Foreldreliv

Forsker om skjermtid: Dropp den dårlige samvittigheten

Anbefalingene fra Helsedirektoratet er klare. Men er det så enkelt som at all skjermtid er dårlig for barna?

Helsedirektoratet fraråder nå all skjermtid for de minste barna.
 • Sanne Hansson Lier
  Sanne Hansson Lier
  Leder, Aftenposten Foreldreliv

Det gikk et kollektivt, skyldbetynget sukk gjennom foreldre i hele Norge da pushvarselet kom: «Helsedirektoratet med klart råd: Dropp all skjermtid for de minste barna».

Anbefalingene er krystallklare: Barn under to år bør holdes borte fra skjermen, og barn opp til fem år bør ha maks én times skjermtid om dagen.

Som mange andre foreldre gikk jeg hardt ut med en nullvisjon som det raskt viste seg vanskelig å overholde. Og nå forteller altså selveste Helsedirektøren oss at det vi gjør er feil.

Det er mulig jeg griper etter halmstrå, men jeg må nesten spørre: Er det virkelig så enkelt og brutalt som at all skjermtid er dårlig, eller finnes det også noen fordeler?

– Må få frem nyansene

– Jeg er redd nyansene i rapporten forsvinner i overskriftene for foreldre flest. Det er lett å lese sakene, bli motløs og konkludere med at skjerm aldri er bra, sier Frida Felicia Vennerød-Diesen. Hun forsker på barn og unges utvikling ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Vennerød-Diesen sier det er synd om Helsedirektoratets råd blir nok en ting foreldre føler de aldri kan lykkes med, og mener foreldrene fint kan droppe den dårlige samvittigheten.

– Anbefalinger som dette er veldig fine, men de kan aldri ta hensyn til de forskjellige familienes livssituasjon. Noen ganger kan fordelene for familien som helhet faktisk veie opp for ulempene for barnet, sier hun.

Frida Felicia Vennerød-Diesen har doktorgrad i utviklingspsykologi.

Forskjell på aktiv og passiv skjermtid

Vennerød-Diesen er glad Helsedirektoratet har klart å få frem forskjellen på aktiv og passiv skjermtid i sin nye anbefaling. Hun mener også det er bra at de har differensiert på aldre.

– Aktiv skjermtid, der barna utforsker omgivelsene og spiller med venner, kan være både lærerikt og sosialt for mange. For barn og unge som ikke har mange venner, eller som ikke har mulighet til å forlate hjemmet, kan tiden foran skjermen være noe veldig fint, sier hun og legger til:

– Under pandemien så vi også hvor viktig det kunne være for selv små barn å ha videosamtaler med venner og besteforeldre de ikke kunne se ellers.

Forskeren sier det er viktigere at foreldre forsøker å begrense den passive skjermtiden foran en tv-skjerm, men legger til at også denne kan ha en verdi.

– Det kan være veldig mange grunner til at foreldre lar barna bruke skjerm, uten at det gjør dem til dårlige foreldre. Dersom litt skjermtid er det som skal til for at familielivet skal gå opp, kan det være at det er det som er riktig og viktig for deres situasjon, sier hun.

– Kommer langt med små endringer

Helsedirektoratet understreker også at det ikke er skadelig med litt skjermtid for barna, og sier skjerm kan bidra til å gi barna digital kompetanse og læring.

For dem som har fått et realt spark i baken av Helsedirektoratets anbefalinger, har Vennerød-Diesen følgende råd:

– Dere kan komme langt med å gjøre noen små endringer. For mange er det kanskje umulig å kutte ut skjermtiden helt, men da kan dere gjøre det beste med det utgangspunktet dere har, sier hun og fortsetter:

– De færreste ting her i livet er farlige så lenge det ikke blir for mye av det. Alt med måte gjelder også her.

Les også

 1. Hva er greia med Peppa Gris?

 2. Bekymret for at barnet ditt ser for mye TV? Her er kanskje noen gode nyheter.

 3. Skjermtid er blitt en kronisk dårlig samvittighet blant norske foreldre. Men er det grunn til å rope varsko?

Les mer om

 1. Skjermtid
 2. Barn
 3. Familie
 4. Skjerm