Foreldreliv

Ernæringstest av sjokolademelk: Stor forskjell på vinneren og taperne

UTVALGET: Seks av disse får terningkast tre, mens én får toppscore.

Melk og meieriprodukter er kilde til viktige næringsstoffer. Men hva med sjokolademelk – hvor sunt er egentlig det?

 • Cathrine Borchsenius, Lise von Krogh, BRAMAT.no

Det enkleste svaret på dette er at vanlig melk er sunnere enn sjokolademelk.

Men så er det ikke fullt så enkelt. For noen sjokolademelktyper er faktisk et helt greit alternativ til melk, i hvert fall hvis du velger en av dem som har fått terningkast fire eller høyere i denne testen.

Størrelsen teller

Velger du en av testens vinnere, får du altså ikke i deg så mye mer sukker enn du gjør når du drikker vanlig melk.

Velger du for eksempel testens vinner, får du en sjokolademelk som inneholder minimalt med sukker og 50 prosent mer protein og kalsium enn annen melk. Denne sjokolademelken kan altså godt drikkes istedenfor vanlig melk. Ulempen er selvfølgelig at den er endel dyrere enn vanlig melk.

Også de som har fått terningkast fire, er et greit alternativ til melk for deg som ikke er så glad i vanlig melk. I hvert fall hvis du har et ellers sunt og variert kosthold og ikke forsøker å gå ned i vekt.

Drikker du eller barna dine sjokolademelk ofte, kan det være lurt å velge den typen som inneholder minst sukker, fett og kalorier.

Det er også lurt å se litt på størrelsen. Når du først har en sjokolademelk, drikker du gjerne opp hele. Da blir det ofte litt mye sukker og kalorier hvis du velger de største typene.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Les også

 1. Ernæringstest av sjokoladepålegg: Over halvparten får stryk

 2. Test av halvstekte brød: Inneholder mer salt enn ferskt brød

 3. Test av blåbærsyltetøy: Mest bær i vinnerne

Sjokolademelk etter treningen

Etter en treningsøkt trenger du både protein og karbohydrater. Sjokolademelk inneholder like mye protein som vanlig melk og har dessuten mer karbohydrater enn melk i form av sukker.

Forskning viser at sjokolademelk både kan erstatte væsketap og restituere slitne muskler etter trening, sannsynligvis på grunn av innholdet av natrium og kalium. Sjokolademelk og annen melk inneholder dessuten en fin blanding av karbohydrater og proteiner av svært god kvalitet.

 • Tre næringsstoffer du kan få for lite av
 • Bedre utholdenhet med sjokolademelk
 • Hvordan får jeg nok jod?

Etter en skikkelig treningsøkt der det er lenge til neste måltid, kan du altså gjerne drikke en sjokolademelk.

Det er viktig å være klar over at du i slike tilfeller godt kan velge sjokolademelk som ikke nødvendigvis kommer best ut i denne testen. Etter en treningsøkt kan sjokolademelken nemlig godt inneholde mer karbohydrater/sukker, enn hva du bør tillate deg ellers.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Foreldre

Nyhetsbrev Få smarte tips fra eksperter og gode forslag til løsninger på store og små utfordringer du møter i livet som forelder. Rett i innboksen.

Les mer om

 1. Mat og drikke
 2. Sukker
 3. Trening
 4. Tester
 5. Nasjonalt råd for ernæring
 6. Helse
 7. Sprek