsmor på fulltid.Noen kaller det husmor. Jeg hater det ordet, det er så ladet med stigma.

«Husmor. Ordet gir meg frysninger»

En hånd på stekepanna, en unge på armen mens to andre river i skjørtekanten. Vasken på kjøkkenbenken, vinen i skapet. Stort smil om munnen.

STEREOTYPISK BILDE: «Husmor. Ordet gir meg frysninger», skriver artikkelforfatteren. Her et illustrasjonsfoto. ifølge bildebyrået muligens fra 50-tallet.

Jeg må innrømme at dette bildet passer, jeg har ofte en hånd på stekepanna, en unge på armen og to som river i buksebeina. Vasken står ubrettet i kurven på gulvet, men jeg har ikke et stort smil om munnen og vinen erurørt i skapet for jeg orker ikke unger i bakrus.

Husmor. Ordet gir meg frysninger, et bilde av den ulærte kvinnen som ikke kanannet enn å være nikkedukke til mannen sin. Så fikk jeg tre barn på rappen og sa ja til å flytte til et land med stive barnehagepriser.

Les også

- Jeg klarer oftere å nyte små øyeblikk med barna. Det er fordi jeg har mer tid.

Tidsklemme

Sa ja til at Mannen skulle få fullføre studiene sine. Jeg sa ja, og nå står vi ved et veiskille: Enten gir jeg opp min karriere som fotojournalist, finner en stødig, lønnsom jobb,ogbruker hele lønnen på barnepass. Tidsklemme.

TRE BARN: «Farvel til egentid, fra 1. oktober blir jeg hjemmeværende trebarnsmor på fulltid.»

Eller jeg er hjemmeværende frilanser ansvarlig for å aktivisere tre små. Tidsfattig. Vi gikk for det siste. Detaljene bak bråkete ettermiddager, søskenkrangling og mangel på egentid blir kanskjediffuse når jeg om tjue år tenker tilbake på denne tiden med barna.

Les også

Rosa prinsesseleker og actionhelter, gjør det egentlig noe?

For selv om smilet ikke er der når jeg står på kjøkkenet og sjonglerer mat og barn, så er det der når jeg legger meg. Når jeg våkner. Når de våkner. Når de ler.

Når de klarer noe nytt. Når de leker sammen. Når de bruker feil ord. Når de bruker rett ord.

Les også

Denne boken skal få hvem som helst til å sovne 

Axel (2) har lakenskrekk, vi lot ham teste. Se hvordan det gikk.

UTLANDET: Kristine Nyborg har bodd i San Francisco, New York, Alaska, Tromsø og Oslo. Bor nå i Vancouver i Canada med sin kanadiske mann og tre barn, født med 15 måneders mellomrom.

Ikke husmor, menhusholdningssjef med pedagogisk ansvar for underholdende lek ogfrihet til å reise på oppdrag når kjøkkenkontoret blir klaustrofobisk. Det er avtalen med Mannen.(Hentet med tillatelse fra bloggen Kald kopp — mamma med heltidsjobb på deltid)

Her er flere artikler som passer for deg med småbarn: